Nema ni "b" od brašna :)
Tijesto – lješnjaci, krema kuhana fina čokoladna…
Sastojci:
Tijesto
8 jaja
28 dag šecera
15 dag lješnjaka
10 dag krušnih mrvica
na vrh noža praška za pecivo
1 žlica ulja
Krema
6 jaja
12 žlica šecera
3 žlice mlijeka
15 dag cokolade za kuhanje
30 dag maslaca ili margarina
Cokoladna glazura
10 dag cokolade
5 dag margarina
1 žlicu ulja
Priprema:
Lješnjake ispržiti, oguliti pa samljeti.
Tijesto:
Žutanjke i šecer pjenasto umutiti, dodati ulje, zatim dodati mljevene lješnjake, krušne mrvice, pecivo i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Lim nauljiti, pobrašniti i staviti peci tijesto na 180 st.C. - oko 45 - 50 min, ovisno o pecnici.
Krema:
Jaja, šecer i mlijeko izmiksati pa staviti na paru i miksati dok se ne zgusne. Dodati
cokoladu i miksati 20 minuta na pari dok krema ne dode lijepo gusta. Malo je dugo
miksanje ali je okus kreme fantastican :)
Kremu za vrijeme hladenja povremeno promiješati, a u ohladenu dodati dobro izraden
maslac.
Peceno tijesto prerezati 2 puta i namazati kremom od koje trecinu ostaviti za ukrašavanje torte.
Tortu po vrhu i okolo premazati kremom. Na pari otopiti sastojke za cokoladnu glazuru te premazati tortu po vrhu, a okolo ukrasiti mljevenim lješnjacima ili orasima. Ostatak kreme iskoristiti za ukrase na cokoladnoj glazuri.
Ja sam radila manje kreme pa je zato ukrašena bijelom kremom koju sam naknadno napravila.
Gastro blog - provjereni recepti s detaljnim postupkom pripreme u slici i riječi
30. kolovoza 2009.
29. kolovoza 2009.
Frita s pomidorima
Tako mi to u Istri zovemo, za onog tko ne zna to je kajgana sa rajcicama
Jelo pogodno za dorucak ili veceru uz domaci kruh.
Sastojci:
2 kg rajcice
prstohvat soli
mrvicu papra
prstohvat bosiljka
6 jaja
prstohvat soli
Priprema:
Rajcice namociti u vodi te ih dobro ocistiti od kože i sjemenki.
Odrezati na manje komade i staviti da se dinstaju. Nije ju potrebno pasirati, dovoljno ju je malo pognijeciti viljuškom ili gnjecilicom za pire.
Kad ishlapi sva tekucina, dodati po potrebi malo vode i dinstati dok ne nastane gusta šalša. Pred kraj dodati sol, papar i bosiljak.
Jaja sa malo soli izlupati i dodati u tavu sa gotovom šalšom te uz neprestano miješanje pržiti dok jaja ne budu gotova.
Servirati toplo.
Po želji, može se staviti više jaja, ja volim omjer dvije žlice šalše i jedno jaje.
Jelo pogodno za dorucak ili veceru uz domaci kruh.
Sastojci:
2 kg rajcice
prstohvat soli
mrvicu papra
prstohvat bosiljka
6 jaja
prstohvat soli
Priprema:
Rajcice namociti u vodi te ih dobro ocistiti od kože i sjemenki.
Odrezati na manje komade i staviti da se dinstaju. Nije ju potrebno pasirati, dovoljno ju je malo pognijeciti viljuškom ili gnjecilicom za pire.
Kad ishlapi sva tekucina, dodati po potrebi malo vode i dinstati dok ne nastane gusta šalša. Pred kraj dodati sol, papar i bosiljak.
Jaja sa malo soli izlupati i dodati u tavu sa gotovom šalšom te uz neprestano miješanje pržiti dok jaja ne budu gotova.
Servirati toplo.
Po želji, može se staviti više jaja, ja volim omjer dvije žlice šalše i jedno jaje.
Oznake:
ekonomično,
istra,
jaja,
jednostavno,
rajčica
26. kolovoza 2009.
Rolani svinjski file
Jednostavno, fino i zasitno :)
Sastojci za 6 osoba:
40 dag svinjskog filea
15 dag gaude
15 dag šunke
2-3 jaja
soli
papra
po želji vegete
krušnih mrvica
brašno
2 dl ulja ulje za prženje
Priprema:
Svinjske filete rastanjiti čekičem za meso.
Zarolati šunku u sir, zatim to zamotati u meso.
Krajeve mesa pricvrstiti cackalicom ili kao ja uzeti rolnicu u ruku pa lagano čekičem
polupati spojeve mesa da ostanu priljepljeni.
Razmutiti jaja sa dodatkom malo soli, papra i po želji vegete.
Rolnice uvaljati u brašno, zatim u jaja te na kraju u krušne mrvice.
Pržiti na temperaturi 1/3 jakosti uz povremeno okretanje kako bi meso bilo ravnomjerno prženo. U trenutku kad pocne iz rolnica izlaziti sir koji se vec otopio, rolnice izvaditi na ubrus da popije eventualne ostatke masnoce.
Ukoliko ste krajeve pricvrstili cackalicama, sad ih obavezno maknite.
Poslužiti toplo uz kuhano ili na maslacu peceno povrce.
Po želji prije samog rezanja rolnice nakapati limunovim sokom.
Sastojci za 6 osoba:
40 dag svinjskog filea
15 dag gaude
15 dag šunke
2-3 jaja
soli
papra
po želji vegete
krušnih mrvica
brašno
2 dl ulja ulje za prženje
Priprema:
Svinjske filete rastanjiti čekičem za meso.
Zarolati šunku u sir, zatim to zamotati u meso.
Krajeve mesa pricvrstiti cackalicom ili kao ja uzeti rolnicu u ruku pa lagano čekičem
polupati spojeve mesa da ostanu priljepljeni.
Razmutiti jaja sa dodatkom malo soli, papra i po želji vegete.
Rolnice uvaljati u brašno, zatim u jaja te na kraju u krušne mrvice.
Pržiti na temperaturi 1/3 jakosti uz povremeno okretanje kako bi meso bilo ravnomjerno prženo. U trenutku kad pocne iz rolnica izlaziti sir koji se vec otopio, rolnice izvaditi na ubrus da popije eventualne ostatke masnoce.
Ukoliko ste krajeve pricvrstili cackalicama, sad ih obavezno maknite.
Poslužiti toplo uz kuhano ili na maslacu peceno povrce.
Po želji prije samog rezanja rolnice nakapati limunovim sokom.
Oznake:
jednostavno,
jela,
meso
25. kolovoza 2009.
Kušini (pohani kruh)
Pohani kruh, frigani kruh, prženice, kod nas u Istri najčešći naziv je frita na kušine ili jednostavno "kušini" :)
Sastojci:
10 feta kruha starog 2-3 dana
3 jaja
2-3 dl mlijeka
ulje za prženje
šećer
Priprema:
Kruh odrezati na fete debljine jednog prsta (cca 1.5 - 2 cm)
U zdjelici umutiti jaja i dodati mlijeko. Količina mlijeka ovisi o tome koliko su jaja velika, kad je smjesa svjetlo žuta mlijeka je dovoljno. U ovu smjesu umakati kruh sa obje strane (kratko da se kruh ne raspadne), te pažljivo staviti pržiti u dublje ulje zagrijano na srednjoj temp. Pržiti sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Pržene posuti kristal šećerom. Mogu se konzumirati i idući dan.
Po želji kušine možete ostaviti i bez šećera, namazati sirnim namazom, marmeladom ili već po vlastitoj ideji :)
Sastojci:
10 feta kruha starog 2-3 dana
3 jaja
2-3 dl mlijeka
ulje za prženje
šećer
Priprema:
Kruh odrezati na fete debljine jednog prsta (cca 1.5 - 2 cm)
U zdjelici umutiti jaja i dodati mlijeko. Količina mlijeka ovisi o tome koliko su jaja velika, kad je smjesa svjetlo žuta mlijeka je dovoljno. U ovu smjesu umakati kruh sa obje strane (kratko da se kruh ne raspadne), te pažljivo staviti pržiti u dublje ulje zagrijano na srednjoj temp. Pržiti sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Pržene posuti kristal šećerom. Mogu se konzumirati i idući dan.
Po želji kušine možete ostaviti i bez šećera, namazati sirnim namazom, marmeladom ili već po vlastitoj ideji :)
Oznake:
desert,
ekonomično,
istra,
slatki kruh
23. kolovoza 2009.
Ražnjići od rolovane piletine
Još jedan prekrasan recept koji sam isprobala od Ruze123 :)
Sastojci za 5 osoba:
0,5 kg pileća prsa (4 filea)
2 čena češnjaka
4 žlice pasirane rajčice
10-15 dag pršuta ili pancete (8 feta)
malo suhog bosiljka
malo ulja za prženje
1 dl bijelog vina
5 štapića za ražnjiće (Ukoliko su drveni onda ih je potrebno 30 minuta prije namočiti u vodi)
Priprema:
Bijelo pileće meso razrezati tako da se dobije veća feta mesa. Preko folije ju lagano rastanjiti čekičem za meso.
U šalici pomiješati pasiranu rajčicu, sitno nasjeckani češnjak i bosiljak pa time premazati svaki komad rastanjenih pilećih prsa, te prekriti fetama pršuta ili pancete - suhe slanine. Zarolati sve zajedno pa rezati fete koje se nataknu na štapiće za ražnjiće. Nabosti ih lagano počevši od kraja savijanja kako se ne bi otvarali. Rolnice se mogu napraviti ranije pa ostaviti u hladnjaku do prženja.
Pržiti ih na tavi sa vrlo malo ulja dok ne porumene, cca 5 minuta sa svake strane.
Nakon što su prženi, izvaditi iz tave i u nju uliti vino da se opusti onaj crveni sos koji se može preliti preko ražnjića ili prilogu.
Sastojci za 5 osoba:
0,5 kg pileća prsa (4 filea)
2 čena češnjaka
4 žlice pasirane rajčice
10-15 dag pršuta ili pancete (8 feta)
malo suhog bosiljka
malo ulja za prženje
1 dl bijelog vina
5 štapića za ražnjiće (Ukoliko su drveni onda ih je potrebno 30 minuta prije namočiti u vodi)
Priprema:
Bijelo pileće meso razrezati tako da se dobije veća feta mesa. Preko folije ju lagano rastanjiti čekičem za meso.
U šalici pomiješati pasiranu rajčicu, sitno nasjeckani češnjak i bosiljak pa time premazati svaki komad rastanjenih pilećih prsa, te prekriti fetama pršuta ili pancete - suhe slanine. Zarolati sve zajedno pa rezati fete koje se nataknu na štapiće za ražnjiće. Nabosti ih lagano počevši od kraja savijanja kako se ne bi otvarali. Rolnice se mogu napraviti ranije pa ostaviti u hladnjaku do prženja.
Pržiti ih na tavi sa vrlo malo ulja dok ne porumene, cca 5 minuta sa svake strane.
Nakon što su prženi, izvaditi iz tave i u nju uliti vino da se opusti onaj crveni sos koji se može preliti preko ražnjića ili prilogu.
Oznake:
isprobano sa coolinarike,
jela,
meso,
piletina,
suhomesnato
Kruh kojeg se trga
Prošle sam zime jako često pekla kruh po mom receptu sa 2 kg brašna i to po tri velike štruce.
Kod Ruze123 sam našla recept za kruh kojeg se trga ali u njemu ima i nadjev pa ukoliko ste zainteresirani za kruh s nadjevom pogledajte u original recept.
Imam dva duguljasta kalupa kupljena za kolač koji još nisam isprobala pa su mi upravo odlično poslužili za ovako manju količinu kruha.
Sastojci za dva kalupa:
1 kg brašna
4 dag svježeg kvasca
2 žlica šećera
1.5 žličica soli
5-6 dl toplog mlijeka
2 žlice ulja
Priprema:
Od navedenih sastojaka umijestiti tijesto za kruh: U zdjelu ili na radnu površinu prvo sipati brašno, napraviti u njemu udubljenje u koje staviti kvasac i šećer. Okolno brašno posoliti. Na kvasac staviti malo mlijeka i promiješati ga te pustiti da se digne. Sad sve zajedno zamijesiti spiralnim nastavcima miksera ili ručno, dodavati toplo mlijeko i pred kraj ulje. Kad je tijesto glatko, pokriti ga i ostaviti da udvostruči obujam.
Dignuto tijesto premijesiti, napraviti veći valjak, odrezati na 7-8 dijelova pa svaki oblikovati u kuglu. Kugle stavljati u kalup te na mjestima gdje će se spajati namazati sa malo ulja ili margarina jer će se tako kruh lakše kidati naročito ako ga jedete još toplog.
Pripremljeno tijesto sad ostaviti da malo naraste dok se pećnica ugrije na 200 st.C. Kad je pećnica ugrijana, premazati kruh mlijekom ili vodom i staviti u pećnicu na 30 minuta. Pečen kruh ponovo malo poprskati vodom i pokriti da se malo ohladi pa izvaditi iz kalupa.
Oba kalupa stanu odjednom, a ukoliko vam je to previše možete smjesu prepoloviti i raditi jednu štrucu u jednom kalupu.
Ovakav je kruh pogodan i za izradu sendviča jer se svaki odlomljeni dio može prerezati u dvije fete i napraviti sendvič. Osim toga u kugle se osim nadjeva navedenog u original receptu, može prije pečenja dodati pršut ili nešto drugo po vlastitoj želji.
Kod Ruze123 sam našla recept za kruh kojeg se trga ali u njemu ima i nadjev pa ukoliko ste zainteresirani za kruh s nadjevom pogledajte u original recept.
Imam dva duguljasta kalupa kupljena za kolač koji još nisam isprobala pa su mi upravo odlično poslužili za ovako manju količinu kruha.
Sastojci za dva kalupa:
1 kg brašna
4 dag svježeg kvasca
2 žlica šećera
1.5 žličica soli
5-6 dl toplog mlijeka
2 žlice ulja
Priprema:
Od navedenih sastojaka umijestiti tijesto za kruh: U zdjelu ili na radnu površinu prvo sipati brašno, napraviti u njemu udubljenje u koje staviti kvasac i šećer. Okolno brašno posoliti. Na kvasac staviti malo mlijeka i promiješati ga te pustiti da se digne. Sad sve zajedno zamijesiti spiralnim nastavcima miksera ili ručno, dodavati toplo mlijeko i pred kraj ulje. Kad je tijesto glatko, pokriti ga i ostaviti da udvostruči obujam.
Dignuto tijesto premijesiti, napraviti veći valjak, odrezati na 7-8 dijelova pa svaki oblikovati u kuglu. Kugle stavljati u kalup te na mjestima gdje će se spajati namazati sa malo ulja ili margarina jer će se tako kruh lakše kidati naročito ako ga jedete još toplog.
Pripremljeno tijesto sad ostaviti da malo naraste dok se pećnica ugrije na 200 st.C. Kad je pećnica ugrijana, premazati kruh mlijekom ili vodom i staviti u pećnicu na 30 minuta. Pečen kruh ponovo malo poprskati vodom i pokriti da se malo ohladi pa izvaditi iz kalupa.
Oba kalupa stanu odjednom, a ukoliko vam je to previše možete smjesu prepoloviti i raditi jednu štrucu u jednom kalupu.
Ovakav je kruh pogodan i za izradu sendviča jer se svaki odlomljeni dio može prerezati u dvije fete i napraviti sendvič. Osim toga u kugle se osim nadjeva navedenog u original receptu, može prije pečenja dodati pršut ili nešto drugo po vlastitoj želji.
Oznake:
dizano tijesto,
domaći kruh,
isprobano sa coolinarike,
kvasac,
pecivo
20. kolovoza 2009.
Pizza pužići
Mirjana ili Ruza123, moja davna sugrađanka koju nisam poznavala, u biti ni sad se ne poznamo osim ovako virtualno, posebno mi je draga osoba naročito zato što mi se prilikom samih početaka mojih aktivnosti na coolinarici prva javila privatnom porukom, a moje srce je tada bilo beskrajno sretno što mogu kontaktirati sa nekim tko je tako daleko od mene.
Poruka je glasila "Htjela sam te samo pozdraviti jer sam i ja dugo zivila u Puli!
.............................. (mjesto stanovanja i posla i par pitanja)....
Pozdrav iz Australije!
Mirjana
Nije mi tada odmah bilo jasno koje je vrijeme u Australiji, koji dan slijedi pa mi je odmah i objasnila. Bilo je to 9. rujna prošle godine, inače obožavam ovaj datum zbog toga što nekoliko mojih dobrih prijateljica baš taj dan ima rođendan.
Pratim slike i recepte koje objavljuje ali sam ih tek ovog ljeta isprobala nekoliko i kad bi o tome pisala poseban izvještaj rekla bi ovako "Recepti su joj odlični, vrijedna je, piše i isprobava nove recepte, zato bi voljela jednog dana vidjeti i njen blog i druženje u blogerskim igricama :)".
Kako u ovu "bilježnicu" upisujem recepte koji mi se jako svide te ih planiram i dalje koristiti, a tko zna možda nekad zatrebaju i mojoj djeci pa će im ovi recepti biti uvijek na raspolaganju gdje god da ih put nanese :) tako moram učiniti i sa receptom za pizza pužiće.
Ovo je jako jednostavan recept koji sam tek nedavno otkrila, isprobala prije četiri dana i jučer za rođendanski party radila trostruku dozu, svima se svidio te su neki i zatražili recept :)
Sastojci koje sam ja koristila su:
Tijesto:
30 dag brašna
1/3 praška za pecivo
185 ml mlijeka
5 dag masti (ili maslaca)
Nadjev:
8 žlica pasirane rajčice (po želji kečap)
10 dag hamburger salame (pancete, šunke ili sl)
10 dag sira gaude
origano
Priprema:
Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto, mikserom ili u multipraktiku.
Istresti ga na radnu površinu te razvaljati na veličinu cca 30 x 30 cm.
Premazati pasiranom rajčicom, posuti šunkom, prekriti sirom i posuti origanom.
Sve zajedno zarolati u roladu i rezati na 12 feta.
Složiti fete u tepsiju i ponovo posuti origanom.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200-220 st.C oko 20 minuta.
Evo kako izgleda u presjeku :))
Poruka je glasila "Htjela sam te samo pozdraviti jer sam i ja dugo zivila u Puli!
.............................. (mjesto stanovanja i posla i par pitanja)....
Pozdrav iz Australije!
Mirjana
Nije mi tada odmah bilo jasno koje je vrijeme u Australiji, koji dan slijedi pa mi je odmah i objasnila. Bilo je to 9. rujna prošle godine, inače obožavam ovaj datum zbog toga što nekoliko mojih dobrih prijateljica baš taj dan ima rođendan.
Pratim slike i recepte koje objavljuje ali sam ih tek ovog ljeta isprobala nekoliko i kad bi o tome pisala poseban izvještaj rekla bi ovako "Recepti su joj odlični, vrijedna je, piše i isprobava nove recepte, zato bi voljela jednog dana vidjeti i njen blog i druženje u blogerskim igricama :)".
Kako u ovu "bilježnicu" upisujem recepte koji mi se jako svide te ih planiram i dalje koristiti, a tko zna možda nekad zatrebaju i mojoj djeci pa će im ovi recepti biti uvijek na raspolaganju gdje god da ih put nanese :) tako moram učiniti i sa receptom za pizza pužiće.
Ovo je jako jednostavan recept koji sam tek nedavno otkrila, isprobala prije četiri dana i jučer za rođendanski party radila trostruku dozu, svima se svidio te su neki i zatražili recept :)
Sastojci koje sam ja koristila su:
Tijesto:
30 dag brašna
1/3 praška za pecivo
185 ml mlijeka
5 dag masti (ili maslaca)
Nadjev:
8 žlica pasirane rajčice (po želji kečap)
10 dag hamburger salame (pancete, šunke ili sl)
10 dag sira gaude
origano
Priprema:
Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto, mikserom ili u multipraktiku.
Istresti ga na radnu površinu te razvaljati na veličinu cca 30 x 30 cm.
Premazati pasiranom rajčicom, posuti šunkom, prekriti sirom i posuti origanom.
Sve zajedno zarolati u roladu i rezati na 12 feta.
Složiti fete u tepsiju i ponovo posuti origanom.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200-220 st.C oko 20 minuta.
Evo kako izgleda u presjeku :))
Oznake:
brzo,
dječji rođendani,
ekonomično,
isprobano sa coolinarike,
jela,
party
19. kolovoza 2009.
Rođendanska torta
Danas je mojoj kćerki rođendan. Jedanaesti po redu.
Kad ju gledam tako visoku pitam se da li prebrzo odrasta, a još je u biti dijete.
Ovog sam puta tortu nekako brzinski ukrasila. Radila sam ju po receptu za tortu od oraha samo što za ukrašavanje nisam koristila 5 nego 3 dl vrhnja.
Torta je rađena u kalupu promjera 28 cm.
Kad ju gledam tako visoku pitam se da li prebrzo odrasta, a još je u biti dijete.
Ovog sam puta tortu nekako brzinski ukrasila. Radila sam ju po receptu za tortu od oraha samo što za ukrašavanje nisam koristila 5 nego 3 dl vrhnja.
Torta je rađena u kalupu promjera 28 cm.
Oznake:
torta,
ukrašavanje
18. kolovoza 2009.
Neobične lazanje
Nedavno sam isprobala ovaj recept sa coolinarike, već na sami pogled slike jelo mi je bilo primamljivo, a osim toga recept je od Chris-snow sa coolinarike koja mi je od prvih kontakata jako draga osoba, a nedavno mi je uskočila u pomoć prilikom traženja poklona kćerci za rođendan. Kako sam prije nekoliko mjeseci, vračajući se s puta, nedaleko od njenog kraja vidjela željeni poklon, a nakon toga ga kod nas u gradu nisam našla, kontaktirala sam ju i evo poklon čeka već dva tjedna sakriven kod mene u ormaru :) još malo pa ga mogu uručiti kćerci koja sutra slavi rođendan i znam da će biti presretna :) na čemu sam jako zahvalna dragoj Chris-snow :)
Ove su se lazanje jako svidjele i mojoj kćerci, čak i više nego prave lazanje, pa ga upisujem u ovu bilježnicu kako bi mi bio pri ruci prilikom sljedeće pripreme :)
Evo i recepta u kojem ću navesti sastojke koje sam ja koristila za manju tepsiju (vatrostalna).
Sastojci:
7 listova lazanja
25 dag deblje rezane vratine (ili više slojeva šunke)
25 dag sira gaude
ribani parmezan
2 jaja
2 dl kiselog vrhnja
sol
pasirana rajčica
origano
Priprema:
Pripremiti premaz od mješavine: 2 jaja, kiselog vrhnja, ribanog parmezana i malo soli.
Listove lazanja skuhati da omekšaju. Ohladiti ih i posušiti na krpi ili to brzo učiniti uz pomoć papirnatog ubrusa.
Ja sam ih prilikom sušenja odmah i punila: na list lazanje prvo namazati premaz, prekriti sa debljom fetom kuhane vratine ili nekoliko feta šunke ako je tanko rezana, na nju staviti sir pa sve zajedno zarolati i staviti u tepsiju.
Isto ponoviti sa svim kuhanim listovima lazanja te ih slagati tako da popune dno tepsije u jednom redu (koristila sam vatrostalnu posudu). Preliti ostatkom preljeva, preko njega dodati malo pasirane rajčice (ili kečapa) te ukoliko je ostalo gaude naribati po vrhu te bogato posuti origanom.
Peći 30 minuta na 180 st.C.
Ove su lazanje zasitne te će biti dovoljne 2 rolnice po osobi.
Ove su se lazanje jako svidjele i mojoj kćerci, čak i više nego prave lazanje, pa ga upisujem u ovu bilježnicu kako bi mi bio pri ruci prilikom sljedeće pripreme :)
Evo i recepta u kojem ću navesti sastojke koje sam ja koristila za manju tepsiju (vatrostalna).
Sastojci:
7 listova lazanja
25 dag deblje rezane vratine (ili više slojeva šunke)
25 dag sira gaude
ribani parmezan
2 jaja
2 dl kiselog vrhnja
sol
pasirana rajčica
origano
Priprema:
Pripremiti premaz od mješavine: 2 jaja, kiselog vrhnja, ribanog parmezana i malo soli.
Listove lazanja skuhati da omekšaju. Ohladiti ih i posušiti na krpi ili to brzo učiniti uz pomoć papirnatog ubrusa.
Ja sam ih prilikom sušenja odmah i punila: na list lazanje prvo namazati premaz, prekriti sa debljom fetom kuhane vratine ili nekoliko feta šunke ako je tanko rezana, na nju staviti sir pa sve zajedno zarolati i staviti u tepsiju.
Isto ponoviti sa svim kuhanim listovima lazanja te ih slagati tako da popune dno tepsije u jednom redu (koristila sam vatrostalnu posudu). Preliti ostatkom preljeva, preko njega dodati malo pasirane rajčice (ili kečapa) te ukoliko je ostalo gaude naribati po vrhu te bogato posuti origanom.
Peći 30 minuta na 180 st.C.
Ove su lazanje zasitne te će biti dovoljne 2 rolnice po osobi.
Oznake:
isprobano sa coolinarike,
jela,
rajčica,
sir,
tijestenina
14. kolovoza 2009.
Kroasan kifle
U blogerskoj igrici FBI Rukavice koju je pokrenula mamajac prijavljujem zadnji popravni i zaključujem službenu istragu bloga Minjina kuhinjica, a sa bloga ću još ponekad isprobati pokoji recept.
Isprobanim receptima sam do sada ustanovila da MinjaB piše točne i dovoljno jasne recepte koje sam za sada bez problema uspješno isprobala što me posebno raduje te ću se i dalje ponovno svraćati u Minjinu kuhinjicu :)
Ove kroasan kifle su me oduševile, svidjele su se i mojim ukućanima te ostaju posebno zapisane za ponovnu degustaciju :)
Za 24 komada kroasana veličine skoro šake potrebno je:
1 kg brašna
4 dag svježeg kvasca
3 žlice šećera
1 žličica soli
2.5 dl mlakog mlijeka
2.5 dl kiselog mlijeka (ja sam stavila kiselo vrhnje)
3 jaja
25 dag omekšalog margarina za premazivanje
Umijesiti tijesto i ostaviti ga da pokrivenog oko pola sata. Dignuto tijesto premijesiti i podijeliti na dva dijela. Točan način rada uz popratne slike pogledajte kod MinjeB u original receptu :) a ja ću ukratko najviše zbog sebe :P opisati postupak.
Svaki od dva dijela tijesta podijeliti na osam loptica koje treba razvaljati u krug veličine palačinke. Znači, osam loptica valjati jednu po jednu, bogato namazati margarinom, pokriti sljedećom razvaljanom, namazati i tu, pokriti trećom, namazati i tako do osme koju se ne maže.
Sad razvuči ovako složeno tijesto u krug veličine 40-50 cm i odrezati na 12 trokuta. Na svaki staviti marmeladu ili drugo punjenje po želji, zarolati u oblik kroasana i staviti na namaštenu tepsiju ili papir za pečenje. Nakon prvih 12 kroasana, cijeli postupak je potrebno ponoviti sa preostalih 8 loptica od kojih također izraditi još 12 kroasana.
Gotove kroasane ostaviti da se dižu za vrijeme dok se grije pećnica na 200 st.C ili 190 ako obje tepsije pečete zajedno kao ja uz pomoć ventilatora u pećnici.
Prije samog pećenja kroasane namazati žumancem, a pečene posuti šećerom u prahu.
Isti sam recept dobila davno od jedne starije gospođe na jednoj prezentaciji, do sad ga nisam isprobala jer mi se činio kompliciran, pa sam ga tako vremenom negdje i zametnula. Kroasani se ustvari dosta brzo naprave - važno je odlučit i krenut mijesit :).
Evo sad sam ga konačno isprobala i nije mi krivo, kroasana je 24, veliki su i zasitni, iako se kod mene sve brzo pojede, bili su nam za večeru i još ih je ostalo dovoljno svima za idući dan.
Isprobanim receptima sam do sada ustanovila da MinjaB piše točne i dovoljno jasne recepte koje sam za sada bez problema uspješno isprobala što me posebno raduje te ću se i dalje ponovno svraćati u Minjinu kuhinjicu :)
Ove kroasan kifle su me oduševile, svidjele su se i mojim ukućanima te ostaju posebno zapisane za ponovnu degustaciju :)
Za 24 komada kroasana veličine skoro šake potrebno je:
1 kg brašna
4 dag svježeg kvasca
3 žlice šećera
1 žličica soli
2.5 dl mlakog mlijeka
2.5 dl kiselog mlijeka (ja sam stavila kiselo vrhnje)
3 jaja
25 dag omekšalog margarina za premazivanje
Umijesiti tijesto i ostaviti ga da pokrivenog oko pola sata. Dignuto tijesto premijesiti i podijeliti na dva dijela. Točan način rada uz popratne slike pogledajte kod MinjeB u original receptu :) a ja ću ukratko najviše zbog sebe :P opisati postupak.
Svaki od dva dijela tijesta podijeliti na osam loptica koje treba razvaljati u krug veličine palačinke. Znači, osam loptica valjati jednu po jednu, bogato namazati margarinom, pokriti sljedećom razvaljanom, namazati i tu, pokriti trećom, namazati i tako do osme koju se ne maže.
Sad razvuči ovako složeno tijesto u krug veličine 40-50 cm i odrezati na 12 trokuta. Na svaki staviti marmeladu ili drugo punjenje po želji, zarolati u oblik kroasana i staviti na namaštenu tepsiju ili papir za pečenje. Nakon prvih 12 kroasana, cijeli postupak je potrebno ponoviti sa preostalih 8 loptica od kojih također izraditi još 12 kroasana.
Gotove kroasane ostaviti da se dižu za vrijeme dok se grije pećnica na 200 st.C ili 190 ako obje tepsije pečete zajedno kao ja uz pomoć ventilatora u pećnici.
Prije samog pećenja kroasane namazati žumancem, a pečene posuti šećerom u prahu.
Isti sam recept dobila davno od jedne starije gospođe na jednoj prezentaciji, do sad ga nisam isprobala jer mi se činio kompliciran, pa sam ga tako vremenom negdje i zametnula. Kroasani se ustvari dosta brzo naprave - važno je odlučit i krenut mijesit :).
Evo sad sam ga konačno isprobala i nije mi krivo, kroasana je 24, veliki su i zasitni, iako se kod mene sve brzo pojede, bili su nam za večeru i još ih je ostalo dovoljno svima za idući dan.
Oznake:
desert,
dizano tijesto,
FBI rukavice,
kvasac,
marmelada,
pecivo
Pretplati se na:
Postovi (Atom)