Stranice

30. listopada 2010.

KuVarijacije - Paganini ( Lješnjak torta )



Ovog smo mjeseca u igrici KuVarijacije koju je pokrenula mamajac, isprobavali recept za Tortu od lješnjaka - Paganini po Melittinom izvođenju odnosno receptu sa Coolinarike.



O ovom su se kolaču vodile rasprave, pozitivne i negativne, razmišljala sam o tome da ga jednom isprobam ali ono ako budem...pa sam ga samo spremila u omiljene. Za isprobavanje recepta koristila sam priliku kad je MM imao rođendan.


Radila sam točno po receptu bez ikakvih izmjena osim što sam navlažila pečeni biskvit te nisam imala dodatnih problema. Ukućani su rezultatom bili definitivno veoma zadovoljni. Meni je  izgledom, posebno rupicama u kremi torta savršena ali mi se okus ne sviđa, zato što ne volim vanilija puding jer me taj okus podsjeća na ljepilo Karbofix koje smo koristili na likovnom u školi.. jednostavno mi ne paše i uvijek za takav okus sladoleda ili bombona kažem da me podjsjeća na taj okus i ne jedem. Torta mi je bila fina tek kad se nakon dva dana dooobro ohladila te bi ju sad ocijenila četvorkom ali vidjevši kako se ukučanima jako svidjela moram dati -5 zato što je bez vlaženja biskvit suh, te se nakon pečenja dosta stisnuo.

Iskreno, da prije ove torte nisam radila Violetin Precious Moments sigurno bi za ovu imala puno bolji dojam.


Sastojci

Biskvit:
10 bjelanjaka
28 dag šećera
28 dag prženih mljevenih lješnjaka
2 žlice kakaa

1 dl mlakog mlijeka + žlica ruma za namakanje biskvita
Sastojci za čokoladnu kremu
6 žumanjka
1 jaje
10 dag šećera
10 dag čokolade
25 dag margarina
5 dag šećera u prahu

Sastojci za vanilija kremu
4 žumanjka
2 pudinga od vanilije
4 žlice šećera
7 dl mlijeka
5 dl slatkog vrhnja



Priprema

Biskvit:

Lješnjake popržiti, oljuštiti i samljeti.

Bjelanjke sa šećerom i par zrna soli izmiksati u čvrsti snijeg pa dodati pržene mljevene lješnjake i kakao.

Peći u tepsiji po želji, ja sam pekla u okruglom kalupu za tortu promjera 26 cm dok se biskvit počne odvajati od ruba kalupa.


Čokoladna krema:

Zumanjke, jaje i 10 dag šećera na pari i dok ne nastane svjetla gusta krema, dodati otopljenu čokoladu pa miksati na pari još 5 minuta. Kada se krema ohladi dodati 1 margarin koji je prethodno pjenasto izrađen sa šećerom u prahu.


Vanilin krema:

Lončic za puding isprati hladnom vodom i ostaviti mokar (iznutra naravno), sipati mlijeko, žumanjke, prašak za puding i šećer te staviti kuhati uz povremeno miješanje. Kad se pod mutilicom osjeti početak zgušnjavanja pudinga miješati malo energičnije dok smjesa ne zakuha a onda kuhati i povremeno miješati još 2 minute.

Dok se krema hladi povremeno promiješati. Kad se ohladila izraditi ju da postane pjenasta i dodati pola litre tučenog slatkog vrhnja.


Slaganje:

Biskvit (namočiti) - čokoladna krema - vanilin krema. Vanilin krema je dosta mekana pa je najbolje tortu slagati u obruču i tako pustiti hladiti preko noći. Idući dan izvaditi obruč posuti tortu przenim mljevenim ljesnjacima ili ukrasiti po želji. Ja sam dodatno koristila 10 dag čokolade za glazuru.

Dobro ga ohladite i uzivajte!!!

29. listopada 2010.

Slatka savijača sa sirom

Evo jednog brzinskog recepta. Morala sam iskoristiti sir koji me čekao od ponedjeljka, a bila sam spriječena bilo što peći ili kuhati pa eto danas sam ga brzinski iskoristila za moje drage večerašnje gošće :)


Sastojci

Punjenje:
10 dag grožđica
1 dl tople vode
2 žlice ruma
50 dag svježeg sira
8 dag šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
1/2 limuna - naribana korica

Ostalo:
50 dag lisnatoga tijesta
šećer u prahu za posipanje



Priprema:

Grožđice namočiti u toploj vodi i rumu.

Izmiješati svježi sir, šećer i vanilin šećer.


U sir dodati jedan i po žumanjak. Preostalu polovicu žumanjka staviti u šalicu za kavu. Bjelanjke istući posebno metlicom ili viljuškom u snijeg pa i njega umiješati u sir. Na kraju ocijediti grožđice i primiješati siru.

Uključiti pećnicu na 200 st.C da se grije.

Pola žumanjka u šalici promiješati sa žličicom vode.


Razvaljati komad lisnatog tijesta na dužinu tepsije cca 35×30 cm. U sredinu tijesta po dužini staviti pola nadjeva, preklopiti centimetar krajeva tijesta koji su ostali bez nadjeva na nadjev, premazati žumanjkom (da bi se tijesta zalijepila) kraj tijesta pa preklopiti jedan suprotni kraj preko nadjeva. Namazati ga žumanjkom i lagano preklopiti preostali kraj tijesta kako bi se kasnije listalo za gore. Staviti u tepsiju i na nekoliko mjesta izbosti čačkalicom. Tepsiju navlažiti hladnom vodom ili ispod savijača staviti papir za pečenje.


Isto napraviti i sa drugim komadom lisnatog tijesta.

Peči 45 minuta na 200 st.C. Pečene posuti šećerom u prahu.

26. listopada 2010.

Zapečeni punjeni krumpir

Recept posvecujem dragoj Herbaxxx - dobitnici druge nagrade u igrici. Veseli me što smo se ovom prilikom i malo bolje upoznale, a nadam se i daljnjem druženju ;) Hvala Herbaxxx i ostalima na sudjelovanju u igrici, lijepo smo se zabavile ;)


Sastojci za 4-5 osoba

Punjenje:
50 dag miješanog mljevenog mesa
2-3 žlice ulja
1 manja glavica luka
1 režanj cešnjaka
3 dag nasjeckanog svježeg
peršina
origano
1 jaje


Preljev:
1,5 žlica otopljenog maslaca
1,5 žlica brašna
3,5 dl mlijeka
1 žumanjak
5-6 dag naribanog parmezana
2 žlice koncentrata rajcice
sol
papar

Ostalo:
8 velikih krumpira
origano


Priprema

Krumpire dobro oprati pa staviti kuhati 15 minuta da budu na pola kuhani.

Za vrijeme dok se krumpir kuha, popržiti sitno nasjeckan luk i cešnjak na vrucem ulju. Dodati mljeveno meso pa pržiti dok se meso pocne odvajati na sitne grudvice, dodati peršin i maknuti s vatre.

Za preljev, popržiti brašno na maslacu, lagano dodati mlijeko pa miješati da se ne stvore grudvice. Malo prokuhati pa maknuti s vatre, dodati žumanjak i ribani parmezan te dobro izmiješati.


U mljeveno meso dodati dvije žlice preljeva i dobro izmiješati, dodati jaje pa isto tako dobro izmiješati.

Ukljuciti pecnicu da se ugrije na 200 st.C.

Procijediti krumpire, prerezati svaki na pola, vecom žlicom izdubiti polovine i složiti ih na veliku tepsiju. Polovine krumpira puniti sa 2-3 žlice punjenja pa svaki preliti sa 2 žlice preljeva, posuti origanom i staviti u zagrijanu pecnicu na pola sata.


Krumpiri se jedu sa korom, a najlakše ga je jesti rukama - gristi kao namazanu fetu kruha :) tako da je
pogodan i kao snack. Zasitan je te mu u prilog nije potrebno ništa osim krastavaca ili neke salate :)

24. listopada 2010.

Kolač cool chefice za 100-ti recept na Coolinarici

Vratit ću se ponovo na brzinske recepte sa igrice, danas se malo častimo kolačem povodom mog stotog recepta na Coolinarici :)



Sastojci

Tijesto:
6 jaja
25 dag šecera
1 dl kiselog vrhnja
2 žlice ulja
25 dag brašna
1 prašak za pecivo
10 dag oraha (ili lješnjaka)
1 jušna žlica ruma


Krema:
8 dl mlijeka
2 praška za puding okusa jagode
20 dag kristal šecera
1 vanilin šecer
10 kapi ekstrata jagode (može i bez)
25 dag omekšalog maslaca
5 dag šecera u prahu
5 dag sjeckane cokolade za kuhanje

Ostalo:
5 dag naribane cokolade



Priprema

Tijesto:

Odvojiti bjelanjke i žumanjke.

Bjelanjke istuci sa 5 dag šecera i par zrna soli u cvrsti snijeg.

U drugoj posudi miksati: žumanjke i 20 dag šecera da nastane gusta pjenasta smjesa, zatim umiješati kiselo vrhnje, ulje pa brašno sa praškom za pecivo i orahe sa rumom. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.

Biskvit peci u dva kalupa velicine cca 30×34 cm u prethodno zagrijanoj pecnici na 180 st.C cca 20 minuta.



Krema:

Loncic za puding isprati hladnom vodom i ostaviti mokar (iznutra naravno), sipati mlijeko, prašak za puding i šecer te staviti kuhati uz povremeno miješanje. Kad se pod mutilicom osjeti pocetak zgušnjavanja pudinga miješati malo energicnije dok smjesa ne zakuha a onda kuhati i povremeno miješati još 2 minute.

Kuhanu kremu premazati trokuticem maslaca (odvojiti od 25 dag) pa ostaviti tako da se hladi (miješati nije potrebno).


Omekšalom maslacu, dodati šecer u prahu pa miksati dok ne postane pjenast te mu tada dodati ohladenu kremu koju ste prije takoder dobro izradili mikserom. Na kraju od kreme odvojiti cetvrtinu u posebnu posudu, a u preostali dio umiješati nasjeckanu cokoladu.

Slaganje:

Biskvite po dužini odrezati na 4 trake i nadjenuti kremom u koju je dodana sjeckana cokolada na nacin da se dobiju dva kolaca - slagati traku na traku 4 komada i tako sa preostale 4 trake. Oba kolaca premazati s vanjske strane (iznad i stranice) sa kremom koja je ostala bez sjeckane cokolade.


Po vrhu kolaca naribati cokoladu u prahu.


Po želji umijesto ribane cokolade može se preliti cokoladnom glazurom.

23. listopada 2010.

Zapečeni tortelini

Evo i danas jednog brzinskog receptića jedne od učesnica igrice  :)
Odabrala sam Ivannnin recept za zapečene torteline.


Sastojci:

50 dag tortelina
12 dag (jedna kugla) mozzarele
4 dl pasirane rajčice
2 žlice maslinovog ulja
1 mala žličica vegete
1 mala žličica sjeckanog peršina
20 dag gaude ili podravca
prstohvat origana
10 dag maslaca


Priprema:

Staviti kuhati torteline u kipuću slanu vodu na 3 minute (ili po uputama na vrečici).

Uključiti pečnicu da se ugrije na 200 st.C i premazati vatrostalnu posudu maslacem.

Popržiti pasiranu rajčicu na maslinovom ulju, dodati joj vegetu, peršin i origano.



Kuhane torteline preliti pripremljenom pasiranom rajčicom, prekriti feticama mozzarele, naribanim sirom te posuti origanom. Po vrhu svega nasjeckati preostali maslac i staviti u zagrijanu pečnicu na 20-30 minuta.

21. listopada 2010.

Zebra muffins

Evo i danas jednog brzinskog receptića jedne od učesnica igrice ... ovog puta nešto slatko :)
Odabrala sam Agathin recept za zebrice ili zebra muffinse :)



Sastojci - mjere se šalicom od 2 dl:

3 jaja
1 šalica šećera
1 šalica mlijeka
pola praška za pecivo
2,5 šalica brašna
1/2 šalice ulja
ribana korica limuna
ribana korica naranče
2 žlice kakaa
šećer u prahu za posipanje



Priprema:

Uključiti pećnicu da se ugrije na 180 st.C.

Dobro umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, mlijeko i brašno pomiješano sa praškom za pecivo.

Smjesu podijeliti na dva dijela pa u jedan dodati kakao i 2 žlice mlijeka. U tamni dio naribati koricu naranče a u svjetli koricu limuna.


Kalup za muffine nauljiti te stavljati prvo žlicu svjetlog pa tamnog tijesta uvijek po sredini i tako naizmjenično dok se ne popuni 2/3 kalupa.



Peći 30 minuta na 180 st.C u prethodno zagrijanoj pečnici.



Pečene posuti šećerom u prahu :)



Ja sam zaboravila dodati pola čaše brašna pa mi zebrine pruge nisu baš dobro ispale :(

20. listopada 2010.

Brze šnicle sa sirom

Nakon što sam na coolinarici postala cool chef, odigrali smo malu igricu, te sam svim učesnicama pregledala recepte i odabrala nekoliko brzinskih.


Danas sam isprobala Zdenkin recept za brze snicle.



Sastojci:

60 dag svinjetine, puretine ili piletine
2 jaja
žličicu vegete
malo papra
sol
30 dag ementala
2 dag ribanog parmezana
origano



Priprema:

Šnicle posoliti i ostaviti da malo odstoje.

Uključiti pečnicu da se ugrije na 200 st.C. i namazati tepsiju masnoćom.

Šnicle umočiti u brašno, zatim u tučena jaja u koja je dodana vegeta i papar pa ih slagati u manju tepsiju. Preko njih naribati emental, posuti ribanim parmezanom i origanom.

Staviti zagrijanu pećnicu na 200 st.C na pola sata da se šnicle ispeku, a sir dobije lijepu boju.



Poslužiti sa osvježavajućom salatom i prilogom po želji.

16. listopada 2010.

Zapečene kobasice

U ovom krugu igre FBI rukavice koju je pokrenula mamajac, istražujemo Nadin blog Just good food.
Kod Nade uvijek uživam u pogledu na prekrasne slike, a tek onda odem na receptić :)


Za isprobavanje sam odabrala Zapečene kobasice koje su mi odmah bile zanimljive najviše iz razloga što se brzo i jednostavno pripremaju, a bila sam i sigurna da će nam se jako svidjeti ;)


Sastojci:

15 dag glatkog brašna
1 žličica soli
3 jaja
3 dl mlijeka
pola žličice praška za pecivo
1 žlica maslaca
sitno nasjeckan svježi peršin
15 dag pancete ili pršuta
6 kranjskih kobasica


Postupak:

Uključiti pećnicu na 200 st.C.

Promiješati jaja, sol i brašno sa pecivom. U tu smjesu lagano umiješati mlijeko pa ostaviti da smjesa malo odleži. Za to vrijeme omotati kobasice pancetom. U vatrostalnoj posudi otopiti maslac pa staviti zapeči omotane kobasice s jedne strane i nakon toga s druge strane.


Zapečene kobasice izvaditi te preliti pripremljenom smjesom, posuti nasjeckanim peršinom. Peći na 200 st.C 30 minuta dok lijepo ne porumeni.

3. listopada 2010.

Rokoko krempite

Jeste li kad čekali nekog ili nešto toliko da ste se sjetili školske lektire "U očekivanju Godota"??? Možda vam je za to vrijeme i pao šećer, a u kući nije bilo ničeg slatkog.... Da bi to vrijeme brže prošlo preporučujem ove brzinske krempite... Skuhala, ohladila i za sat vremena već sam ih rezala...



Sastojci

Žuta krema:
1 litra mlijeka
4 žumanjaka
5 jušnih žlica šećera
1 vanilin šećer
5 jušnih žlica glatkog brašna
3 jušne žlice gustina
4 bjelanjaka
2 jušne žlice šećera
3 zrna soli




Ostalo:
5 dl slatkog vrhnja
30 dag petit keksa
cokoladu ili ukras po želji


Priprema
Na dno tepsije velicine cca 27×35 cm složiti red petit keksa.

Unutrašnjost lonca u kojoj ce se kuhati krema obavezno isprati hladnom vodom i ostaviti mokru.

Staviti kuhati: mlijeko, žutanjke, vanilin šecer, 5 žl šecera, brašno i gustin. Dobro promiješajti mutilicom i staviti na vatru. Povremeno promiješajti sastojke, a kad je vec dosta zagrijano, pocinje se lagano na dnu zgrušavati, miješajti energicnije neprekidno dok zakuha. Kad je krema zakuhala, opet se možete laganije miješati još desetak minuta jer sad više nece zagoriti niti se nece raditi grudvice.

Maknuti kremu sa štednjaka. Umutiti bjelanjke sa soli i 2 žl šecera u cvrsti snijeg pa ga umiješati u toplu kremu. Pripaziti da se snijeg ne razvodni nego da u kremi ostanu male rupice.

Gotovu kremu preliti preko petit keksiju, poravnati i ostaviti dvadesetak minuta da se hladi.

Cvrsto umutiti slatko vrhnje pa premazati preko žute kreme i staviti u hladnjak. Prije stavljanja slatkog vrhnja žutu kremu lagano izgrepsti viljuškom kako bi se šlag što bolje pricvrstio za kremu.


Ukrasiti po želji cokoladnom glazurom, cokoladom u prahu ili naribanom..

Staviti u hladnjak i za sat vremena se vec može rezati na cca 24 kocke.

Ekstra brzo gotove, brzo se ohlade, još brže pojedu :)))

Preporučujem niske zbog bržeg hladenja ;)