U ovomjesečnom krugu igre FBI rukavice koju je pokrenula mamajac, istražujemo Andrein blog Voće i povrće.
Preočito je da sam ovog mjeseca prava lijenčina što se tiče pečenja pa tako i bloga, ali eto jutros sam se natjerala isprobati bar ove muffine jer uvijek mi je žao preskočiti nečiji blog, iako mi uvijek još nešto zapne za oko što ne stignem odraditi pa to ostavim u popisu za ljetni popravni ;)
Sastojci za panceta chip muffinse:
20 dag glatkog brašna
10 dag kukuruznog brašna
2,5 dag ribanog parmezana
1 žličica soli
1/2 žličice timijana
1/2 žličice bosiljka (stavila sam origano)
1 prašak za pecivo
2 dl tekućeg jogorta
0,5 dl maslinovog ulja
3 jaja
8 dag kremastog sira abc
5 dag pancete (preporučujem 10 dag)
Postupak:
Pancetu narezati na sitne komaciće.
Posebno izmiješati sve suhe sastojke: brašno, kukuruzno brašno, ribani parmezan, sol, začine i prašak za pecivo. U posudi gdje ćemo miksati izmiješati: jaja, maslinovo ulje, jogort i kremasti sir.
Suhe sastojke postepeno dodavati u mokre sastojke te sve dobro sjediniti, a na kraju umiješati pancetu.
Napuniti kalupe za muffine (12 komada) te ih peći u predhodno zagrijanoj pećnici na 180 st.C.
Imala sam u planu dva druga recepta, ali kako više nisam imala vremena odabrala sam ovaj brzinski recept. Muffini su odlični i fino zasitni ali se kod mojih ukučana njima nisam proslavila, a razlog je kukuruzno brašno koje je očito njima bilo prekrupno, a osim toga dobila sam i primjedbu na premalo pancete.
Iako brzinski ovo odrađujem, moram posebno istaknuti kako volim navratiti na Andrein blog posebno zbog prekrasnih slika koje me uvijek iznova oduševe. Osim recepata svidjeli su mi se i putopisi koji su me podsjetili na mjesta koja sam i sama posjetila :)
Andrea hvala ti !
Navratit ću ja ponovo u isprobavanje tvojih recepata :)
Gastro blog - provjereni recepti s detaljnim postupkom pripreme u slici i riječi
31. siječnja 2010.
28. siječnja 2010.
Tinina gibanica-savijača sa sirom
Ovaj recept koristim za ovomjesečni ulazak u igricu Ajme koliko nas je koju je osmislila monsoon. Ovog je mjeseca domaćica Nada sa bloga Just good food koja je odabrala namirnicu - sir.
U prvi tren mi je ovo bilo jako jednostavno ali sam kasnije shvatila da je upravo ta jednostavnost ovaj zadatak pretvorila u problemčić. Toliko kombinacija sa sirom i ja se nikako nisam mogla odlučiti što odabrati, a onda se pojavio i problemčić sa strujnom instalacijom pa se jednostavno nisam usudila ništa peči dok to ne bude riješeno. Malo se otegnulo ali i meni je bio potreban odmor od silnih kolačića i delicija za praznike i rođendan.
Prije desetak minuta mi je sinula zamisao kako bi jedan sasvim jednostavan recept mogla prijaviti za svoje skromno učešće u ovomjesečnom krugu.
Gibanica-svijača sa sirom by TinaValentina sa coolinarike je recept koji je konačno uspio osvojiti i muški dio ukućana koji baš i nisu bili veliki ljubitelji pita i bureka osim sa mesom. Osim toga Tinčica kako ju ja znam od milja nazvati, već je godinu i po moja cool-prijateljica, dopisujemo se gotovo svakodnevno, a isprobala je i veći broj mojih recepata te joj ovim putem posebno zahvaljujem :)
Recept je vrlo jednostavan te se brzo priprema.
Potrebne namirnice:
50 dag gotovih kora za pitu
10 dag otopljenog maslaca ili margarina
50 dag svježeg sira
2 jaja
2 dl kiselog vrhnja ili jogorta
1 prašak za pecivo
Priprema:
Nauljiti tepsiju.
Izmiješati sir i jaja.
Izmiješati kiselo vrhnje i pecilni prašak.
Otopiti margarin.
Uključiti pećnicu na 250 stupnjeva da se zagrije.
Slagati prvo tri kore, zatim po dvije kore i na kraju tri kore.
Kad se slože prve tri kore, premazati kiselim vrhnjem, zatim sirom te prekriti sa dvije kore. Ponavljati postupak dok se kore ne potroše i na kraju staviti 2-3 kore. Između kora na koje ne ide nadjev od kiselog vrhnja i sira poprskati otopljenim margarinom ili sa nekoliko kapi ulja.
Kad je gibanica složena, narezati na velike kocke i preliti vručim margarinom.
Smanjiti pećnicu na 200 st.C i peći cca 30 minuta ili dok kore ne porumene.
Ja sam radila u tepsiji veličine 22 x 30 cm, a kore sam lagano gužvala tj. stavljala ih valovito.
U prvi tren mi je ovo bilo jako jednostavno ali sam kasnije shvatila da je upravo ta jednostavnost ovaj zadatak pretvorila u problemčić. Toliko kombinacija sa sirom i ja se nikako nisam mogla odlučiti što odabrati, a onda se pojavio i problemčić sa strujnom instalacijom pa se jednostavno nisam usudila ništa peči dok to ne bude riješeno. Malo se otegnulo ali i meni je bio potreban odmor od silnih kolačića i delicija za praznike i rođendan.
Prije desetak minuta mi je sinula zamisao kako bi jedan sasvim jednostavan recept mogla prijaviti za svoje skromno učešće u ovomjesečnom krugu.
Gibanica-svijača sa sirom by TinaValentina sa coolinarike je recept koji je konačno uspio osvojiti i muški dio ukućana koji baš i nisu bili veliki ljubitelji pita i bureka osim sa mesom. Osim toga Tinčica kako ju ja znam od milja nazvati, već je godinu i po moja cool-prijateljica, dopisujemo se gotovo svakodnevno, a isprobala je i veći broj mojih recepata te joj ovim putem posebno zahvaljujem :)
Recept je vrlo jednostavan te se brzo priprema.
Potrebne namirnice:
50 dag gotovih kora za pitu
10 dag otopljenog maslaca ili margarina
50 dag svježeg sira
2 jaja
2 dl kiselog vrhnja ili jogorta
1 prašak za pecivo
Priprema:
Nauljiti tepsiju.
Izmiješati sir i jaja.
Izmiješati kiselo vrhnje i pecilni prašak.
Otopiti margarin.
Uključiti pećnicu na 250 stupnjeva da se zagrije.
Slagati prvo tri kore, zatim po dvije kore i na kraju tri kore.
Kad se slože prve tri kore, premazati kiselim vrhnjem, zatim sirom te prekriti sa dvije kore. Ponavljati postupak dok se kore ne potroše i na kraju staviti 2-3 kore. Između kora na koje ne ide nadjev od kiselog vrhnja i sira poprskati otopljenim margarinom ili sa nekoliko kapi ulja.
Kad je gibanica složena, narezati na velike kocke i preliti vručim margarinom.
Smanjiti pećnicu na 200 st.C i peći cca 30 minuta ili dok kore ne porumene.
Ja sam radila u tepsiji veličine 22 x 30 cm, a kore sam lagano gužvala tj. stavljala ih valovito.
Oznake:
Ajme koliko nas je,
brzo,
ekonomično,
isprobano sa coolinarike,
pita,
sir
11. siječnja 2010.
Hrskava tuna pizza
Mirisom ovih ekspres pizza djecu sam dovukla iz kreveta ranije nego su to oni planirali :P
Sastojci za 6 osoba
18 feta francuskg kruha (ili neki drugi tanki okrugli)
3 žlice maslinovog ulja
35 dag tunjevine u komadima iz konzerve
10 žlica pasirane rajcice (ili nasjeckanih pelata)
1 žlicica origana
20 dag gaude
Priprema
Dobro ocijedenu tunjevinu vilicom natrgati na vlakna. Umiješati pasiranu rajcicu i origano.
Kruh narezati na fete debljine jednog prsta. Svaku fetu sa obje strane popržiti na tavi (npr.onoj u kojoj radimo palacinke) premazanoj maslinovim uljem na srednjoj temperaturi taman da se stvori vanjska korica.
Popržene fete kruha poslagati na lim od pecnice, premazati smjesom od tune i posuti
naribanom gaudom te po želji origanom.
Zapeci 10 minuta u prethodno zagrijanoj pecnici na 200 st.C. da se sir otopi.
Poslužiti toplo
Sastojci za 6 osoba
18 feta francuskg kruha (ili neki drugi tanki okrugli)
3 žlice maslinovog ulja
35 dag tunjevine u komadima iz konzerve
10 žlica pasirane rajcice (ili nasjeckanih pelata)
1 žlicica origana
20 dag gaude
Priprema
Dobro ocijedenu tunjevinu vilicom natrgati na vlakna. Umiješati pasiranu rajcicu i origano.
Kruh narezati na fete debljine jednog prsta. Svaku fetu sa obje strane popržiti na tavi (npr.onoj u kojoj radimo palacinke) premazanoj maslinovim uljem na srednjoj temperaturi taman da se stvori vanjska korica.
Popržene fete kruha poslagati na lim od pecnice, premazati smjesom od tune i posuti
naribanom gaudom te po želji origanom.
Zapeci 10 minuta u prethodno zagrijanoj pecnici na 200 st.C. da se sir otopi.
Poslužiti toplo
Oznake:
dječji rođendani,
party,
pizza,
posni recept,
riba,
slano
8. siječnja 2010.
Lagana kivi torta
Sastojci:
Krema:
5 dl slatkog vrhnja
4 dl kiselog vrhnja
15 dag mlijecnog namaza dukatela ili sl (ili svježeg sira)
15 dag šecera u prahu
pola limuna - sok
1 vanilin šecer
1 instant želatina
Ostalo:
8-10 kom kivija
30 dag piškota
1 preljev za torte svijetli
2,5 dl vode
2 žlice šecera
Priprema
Kivi ocistiti i narezati na krugove.
Obruc za tortu (26 cm) obložiti folijom i staviti na tanjur za torte. Piškotama obložiti prvo dno tanjura, a zatim obložiti stranice obruca polovinama piškota.
U jednoj posudi izraditi slatko vrhnje u cvrsti šlag.
U drugoj posudi dobro izmiješati: kiselo vrhnje s mlijecnim namazom, šecerom u prahu,
vanilin šecerom i sokom od pola limuna. Kad je dobro promiješano dodati instant želatinu i miksati da se želatina dobro izmiješa i otopi. U tu smjesu dodati 2/3 šlaga, a 1/3 ostaviti za ukrašavanje torte.
Polovinom kreme napuniti kalup te na nju složiti kolutove kivija. Prekriti preostalom polovinom kreme i kolutovima kivija te staviti u hladnjak.
Preljev za torte pripremiti prema uputama na vrecici:
Promiješati sadržaj vrecice sa 2 žlice šecera i 3 žlice hladne vode (oduzeti od 2,5 dl). Ostatak vode zagrijati do vrenja, maknuti s vatre, dodati pripremljenu smjesu, vratiti na vatru i miješati do ponovnog vrenja. Preljev hladiti 1 minutu pa preliti preko kivija.
Tortu prije rezanja držati u hladnjaku cca 4 sata. Skinuti obruc i maknuti foliju pa poslužiti :)
Keksi na vrhu torte su rezani u koso na pola pa nataknuti na tek stavljen preljev.
Oznake:
ne peku se,
sir,
slatko vrhnje,
torta
3. siječnja 2010.
Moja rođendanska višekatnica :))
Evo nas i u Novoj godini, pa kao i svake godine tako i ovu počinjem sa pečenjem torte sebi za rođendan..
Od kad znam da pečem kolače, svakog 1.1. sam pekla tortu za svoj rođendan 2.1. Tako je bilo i ovog puta, nakon obilaska rodbine, zasukala rukave i na posao. Obično koristim svoj rođendan za izradu neke nove torte za koju unaprijed pretpostavim da je "kraljevska". Ove godine nikako da se odlučim, imala sam nekoliko recepata u užem izboru, ali umor je učinio svoje i nažalost nisam ni jednu isprobala nego sam u hodu napravila kombinaciju mojih torti kako bi dobila nešto novo sa minimalno uloženog truda :))
Biskvit sam prvi odabrala, dok sam miksala, razmišljala sam o kremi, a tijesto je neprestano bilo kremasto, posebno kremasto.. a rezultat je bio da je "biskvit prikipio" pa sam dobila kat više :))
Torta sa samo 5 dag margarina nastala kombinacijom torte od oraha s vodom i torte labude jezero, uz dodatak kokosa.
Sastojci:
Tijesto
8 žumanjaka (koristiti veca jaja)
30 dag kristal šecera
16 velikih žlica vode
30 dag brašna
1 prašak za pecivo
16 dag oraha
3 velike žlice ruma
8 bjelanjaka (koristiti veca jaja)
prstohvat soli
15 dag kristal šecera
Kreme
5 dl mlijeka
1 puding od vanilije
4 velike žlice šecera
2 vanilin šecera
4 lista želatine
voda
5 dl slatkog vrhnja
15 dag kokosovog brašna
Glazura
8 dag cokolade za kuhanje
5 dag margarina
2 velike žlice mlijeka
1 velika žlica ulja
Ostalo
za natapanje biskvita:
2 dl mlijeka
3 žlcice šecera
3 žlice ruma
za ukrašavanje:
5 dag kokosovog brašna ili mljevenih oraha
Priprema
Tijesto:
Bjelanjcima dodati prstohvat soli i mutiti ih dugo na srednjoj brzini miksera, kad su na pola cvrsti dodati lagano šecer u više navrata i neprestano mutiti dok ne nastane cvrsta pjena.
Kalup (28cm) nauljiti, pobrašniti i staviti peci tijesto te smanjiti temp. pecnice na 180 st.C. Biskvit peci oko 50 min, provjeriti štapicem ili tankim dugim nožem ako je peceno.
Krema:
Namociti želatinu u hladnu vodu oko 10 minuta, odnosno dok se kuha puding. U mlijeku zakuhati puding, šecer i vanilin šecer, kad je kuhano maknuti sa vatre i dodati ocijedenu želatinu list po list i neprestano miješati da se želatina otopi. Puding ohladiti povremeno miješajuci da se ne stvori korica. Cvrsto istuci slatko vrhnje i dodati u ohladeni puding.
Kremu podijeliti na dva dijela te u jedan dio dodati kokos.
Na prvu koru nanijeti pola kreme bez kokosa, na drugu koru nanijeti pola kreme s kokosom, na trecu koru nanijeti pola kreme bez kokosa i na vrh torte tanko namazati 2-3 žlice kreme bez kokosa (ranije odvojeno).
Stranice torte bogato premazati sa 2/3 ostatka kreme s kokosom, a preostalu trecinu iskoristiti za ukras na torti koji ce zbog kokosa iz šprice izlaziti cupavo.
Za glazuru otopiti sastojke ali na tihoj vatri i samo do pola pa maknuti s vatre i miješati dok ne nastane jednolicna smjesa, ostaviti da se malo ohladi uz povremeno miješanje kako bi se zgusnula. Sipati ju na tortu te žlicom ili kuhacom raditi šare - nepravilnu površinu.
Od kad znam da pečem kolače, svakog 1.1. sam pekla tortu za svoj rođendan 2.1. Tako je bilo i ovog puta, nakon obilaska rodbine, zasukala rukave i na posao. Obično koristim svoj rođendan za izradu neke nove torte za koju unaprijed pretpostavim da je "kraljevska". Ove godine nikako da se odlučim, imala sam nekoliko recepata u užem izboru, ali umor je učinio svoje i nažalost nisam ni jednu isprobala nego sam u hodu napravila kombinaciju mojih torti kako bi dobila nešto novo sa minimalno uloženog truda :))
Biskvit sam prvi odabrala, dok sam miksala, razmišljala sam o kremi, a tijesto je neprestano bilo kremasto, posebno kremasto.. a rezultat je bio da je "biskvit prikipio" pa sam dobila kat više :))
Torta sa samo 5 dag margarina nastala kombinacijom torte od oraha s vodom i torte labude jezero, uz dodatak kokosa.
Sastojci:
Tijesto
8 žumanjaka (koristiti veca jaja)
30 dag kristal šecera
16 velikih žlica vode
30 dag brašna
1 prašak za pecivo
16 dag oraha
3 velike žlice ruma
8 bjelanjaka (koristiti veca jaja)
prstohvat soli
15 dag kristal šecera
Kreme
5 dl mlijeka
1 puding od vanilije
4 velike žlice šecera
2 vanilin šecera
4 lista želatine
voda
5 dl slatkog vrhnja
15 dag kokosovog brašna
Glazura
8 dag cokolade za kuhanje
5 dag margarina
2 velike žlice mlijeka
1 velika žlica ulja
Ostalo
za natapanje biskvita:
2 dl mlijeka
3 žlcice šecera
3 žlice ruma
za ukrašavanje:
5 dag kokosovog brašna ili mljevenih oraha
Priprema
Tijesto:
Bjelanjcima dodati prstohvat soli i mutiti ih dugo na srednjoj brzini miksera, kad su na pola cvrsti dodati lagano šecer u više navrata i neprestano mutiti dok ne nastane cvrsta pjena.
Ukljuciti pecnicu na 200 st.C.
U drugoj posudi žutanjke i šecer pjenasto umutiti, dodati 6 žlica vode - žlicu po žlicu. Zatim dodati trecinu brašna izmiješanog s pecivom, mutiti, dodati 5 žlica vode, drugu trecinu brašna, mutiti, dodati 5 žlica vode i preostalo brašno, mutiti, dodati orahe promiješane sa rumom i nekoliko žlica snijega od bjelanjaka. Mutiti i stalno paziti da smjesa bude kremastog izgleda, na kraju dodati preostali snijeg od bjelanjaka, samo ga par sekundi mutiti pri vrhu sa mikserom a onda rucno (može izvadenim nastavcima miksera) kako bi i dalje smjesa ostala kremastog izgleda.
Kalup (28cm) nauljiti, pobrašniti i staviti peci tijesto te smanjiti temp. pecnice na 180 st.C. Biskvit peci oko 50 min, provjeriti štapicem ili tankim dugim nožem ako je peceno.
Krema:
Namociti želatinu u hladnu vodu oko 10 minuta, odnosno dok se kuha puding. U mlijeku zakuhati puding, šecer i vanilin šecer, kad je kuhano maknuti sa vatre i dodati ocijedenu želatinu list po list i neprestano miješati da se želatina otopi. Puding ohladiti povremeno miješajuci da se ne stvori korica. Cvrsto istuci slatko vrhnje i dodati u ohladeni puding.
Kremu podijeliti na dva dijela te u jedan dio dodati kokos.
Od kreme bez kokosa odvojiti 2-3 žlice za premaz preko zadnje kore torte - ispod cok.glazure.
Slaganje torte:
Ohladen biskvit prerezati tri puta kako bi se dobile 4 kore. Prilikom slaganja svaku koru (osim donjeg dijela prve kore) s obje strane navlažiti mješavinom mlijeka, ruma i šecera uz pomoc kista.
Ohladen biskvit prerezati tri puta kako bi se dobile 4 kore. Prilikom slaganja svaku koru (osim donjeg dijela prve kore) s obje strane navlažiti mješavinom mlijeka, ruma i šecera uz pomoc kista.
Na prvu koru nanijeti pola kreme bez kokosa, na drugu koru nanijeti pola kreme s kokosom, na trecu koru nanijeti pola kreme bez kokosa i na vrh torte tanko namazati 2-3 žlice kreme bez kokosa (ranije odvojeno).
Stranice torte bogato premazati sa 2/3 ostatka kreme s kokosom, a preostalu trecinu iskoristiti za ukras na torti koji ce zbog kokosa iz šprice izlaziti cupavo.
Za glazuru otopiti sastojke ali na tihoj vatri i samo do pola pa maknuti s vatre i miješati dok ne nastane jednolicna smjesa, ostaviti da se malo ohladi uz povremeno miješanje kako bi se zgusnula. Sipati ju na tortu te žlicom ili kuhacom raditi šare - nepravilnu površinu.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)