12. rujna 2010.

Kockice od oraha iz davnine

Ljeto nam je prošlo, ovaj tmuran vikend i kiša izmami poneko sjećanje na ljetne ili možda još davnije dane.. Nažalost coolinarika nam ne radi upravo zbog poplava, a puno nas ovisnika o coolinarici po nekoliko puta dnevno otvaramo tu stranicu i uživamo u krasnim slikama i receptima njenih članova. U očekivanju njenog ponovnog rada sjetila sam se predivnog recepta naše drage Milicze - kockice od oraha iz davnine. Definitivno odlične kockice, osvojile me na prvi ugriz i jedan je od manjeg broja receptića koje sam više puta radila i spremila u najomiljenije recepte među papire u mojoj staroj pokapanoj bilježnici. Isprobajte ih nećete se pokajati jer su jednostavne, brze i jaaaako finee !!



Sastojci:

Tijesto:
30 dag oštrog brašna
5 dag šećera
20 dag maslaca
2 žlice kiselog vrhnja
prstohvat soli

Nadjev:
30 dag mljevenih oraha
30 dag šećera
2 velike žlice ruma
1,5 dl vrelog mlijeka
1 limun - naribana korica
1 žlica meda
pola žličice cimeta

Ostalo:
šećer u prahu



Priprema:

Od svih navedenih sastojaka za tijesto umijesiti glatko tijesto pa ostaviti u hladnjaku sat vremena.

Za to vrijeme pripremiti nadjev: izmiješati sve sastojke, preliti vrelim mlijekom, ponovo dobro izmiješati i ostaviti da se ohladi.

Tijesto podijeliti na dva dijela, prvo razvaljati i staviti u namaštenu tepsiju veličine cca 30x33 cm. Premazati nadjevom, razvaljati drugi dio tijesta, prekriti njime nadjev pa nabockati štapićem za ražnjiće do tepsije kako bi spriječili stvaranje nabora na gornjoj kori kod pečenja. Peći na 200 st.C cca 20-25 minuta.

Pečen kolač odrežite na kockice 2x2 cm i uvaljajte u šećer u prahu.





4. rujna 2010.

Precious moments by -Violet-Love-

Ovaj recept mjerkam već godinu dana, sinov rođendan je bila prava prilika za isprobavanje jer obožava čokoladu pa je ova torta baš po njegovom guštu :)



Bio mi je mali problemčić oko mlijeka u prahu i aparata za mljevenje kave jer ga nemam, ali proučavajući komentare članica coolinarike koje su recept već isprobale napravila sam dvije zamjene i torta je ispala odlično iako nije potpuno po originalnom receptu kakvu sam degustirala na cool susretu u Koprivnici gdje nam je Bojči tortu osobno i rezala njenim savršeno-laserskim rezom :))



Sastojci:

Biskvit
8 bjelanaca + prstohvat soli
20 dag šecera
20 dag oštrog brašna
3 žlice gorkog kakaa
2 žlice čokolade u prahu
1 paketic praška za pecivo
1 paketic vanilin šecera
pola žlicice cimeta
2 dl punomasnog tekuceg jogurta ili kiselog vrhnja
2 dl ulja

Preljev za biskvit
3 dl mlijeka
3 žlice cokolade u prahu
1 žlica ruma

Krema
8 žumanaca
10 dag šecera
2 paketica vanilin šecera
1 dl mlijeka
20 dag bijele čokolade
20 dag maslaca
20 dag cokolade u prahu
10 dag lješnjaka
2 dl vrhnja za šlag

Premaz
5 dl vrhnja za šlag
1 dl kiselog vrhnja

Čokoladni omotač
20 dag čokolade za kuhanje
5 dag margarina
1 žlica mlijeka
4 žlice ulja



Priprema:

Za biskvit istuci cvrst snijeg sa par zrna soli, šecerom i vanilin šecerom, zatim lagano pjenjacom umiješati ulje, jogurt (ili kis.vrhnje) i prosijano brašno s praškom za pecivo, kakaom, čokoladom i cimetom.

Biskvit peći u kalupu za torte promjera 27-28 cm 40-45 minuta na 160 st.C.

Pečeni biskvit ohladiti i prerezati na dva dijela. Treba biti pažljiv zato što je biskvit sočan. Svaki dio dobro natopiti preljevom za koji treba prokuhati sve navedene sastojke. Ostaviti da se hladi.



Za kremu pjenasto istuci žumanca sa šecerom i vanilin šecerom, potom tuci na pari dok smjesa ne postane gusta, umiješati mlijeko i povremeno dodavati kocke bijele čokolade kako bi se otopila. Tuči na pari desetak minuta da se krema zgusne pa Umiješati cokoladu u prahu, tuči još 5 minuta pa maknuti da se krema ohladi. Lješnjake popeci, oljuštiti i samljeti. U ohlađenu kremu umiksati omekšali maslac, mljevene lješnjake i cvrsto tuceni šlag.

Za premaz cvrsto istuci dobro rashladeno vrhnje za šlag sa kiselim vrhnjem.
Svaki biskvit premazati polovicom kreme, potom šlag kremom i ukrasiti po želji.



Ja sam napravia torti čokoladni omotač za koji treba otopiti sve navedene sastojke na laganoj vatri tako da ostane polugusta glatka smjesa. Odrezati dva komada alu folije koji zajedno (po dužini) čine veličinu obruča torte. Sredinu svake alu folije u tankom sloju (po dužini) preliti otopljenom čokoladom pa staviti u hladnjak par minuta da očvrsne. Kad se čokolada može lako odvajati od folije onda je spremna za omatanje torte. Namjestiti čokoladu zajedno sa folijom na tortu, rukama lagano savijati pa staviti par minuta u hladnjak i tek nakon toga maknuti foliju i obruč je gotov !



Dobro je rashladiti, i isto tako dobro rashladenu rezati :-), a ukoliko još niste naučili Bojčin savršeni rez, upute pročitajte na kraju originalnog recepta za tortu, ove instrukcije prepuštam njoj :))))