Ovog smo mjeseca u igrici KuVarijacije koju je pokrenula mamajac, isprobavali recept za Tortu od lješnjaka - Paganini po Melittinom izvođenju odnosno receptu sa Coolinarike.
O ovom su se kolaču vodile rasprave, pozitivne i negativne, razmišljala sam o tome da ga jednom isprobam ali ono ako budem...pa sam ga samo spremila u omiljene. Za isprobavanje recepta koristila sam priliku kad je MM imao rođendan.
Radila sam točno po receptu bez ikakvih izmjena osim što sam navlažila pečeni biskvit te nisam imala dodatnih problema. Ukućani su rezultatom bili definitivno veoma zadovoljni. Meni je izgledom, posebno rupicama u kremi torta savršena ali mi se okus ne sviđa, zato što ne volim vanilija puding jer me taj okus podsjeća na ljepilo Karbofix koje smo koristili na likovnom u školi.. jednostavno mi ne paše i uvijek za takav okus sladoleda ili bombona kažem da me podjsjeća na taj okus i ne jedem. Torta mi je bila fina tek kad se nakon dva dana dooobro ohladila te bi ju sad ocijenila četvorkom ali vidjevši kako se ukučanima jako svidjela moram dati -5 zato što je bez vlaženja biskvit suh, te se nakon pečenja dosta stisnuo.
Iskreno, da prije ove torte nisam radila Violetin Precious Moments sigurno bi za ovu imala puno bolji dojam.
Biskvit:
10 bjelanjaka
28 dag šećera
28 dag prženih mljevenih lješnjaka
2 žlice kakaa
1 dl mlakog mlijeka + žlica ruma za namakanje biskvita
Sastojci za čokoladnu kremu
6 žumanjka
1 jaje
10 dag šećera
10 dag čokolade
25 dag margarina
5 dag šećera u prahu
Sastojci za vanilija kremu
4 žumanjka
2 pudinga od vanilije
4 žlice šećera
7 dl mlijeka
5 dl slatkog vrhnja
Priprema
Biskvit:
Lješnjake popržiti, oljuštiti i samljeti.
Bjelanjke sa šećerom i par zrna soli izmiksati u čvrsti snijeg pa dodati pržene mljevene lješnjake i kakao.
Peći u tepsiji po želji, ja sam pekla u okruglom kalupu za tortu promjera 26 cm dok se biskvit počne odvajati od ruba kalupa.
Čokoladna krema:
Zumanjke, jaje i 10 dag šećera na pari i dok ne nastane svjetla gusta krema, dodati otopljenu čokoladu pa miksati na pari još 5 minuta. Kada se krema ohladi dodati 1 margarin koji je prethodno pjenasto izrađen sa šećerom u prahu.
Vanilin krema:
Lončic za puding isprati hladnom vodom i ostaviti mokar (iznutra naravno), sipati mlijeko, žumanjke, prašak za puding i šećer te staviti kuhati uz povremeno miješanje. Kad se pod mutilicom osjeti početak zgušnjavanja pudinga miješati malo energičnije dok smjesa ne zakuha a onda kuhati i povremeno miješati još 2 minute.
Dok se krema hladi povremeno promiješati. Kad se ohladila izraditi ju da postane pjenasta i dodati pola litre tučenog slatkog vrhnja.
Slaganje:
Biskvit (namočiti) - čokoladna krema - vanilin krema. Vanilin krema je dosta mekana pa je najbolje tortu slagati u obruču i tako pustiti hladiti preko noći. Idući dan izvaditi obruč posuti tortu przenim mljevenim ljesnjacima ili ukrasiti po želji. Ja sam dodatno koristila 10 dag čokolade za glazuru.
Dobro ga ohladite i uzivajte!!!