31. prosinca 2011.

Sretna Nova godina ! Happy New Year !

Novogodišnji vatromet obasjava svijet,

a ja Vam u Novoj želim sve za 5 !!



Godina Nova na vrata kuca,

a ja Vam želim sve najbolje od srca !!


19. prosinca 2011.

Zeleni pužići

Evo još jedan recept za sitne kolačiće prije Božića... ovog puta uz dodatak pistacija.



Sastojci:
450 g brašna
pola praška za pecivo
prstohvat soli
150 g šećera
2 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
100 g margarina
1 vanilin bourbon

- 150 g oljuštenih nasjeckanih pistacija
- 1 jaje za premazivanje


Priprema:

Brašno pomiješati s praškom za pecivo, dodati sol i šećer. U sredini napraviti udubljenje pa tu staviti malo omekšali margarin i miješati s brašnom dok se margarin potpuno razmrvi. Dodati 2 jaja i kiselo vrhnje.

Pripremljeno tijesto spremiti u prozirnu foliju ili manju vrećicu i staviti u hladnjak na pola sata.

Premijesiti tijesto, odvajati manje komade pa svaki valjati u što tanji valjak. Rezati dijelove dužine 8 cm pa svaki dio zaviti u pužić i slagati na tepsiju. Razmutiti preostalo jaje te premazati pužiće i bogato posuti nasjeckanim pistacijama.


Pužiće staviti peći u prethodno zagrijanu pečnicu na 180 stupnjeva C - 15 minuta.

6. prosinca 2011.

Čarobne zvjezdice

Ove su me zvjezdice posebno očarale. Reći ću samo "puna usta okusa" :) ... bademi, kikiriki, med, cimet..

Sastojci:

Tijesto:
300 grama glatkog brašna
na vrh noža praška za pecivo
100 grama mljevenih badema
250 grama šećera u prahu
2 jaja
prstohvat soli
1 žlica ruma
150 grama omekšalog maslaca
1 vanilin šećer

Nadjev:
100 grama mljevenih kikirikija - neslanih
2 jušne žlice meda
1 jušna žlica kakaa u prahu
1 žličica cimeta


Priprema:

Od navedenih sastojaka umijesiti prhko tijesto rukama ili mikserom - spiralnim nastavkom za miješanje. Gotovo tijesto umotati u prozirnu foliju i staviti 30-tak minuta u hladnjak.

Uključiti pećnicu na 180 stupnjeva C.

Izvaditi tijesto iz hladnjaka, razvaljati na debljinu 2-3 mm pa rezati zvjezdice i stavljati na lim prekriven papirom za pečenje.

Zvjezdice peći 8 minuta na 180 stupnjeva C.


Za nadjev samljeti kikiriki (neslani). Otopiti med na pari pa ga samo malo ohladiti i umiješati u smjesu mljevenog kikirikija, cimeta i kakaa.

Pečene zvjezdice ohladiti pa spajati žličicom nadjeva. Nadjev se stavlja samo u sredinu u krug jer se teško razmazuje do rubova. Keksići su bolji kad par dana odstoje.

28. studenoga 2011.

Lješnjak tortice

Ove su tortice degustatorice izdvojile kao posebne izgledom i okusom. Evo recepta s napomenom da ih se može raditi puno ranije jer što duže stoje finijeg su okusa. Totalno za lješnjakoljupce ;)


Sastojci:

Tijesto:
150 grama maslaca
250 grama glatkog brašna
100 grama mljevenih lješnjaka
100 grama šećera u prahu (može i kristal šećer)
1 vanilin šećer
1 jaje

Krema:
100 grama poprženih mljevenih lješnjaka
100 grama omekšalog maslaca
100 grama šećera u prahu
1 žlica ruma

Za ukrašavanje:
4 žlice marmelade od marelica
1 veća žlica ruma
100 grama poprženih cijelih lješnjaka
šećer u prahu za posipanje


Priprema:

200 grama lješnjaka (dio za kremu i ukrašavanje) popržiti u tavi bez dodavanja masnoće dok ne zamirišu i popuca ovojnica. Protrljati ih da se potpuno oljušte pa odvojiti 100 grama svjetlijih, a preostalih 100 grama samljeti za nadjev.

Od brašna, šećera, maslaca, mljevenih lješnjaka i jaja umijesiti tijesto. Ostaviti ga pola sata da odstoji u hladnjaku.

Pećnicu uključiti da se ugrije na 175 stupnjeva C.


Razvaljati tijesto na debljinu cca 3 mm pa rezati krugove promjera 3,5 cm. Peći ih na namaštenom ili limu prekrivenom masnim papirom 8-10 minuta na 175 st.C tako da ostanu svijetli.

Omekšali maslac miksati sa šećerom, u pjenasto dodati rum i mljevene pržene lješnjake. Dobivenom kremom spajati po dva ohlađena keksića. Kremu bogato staviti, u visini minimalno koliko je debljina jednog keksića ili milimetar više te zagladiti okolo da dobiju oblik malih tortica.

U marmeladu dodati rum pa dobro izmiješati uz pomoć vilice dok ne omekša i postane glatka.

Na svaku torticu staviti pola najmanje žličice za kavu marmelade i u nju utisnuti lješnjak. Na kraju već dekorirane tortice lagano posuti šećerom u prahu.

24. studenoga 2011.

Dvobojni pužići

Da li razmišljate o Božiću? Već ove nedjelje palimo prvu Adventsku svijeću :)
Za ovaj period pripremila sam nekoliko prigodnih recepata koji će Vam možda pomoći u odabiru blagdanskih kolačića :) Osim toga želim Vam preporučiti veoma zanimljivu stranicu raznovrsnog sadržaja za pripadnice ljepšeg spola, provirite i pronađite nešto za sebe na Female.hr. U rubrici "kuhinja" od danas će se naći i poneki moj recept ;) 


Sastojci:
500 grama glatkog brašna
na vrh noža praška za pecivo
prstohvat soli
150 grama šećera
1 jaje
100 ml kiselog vrhnja
100 grama margarina

Ostalo:
2 žličice cimeta
2 žličice kakaa u prahu
1 jaje za premazivanje


Priprema:

Brašno pomiješati s praškom za pecivo, dodati sol i šećer. U sredini napraviti udubljenje pa tu staviti malo omekšali margarin i miješati s brašnom dok se margarin potpuno razmrvi. Dodati jaje i kiselo vrhnje (odvojiti pola male žličice) pa mijesiti da nastane kompaktna glatka smjesa.

Tijesto podijeliti na dva dijela.
U jedan dio dodati cimet pa dobro ponovo izmiješati da se cimet ravnomjerno rasporedi. Oblikovati kuglu, spljoštiti i spremiti u prozirnu foliju za domaćinstvo ili manju vrećicu i staviti u hladnjak.
U drugi dio dodati kakao i pola male žličice kiselog vrhnja (odvojeno ranije od 100 ml), dobro izmiješati pa također staviti u foliju ili vrećicu i na pola sata u hladnjak.


Izvaditi tijesta iz hladnjaka. Svaki prerezati na pola. Razvaljati 1 tamnu polovinu na veličinu od oko 30 x 20 cm, odložiti ga sa strane. Razvaljati 1 svjetlu polovinu na veličinu od oko 30 x 20 cm (bolje da je malo pola cm širi od tamnog), premazati ga razmućenim jajetom i prekriti razvaljanim tamnim tijestom te valjkom lagano proći preko sastavljenih tijesta kako bi se bolje sljubili. Sve zajedno zarolati u roladu i staviti sat vremena u zamrzivač kako bi šare nakon rezanja ostale što urednije.

Isto sve napraviti sa preostalim polovinama svijetlog i tamnog tijesta. Slagati se može po želji: tamno preko svjetlog ili svjetlo preko tamnog tijesta.

Nakon sat vremena, uključiti pećnicu da se ugrije na 180 stupnjeva C. Izvaditi rolade i rezati oštrim nožem na široke fetice širine 5mm. Kekse slagati na lim obložen papirom za pečenje. Kad je pećnica ugrijana staviti peći kekse na 15-18 minuta.

Mirišu na cimet ;) Mogu se čuvati duže vrijeme u limenoj kutiji.

9. studenoga 2011.

Čoko-orah kuglice

Nešto brzo, fino i jednostavno ;)



Sastojci:

Za kuglice:
200 grama šećera u prahu
200 grama mljevenih oraha
100 grama čokolade za kuhanje
2 žlice ruma
1 bjelanjak
25 g otopljenog maslaca

Ostalo:
50 grama oraha za valjanje kuglica



Priprema:

Otopiti čokoladu i maslac, dodati ostale sastojke i dobro izmiješati.
Od ove smjese raditi kuglice i uvaljati ih u mljevene ili sitno sjeckane orahe.

6. studenoga 2011.

Šarenko

Ovo je bio posljednji kolač rađen mojim starim mikserom. Družili smo se više od 18 godina, prošli recepata i recepata, miksali biskvite, tijesta prhka i dizana te razne druge slastice pa čak i krumpir pire :) Nije sad bilo lako naći zamjenu, ali moralo se pa od danas imam novog ljubimca, a stari je u zasluženoj mirovini ..


Kolegici Mirjam hvala na receptu za sočan i osvježavajući kolač.

Sastojci:

Biskvit:
5 jaja
250 grama šećera
1 vanilin šećer
250 grama glatkog brašna
1 prašak za pecivo
100 ml ulja
100 ml vode
2 žlice nutelle
1 žlica kakaa
1 žlica mlijeka

Puding:
1 litra mlijeka
2 praška za puding okusa maline ili jagode (2 x 40g)
50 grama šećera
1 vanilin šećer

Preljev:
600 ml kiselog vrhnja
4 žlice šećera
1 bourbon vanilin šećer


Priprema:

Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istuci sa 50 grama šećera i par zrna soli u čvrsti snijeg.

U drugoj posudi miksati: žumanjke s ostatkom šećera da nastane gusta pjenasta smjesa, zatim umiješati vanilin šećer, ulje, vodu pa brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.

Pola smjese uliti u pleh veličine cca 25 x 35 cm, a u preostalo tijesto umiješati nutellu, kakao i žlicu mlijeka. Smeđe tijesto većom žlicom stavljati na hrpice po žutom tijestu (dvadesetak hrpica).

Uključiti pećnicu da se ugrije na 180 st.C.

Skuhati puding od navedenih sastojaka. Gotov puding - još vruć uzimati većom žlicom i stavljati hrpice u postojeće hrpe od smeđeg tijesta (potrošiti sve).

Peći 40-45 minuta na 180 st.C u prethodno zagrijanoj pećnici.


Dok se kolač peče, dobro promiješati sastojke za preljev da se šećer otopi.
Pečen kolač još vruć preliti preljevom. Najbolje ga je raditi dan ranije kako bi se preko noći dobro rashladio. Držati ga u hladnjaku jer je tako posebno osvježavajući.

Sličan, nešto manje šaren - kolač s vrhnjem.

26. listopada 2011.

Piece of cake

Nazivu kolača kumovala je Angela Roce - pobjednica u nagradnoj igrici za fanove FM Group Pula.

Kolač je nastao sasvim slučajno. Namjera mi je bila napraviti dvije vrste sirovih kuglica po pola smjese, a kako sam oba recepta prepisala u polovičnim mjerama na isti list papira pomiješala sam sastojke. Tek kad se sastojci nikako nisu povezivali u kuglice shvatila sam da sam odmah u prvoj smjesi pogriješila jer u njoj nije bilo mjesto kokosu. Što napraviti da se sad to ne baci???

Dodala sam 5 jaja i stavila peći u tepsiju od pećnice. Kakva krema?? E pa kad su već sastojci tako raznoliki nek i krema bude neki sasvim drugi sastojak i eto kako je na kraju izgledao kolač ;)
Hm.. tijesto nema brašna ni peciva...

Sastojci:
Tijesto:
100 grama šećera u prahu
100 grama oraha
100 grama kokosa
25 grama maslaca
50 grama otopljene čokolade
1 žlica ruma - po želji
5 jaja

Krema:
400 ml mlijeka
2 žumanjka
4 jušne žlice šećera
4 jušne žlice oštrog brašna
2 jušne žlice cappuccina u prahu
125 grama maslaca ili margarina


Priprema:
Tepsiju veličine cca 30x32 cm prekriti papirom za pečenje. Uključiti pećnicu na 180 stupnjeva C.
Pomiješati sve sastojke za tijesto, uliti u tepsiju te staviti peči 15 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 st.C.

Za kremu staviti kuhati mlijeko, žumanjke, šećer, brašno i cappuccino, miješati i kuhati dok se ne zgusne, odnosno oko 2-3 minute nakon što zakuha. Maknuti s vatre, ostaviti da se napola ohladi pa direktno u kremu umiješati maslac.


Tijesto odrezati na pola, jedan dio premazati polovicom kreme, preklopiti drugim tijestom, premazati ostatkom kreme i posuti naribanom čokoladom ili ukrasiti po želji. Rezati na male kockice.

3. listopada 2011.

Pileći cordon bleu iz pećnice

Danas je blog prešao brojku od 2 milijuna otvaranja, red je da Vam se zahvalim nekim receptom. Ovoga puta bit će to provjereni recept zocacro. Preporučujem ga jer je jako fin, zasitan i gotovo bez masnoće.


Sastojci:
800 grama pilećeg filea (4-6 komada)
papar
3 žličice vegete
200 ml vode
25 g otopljenog maslaca (jedna mala kockica)
2 češnja češnjaka
1/2 žličice origana
150 g kuhane šunke ili vratine
150 g sira trapista ili sl.
1 žlica maslinovog ulja

za paniranje:
80 g krušnih mrvica
2 žličice crvene slatke paprike
2 jušne žlice ribanog parmezana


Priprema:

U posudu staviti vodu, 2 žličice vegete, potisnuti češnjak i maslac, staviti da zavrije pa kuhati nekoliko minuta.

Pripremiti smjesu za paniranje: pomiješati krušne mrvice, naribani parmezan i mljevenu crvenu papriku.
Pileći file staviti jedan po jedan u vrećicu i istući u tanki file ili ga prerezati i otvoriti u fetu pa isto tako malo istući. Svaki popapriti i malo posuti vegetom.

Na svaki file staviti fetu šunke, komad sira pa zarolati i pričvrstiti čačkalicama. Ovako pripremljene svitke umočiti u pripremljenu tekućinu pa u smjesu za paniranje.


U tepsiju staviti papir za pečenje složiti svitke. Po želji peći uz krumpire (1,5 kg) odrezane na fetice. Preostalu tekućinu preliti po krumpirima i svicima te staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 st.C na 45 minuta.

Krumpire nije potrebno dodatno soliti jer su dovoljno začinjeni preostalom tekućinom. Kad su pečeni po želi poprskati sa žlicom maslinovog ulja.

20. rujna 2011.

Kruh


Često se dogodi da je domaćicama recept sa 2 kg brašna previše za jedno pečenje kruha pa evo da upišem i mjeru za vikend ručak svake obitelji.



Sastojci:

1 kg glatkog brašna
40 grama kvasca
3 žličice šećera
1 žličica soli
200 ml kiselog vrhnja
450 ml mlakog mlijeka
3 žlice ulja


Priprema:

U zdjelu staviti najprije brašno. U sredini brašna napraviti udubljenje u koje staviti razmrvljeni kvasac. U kvasac dodati žlicu šećera, a ostatak šećera i sol posuti okolo po brašnu. U kvasac uliti 1 dl mlakog mlijeka i malo promiješati da kvasac naraste. Kad je kvasac narastao, dodati kiselo vrhnje, zamijesiti te uz daljnje miješanje (mikserom-spiralnim nastavcima ili ručno) dodavati preostalo mlijeko. Pred kraj dodati ulja i dobro zamijesiti da smjesa bude kompaktna.


Ostaviti tijesto tridesetak minuta na toplom da udvostruči obujam, a zatim premijesiti i odrezati na dva dijela. Od svakog dijela napraviti "štrucu" kruha. Štruce staviti odmah u namašćen pleh, pokriti krpom i dekicom pa pustiti da naraste za vrijeme dok se grije pećnica. Otkriti kruh i prije samog pečenja poprskati ga hladnom vodom da bolje naraste i napravi ljepšu koru. Po želji na štrucama napraviti dva-tri reza ili ih oblikovati na način opisan u receptu za veću količinu kruha.



Kruh peči u zagrijanu pećnicu na 200st.C cca 45-50 minuta (ovisno o pećnici).
Pečeni kruh, dok se hladi, poželjno je da bude pokriven barem krpom (može i dekicom), dovoljno je samo tek pečene štruce odvojiti jednu od druge pa vratiti u pleh te pokriti dok se ohlade.

Ohlađeni kruh može se čuvati u zamrzivaču.

7. kolovoza 2011.

Torta lav - ukrašavanje

Nakon punih 8 mjeseci evo jedne torte.. na lava??  Pitam: mogu li ja umjesto crtanja samo napisati "LAV" :))))  Evo kako sam riješila ovaj izazov...


Rađena je po receptu za Ben10 tortu. Čokoladnu glazuru sam koristila za dodatak kremi zbog dobivanja smeđe boje grive i za crtanje obrisa i detalja. Za usta koristila sam dodatak crvene boje a za glavu boja je dobivena miješanjem ekstrakta limuna i vanilije.


Slike su s mobitela, možda nekom zatreba sad u periodu lava ;)

31. srpnja 2011.

Male prhke orahnjače

Kolač tatyanine bake prvo sam zamijetila kod Ruze123 čiji su komentari davali utisak da ovo svakako treba isprobati i nisam pogriješila. Preporučujem ga zbog njegove jednostavne pripreme, izdašnosti i jako finog okusa..okusa starih bakinih kolača. Poseban naglasak dajem njegovoj ekonomičnosti.


Sastojci:

Prhko tijesto:
400 g oštrog brašna
200 g margarina
60 g šećera
2 žumanjka
180 ml kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
1 limun - ribana korica

Fil:
300 g mljevenih oraha
250 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml mlijeka
2 žlice ruma
2 bjelanjka - snijeg

50 g margarina za premazivanje
šećer u prahu za posipanje


Priprema:

Pjenasto umutiti margarin sa žumancima, šećerom i vanilin šećerom, dodati vrhnje i ribanu limunovu koricu. Dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo te umijesiti glatko tijesto. Gotovo tijesto staviti da odstoji 30 minuta u hladnjaku.

Za to vrijeme pripremiti fil. Pomiješati mljevene orahe, šećer i vanilin šećer pa preliti kipućim mlijekom pa dobro izmiješati. Dodati rum i snijeg od bjelanjaka, izmiješati i ostaviti da se malo ohladi.

Uključiti pećnicu na 200 st.C da se zagrije.

Tijesto podijeliti na tri jednaka dijela. Svaki dio razvaljati, premazati trećinom fila i zarolati. Rolade staviti u namašteni pleh te svaku premazati otopljenim margarinom. Peći ih na 200 st.C oko 25-30 minuta.


Pečene posipati šećerom u prahu. Može ih se raditi ranije pa spremiti u foliju ili u zamrzivač.

Kliknite ovdje i potražite još dobrih recepata za orahnjaču.

24. srpnja 2011.

Lignje iz pećnice

Mislim da je ovo najjednostavniji recept za lignje ako uzmemo u obzir namirnice, količinu potrošenog ulja, prskanje i slično.


Sastojci:

500 g liganja
1500 g krumpira
100 ml ulja
sol
2 žlice vegete
peršin
3 lovorova lista
grančica ružmarina
papir za pečenje
200 ml bijelog vina


Priprema:

Očistiti lignje i krumpir. Krumpir odrezati na veće ploške.

Tepsiju veličine cca 25 x 35 cm obložiti papirom za pečenje zato da bi bili sigurni da se krumpir neće zalijepiti za nju zbog malog dodavanja ulja.


Na papir za pečenje složiti krumpir, posoliti ga i začiniti sa žlicom vegete. Dodati ulje i dobro ga promiješati.

na krumpir dodati lignje, malo ih posoliti s gornje strane i dodati drugu žlicu vegete. Umetnuti listove lovora i ružmarin te staviti peći u pećnicu zagrijanu na 200 st.C.

Nakon pola sata pečenja, izvaditi tepsiju, lagano promiješati, preliti vinom i vratiti u pećnicu još pola sata da se lignje dobro zapeku što će im dati okus sličan pečenim lignjama na roštilju.


Ako želite okus liganja kao pod pekom, pecite ih pokrivene, a vino dodajte 10 minuta prije kraja pečenja i dovršite ih peći otkrivene.

3. srpnja 2011.

Carski pužići

Evo još jednog kruha, ustvari ja bi rekla da su to ekstra fini brioši koji se mogu ali ne moraju puniti.. Carski pužići po receptu carice69 oduševili su nas na prvi zalogaj :)

Sastojci:

500 gr glatkog brašna
180 ml kiselog vrhnja
250 ml mlakog mlijeka
1 vrećica suhog kvasca
1 i 1/2 žličica soli
2 žličice šećera
1 žličica otopljenog maslaca

+ 50 gr maslaca za po tijestu

Priprema:

U posudu prosijati brašno pa dodati sve sastojke i miksati dok se ne napravi kompaktno tijesto.

Pustiti tijesto na toplom da udvostruči volumen.


Uključiti pećnicu da se ugrije na 200 st.C.

Naraslo tijesto otkidati na male komadiće ili od njega napraviti valjak pa rezati i oblikovati u loptice. Od loptica između ruku napraviti trake, lagano ih valjkom stanjiti i zarolati u oblik pužića. Ako su pužići duži od željenog oblika malo ih razvaljati pa odrezati na polovicu te slagati ravnim (tamo gdje je rez) dijelom okrenutim za dolje. Koristila sam kalup za tortu promjera 24 cm.

po vrhu staviti male komadiće maslaca. Peći u zagrijanoj pećnici  dok ne porumene - 30 minuta.


Pečene pužiće izvaditi iz pećnice i premazati vodom da budu fino mekani. Za vrijeme hlađenja prekriti ih kuhinjskom krpom. Čim se malo ohlade, izvaditi iz kalupa.

1. srpnja 2011.

Klasični mliječni rolls

U ovom krugu igre FBI rukavice koju je pokrenula mamajac, istražujemo Mirjanin blog Cooking by Mirjana (Ruza123). Još jedan recept koji sam isprobala prošlog vikenda pa da ga i upišem..
Klasični mliječni rolls u kojima sam dio mlijeka zamijenila vrhnjem, a brašno sam stavila bijelo jer mi je takvo bilo pri ruci.


Sastojci - 24 komada:

1 kg brašna
3 žličice soli
2 žličice šećera
100 gr otopljenog maslaca
30 gr svježeg kvasca
200 ml kiselog vrhnja
300-350 ml toplog mlijeka


Priprema:

U zdjelu prosijati brašno pa dodati, sol, šećer i kvasac razmućen u malo mlijeka, vrhnje i rastopljeni maslac te zamijesiti uz dodavanje toplog mlijeka. Zamijesiti tijesto da bude glatko i elastično pa ostaviti na toplom da udvostruči volumen.


Tijesto zatim prebaciti na radnu površinu, premijesiti i staviti na dva dijela. Oba tijesta zamotati u oblik valjka. Svaki valjak odrezati na 12 komada. Od svakog komada napraviti lopticu i staviti na tepsiju. Ja sam stavila dvije tepsije i u svaku po 12 loptica. Ostaviti da još malo narastu za vrijeme dok se pećnica ugrije na 200 st.C.

Kad su loptice narasle a pećnica ugrijana, zarezati svakoj loptici oblik križa (može i škarama), premazati mlijekom i staviti peći oko 25 min na 180-200 st.C.

25. lipnja 2011.

Muffini s jabukama i cimetom

U ovom krugu igre FBI rukavice koju je pokrenula mamajac, istražujemo Mirjanin blog Cooking by Mirjana (Ruza123). Imala sam tri jabuke koje više nitko nije ni gledao, potražila kod Mirjane neki brzinski receptić i naišla na ove muffinse.


Sastojci:

3/4 šalice šećera
1 jaje
1 šalica mlijeka
1/2 šalice ulja
2 kisele jabuke
2 šalice brašna
1/2 praška za pecivo
1 žličica sode-bikarbone
2 žličice cimeta

šalica = 250 ml


Priprema:

Uključiti pećnicu da se grije na 180 st.C. Pripremiti kalupe za muffine sa košaricama ili ih namastiti i posuti brašnom, mrvicama ili sl.

Jednoj jabuci očistiti koru i sjemenke te ju narezati na male kockice i staviti u dublju zdjelu. U istu zdjelu na kockice jabuke dodati prosijano brašno, sodu-bikarbonu, prašak za pecivo, šećer i cimet pa dobro kuhačom. Zatim dodati ulje, umućeno jaje i mlijeko te dobro izmiješati kuhačom da se sve dobro poveže.


Napuniti kalupiće pa po vrhu složiti male fete one druge jabuke i staviti peći u zagrijanu pećnicu 30 minuta. Pečene ostaviti u kalupu da se dobro ohlade radi lakšeg vađenja.