Kolač tatyanine bake prvo sam zamijetila kod Ruze123 čiji su komentari davali utisak da ovo svakako treba isprobati i nisam pogriješila. Preporučujem ga zbog njegove jednostavne pripreme, izdašnosti i jako finog okusa..okusa starih bakinih kolača. Poseban naglasak dajem njegovoj ekonomičnosti.
Sastojci:
Prhko tijesto:
400 g oštrog brašna
200 g margarina
60 g šećera
2 žumanjka
180 ml kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
1 limun - ribana korica
Fil:
300 g mljevenih oraha
250 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml mlijeka
2 žlice ruma
2 bjelanjka - snijeg
50 g margarina za premazivanje
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Pjenasto umutiti margarin sa žumancima, šećerom i vanilin šećerom, dodati vrhnje i ribanu limunovu koricu. Dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo te umijesiti glatko tijesto. Gotovo tijesto staviti da odstoji 30 minuta u hladnjaku.
Za to vrijeme pripremiti fil. Pomiješati mljevene orahe, šećer i vanilin šećer pa preliti kipućim mlijekom pa dobro izmiješati. Dodati rum i snijeg od bjelanjaka, izmiješati i ostaviti da se malo ohladi.
Uključiti pećnicu na 200 st.C da se zagrije.
Tijesto podijeliti na tri jednaka dijela. Svaki dio razvaljati, premazati trećinom fila i zarolati. Rolade staviti u namašteni pleh te svaku premazati otopljenim margarinom. Peći ih na 200 st.C oko 25-30 minuta.
Pečene posipati šećerom u prahu. Može ih se raditi ranije pa spremiti u foliju ili u zamrzivač.
Kliknite ovdje i potražite još dobrih recepata za orahnjaču.
Prhko i orasi..volem volem..ne merem da odolem:)
OdgovoriIzbrišiOrehnjača mi je najdraži kolač koji me podsjeća na djetinjstvo vrijeme koje je prošlo.
OdgovoriIzbrišiTvoja izgleda odlično!
Lijep pozdrav:)
Prelijepe u tvojoj izvedbi! Česot ih radim po ovom receptu, obožavamo ih!
OdgovoriIzbrišiLjubomorna sam, ispale su ti prekrasno. Radila sam po tom receptu orehnjaču oko Uskrsa i ispalo je kao da sam radila pitu (iako sam propisno zarolala) - kora gore i dolje, a u sredini samo orasi :D
OdgovoriIzbrišiprekrasna je, i ja se je nadavno radila ali moja se može sakriti pored ove tvoje ljepotice!
OdgovoriIzbrišiStvarno je divna! Dugo nisam jela takav kolac, a tako fino deluje... :)
OdgovoriIzbrišiIspale su ti tako prekrasno! Ja imam peh s rezanjem prhkih kolača pa mi se većina raspadne! Divan rcp, definitivno bilježim :D
OdgovoriIzbrišiobozavam orahnjace... cim zazimi prvat cu ove :)))
OdgovoriIzbrišičini mi se dobro, samo nisam sigurna kako bi bilo s oštrim brašnom, dosad sam radila s glatkim sli valja probati
OdgovoriIzbrišiizgleda za 5+