30. ožujka 2013.

Mini Pince/Sirnice


Sretan i blagoslovljen Uskrs svima koji ga slave, a ostalima želim ugodne praznike provedene u krugu najmilijih.

Za posljednji iz serije prigodnih Uskršnjih recepata s Dr.Oetker mješavinom dodataka i aroma za izradu Pince/Sirnice odabrala sam ove simpatične Mini Pince/Sirnice. Recept će vam osigurati brzu pripremu jer neće biti potrebno odmaranje tijesta u trajanju od nekoliko sati što je i bio povod objavi recepta upravo zadnji dan za pečenje slatkog blagdanskog kruha. Osim toga predivan miris aroma širit će se domom i na Uskrsno jutro.

Mini Pince/Sirnice izgledaju kao mala slatka peciva, prigodna su također za poklon dječici pa i odraslima. Od ove količine tijesta dobila sam 12 mini Pinca/Sirnica. Recept također možete iskoristiti za pripremu jedne Pince.



Sastojci:

500 g brašna
½  omota Dr.Oetker mješavine dodataka za Pincu/Sirnicu
1 suhi kvasac 
150 ml mlijeka
100 g maslaca
50 g grožđica
2 žlice rakije ili ruma
100 ml kiselog vrhnja
100 g šećera
2 jaja
1 limun – naribana korica

 
Premaz:
1 žumanjak
1 žličica vode



Priprema:

Grožđice namočiti u rakiji ili rumu.

U posudi pomiješati brašno, Dr. Oetker mješavinu aroma za Pincu/Sirnicu, instant kvasac i naribanu koricu limuna. Dodati sve ostale sastojke: šećer, omekšali maslac, jaja, kiselo vrhnje i mlako mlijeko te dobro izmijesiti tijesto. Pred kraj dodati ocijeđene grožđice, dobro premijesiti  pa ostaviti 45-50 minuta da naraste na toplom.

Premijesiti tijesto još jednom. Oblikovati valjak pa ga odrezati na 12 jednakih dijelova. Svaki dio zatim u ruci oblikovati u malu lopticu (nepravilne spojeve tijesta staviti s donje strane). Loptice slagati na papir za lim od pećnice prekriven papirom za pečenje u tri reda po četiri loptice. Pokriti i ostaviti da odmore na toplom još 20-tak minuta.

Uključiti pećnicu da se ugrije na 180 st.C.


 
Lopticama na vrhu napraviti dva reza škarama u križ. Prije stavljanja u pećnicu premazati ih žumanjkom razmućenim sa žlicom vode.


Peći ih 30 min na 180 st. C.
 

Pogledajte više o raznim tradicionalnim dodacima za kolače ovdje!
 
 

27. ožujka 2013.

Aromatične Uskršnje Jajarice


Istarska Jajarica (Uskršnje pecivo s jajetom) tradicionalni je recept, koji je jednostavan za pripremu, ali i izrazito ukusan. Obično se priprema u Uskrsno vrijeme. Najčešće su bake u starim pećima uz Pince pekle i Jajarice te ih darivale unucima.

Jajarice se pripremaju od tijesta za Pincu uz dodatak 1-2 žumanjka. Tijesto se može ispreplesti na nekoliko načina. Ja sam danas u tijesto za Jajarice osim žumanjaka dodala i Dr. Oetker mješavinu dodataka i aroma za Pincu/Sirnicu zamotala u vjenčić te u sredinu smjestila jaje.

Sastojci za 8 komada:

1 kg glatkog brašna
1 omot Dr. Oetker mješavine dodataka za Pincu/Sirnicu
prstohvat soli
40 g svježeg kvasca
240 g šećera
2 jaja
2 žumanjka
100 g maslaca
180 ml kiselog vrhnja
220 ml mlijeka


8 srednjih jaja
1 žličica vode
1 žumanjak



Priprema:

U posudu staviti brašno, Dr. Oetker mješavinu dodataka za Pincu/Sirnicu, šećer i sol pa promiješati, zatim dodati uzašli kvasac te ostale sastojke za tijesto. Miješati spiralnim nastavcima miksera da tijesto postane kompaktno, zatim ga rukama još malo mijesiti i oblikovati u kuglu. Ostaviti sat vremena da odmara i poveća volumen.

Tijesto premijesiti oblikovati u kuglu, malo ju spljoštiti pa kao tortu odrezati na 8 jednakih dijelova. Svaki trokut malo oblikovati pa podijeliti na 2 dijela. Isto tako tijesto možete oblikovati u valjak pa odrezati 16 jednakih dijelova.

Uzimati po dva komada, oblikovati svaki u valjak dužine 30 cm pa spiralno isplesti, odnosno zavrtiti valjke u pletenicu čije krajeve spojiti tako da nastane krug. Odložiti na lim od pećnice obložen papirom za pečenje. Isto ponoviti s preostalih 14 komada tijesta.




Oprati jaja te mokra pažljivo utaknuti u sredinu svakog vjenčića. Ostaviti pokrivene da odmaraju 20-tak minuta.

Uključiti pećnicu na 180 st.C. Kad je pećnica ugrijana, premazati tijesto Jajarice mješavinom žumanjka i vode te staviti peći 30 minuta.


Pečene Jajarice ohladiti pa jaja premazati masnoćom da dobiju sjaj, obojati jestivim bojama ili zalijepiti naljepnicu za Uskršnja jaja.

 
Jaja nije potrebno kuhati ali budite pažljivi jer ako se ponašate kao da su kuhana morat ćete kao ja sakupljati jaje po radnoj površini :).

 
Pogledajte više o raznim tradicionalnim dodacima za kolače ovdje.

23. ožujka 2013.

Pinca donuts – 3 u 1


Uskrs i slatka peciva tema je kojom se bavim do Uskrsa. Davno sam dobila kalup za donuts od moje drage Tine iz Slovenije ali ga još uvijek nisam isprobala. Pogled na krimi seriju potaknuo me na razmišljanje o mogućnosti pripreme donutsa - američke krafne ili „policijske krafne“ uz dodatak Dr. Oetker Mješavine dodataka i aroma za izradu Pince/Sirnice. Znala sam da neće biti problema jer se od tijesta za pincu mogu raditi i pržena slatka peciva.
Vrijeme je za isprobavanje J



Sastojci:

600 g brašna
1 omot Dr. Oetker Mješavine dodataka za Pincu/Sirnicu
20 g svježeg kvasca
150 g šećera
Naribana korica pola limuna
50 g omekšanog maslaca
2 jaja
1 žutanjak
2 žlice kiselog vrhnja
120 ml mlakog mlijeka
1 žlica ruma
 
50 g čokolade za kuhanje
25 g margarina
1 žličica ulja
Šarene mrvice
Šećer u prahu




Priprema:

U dublju zdjelu staviti prosijano brašno, dodati  Dr. Oetker Mješavinu dodataka za Pincu, šećer i limunovu koricu. U posebnom lončiću razmrviti kvasac, dodati žličicu šećera i brašna (oduzeti od navedenih sastojaka) pa preliti sa 120 ml mlakog mlijeka te pustiti da naraste.

Maslac otopiti, umiješati u dio brašna, umiješati jaja i žutanjak. Kad je kvasac narastao umiješati ga u dio brašna bez jaja i maslaca pa postepeno sve zajedno sjediniti uz dodavanje vrhnja i ruma.

Tijesto oblikovati u kuglu, pokriti i ostaviti oko sat vremena da naraste. Kad je tijesto udvostručilo volumen premijesiti ga i razvaljati na debljinu od 5mm. Rezati kalupom za donuts ili krugove promjera 8 cm, pa unutar svakog manji krug  promjera 2 cm. Složiti prstene i male kružiće na kuhinjsku krpu, pokriti te ostaviti još dvadeset minuta da odmore.
 



Pržiti ih u dubokom ulju i to na nešto malo manje od srednje vatre po 2 minute svaku stranu. Čim jedna strana dobije zlatnu boju okrenuti da se prži druga strana. Gotove prvo staviti na ubrus kako bi upio moguće ostatke ulja zatim ih posuti šećerom ili umočiti gornjim dijelom u otopljenu čokoladu s margarinom i žličicom ulja. Ispržiti i male kružiće koji će biti simpatični poput bombončića.

 
Iako u Dr. Oetkerovoj mješavini dodataka ima i ruma, dodala sam ga kako bi tijesto prženjem upilo što manje masnoće. Umjesto ruma možete dodati rakije.

I na kraju moram napomenuti da sam već idući dan morala reprizirati pripremu donutsa jer su ovakvom 3 u 1 pripremom bili zadovoljeni svi ukusi: sa šećerom, bez šećera te posebno za mog ljubitelja čokolade. Da... čokoladni su zaista mrak
J
 
Pogledajte više o ovom i drugim tradicionalnim dodacima za kolače ovdje.
 
 

20. ožujka 2013.

Uskrsne pletenice / pince


Uskrs je blagdan specifičan za pripremu slatkog uskrsnog kruha - pince/sirnice. Osobno pincu volim s grožđicama, ali je djeci draža bez grožđica. Upravo iz tog razloga za njih svake godine pripremim tijesto za pincu u obliku: pletenice, vjenčića ili jajarice. Ovakva manja slatka peciva uz uskršnja jaja pogodna su za poklon dječici, ali se isto tako mogu nositi u crkvu na blagoslov umjesto klasične pince/sirnice te poslužiti na uskršnjem stolu.

Ove su godine pletenice uz Dr. Oetker mješavinu dodataka i aroma za izradu pince/sirnice dobile posebnu aromu prošeka, ruma i limuna te ružinog ulja čiji se miris širio prilikom pečenja.

Sastojci:

650 g brašna
1 omot Dr. Oetker mješavine dodataka za Pincu/Sirnicu
40 g svježeg kvasca
150 g šećera
2 žlice kiselog vrhnja
2 jaja
75 g maslaca
150 ml mlakog mlijeka

Premaz:
1 žumanjak
1 žličica vode



Priprema:

U posudu staviti brašno, dodati uzašli kvasac i ostale sastojke za tijesto. Dugo miješati spiralnim nastavcima miksera da tijesto postane kompaktno, zatim ga rukama još malo mijesiti i oblikovati u kuglu.

Da bi tijesto lakše naraslo možete se poslužiti trikom „izbacivanja stresa“ – tijesto nekoliko puta energično baciti na radnu površinu prilikom čega ćete odmah primijetiti djelovanje kvasca, a osim toga sigurno ćete se osjećati bolje ili bar nasmijati ukućane J.

Ostaviti tijesto neka naraste pokriveno na toplom mjestu 40-tak minuta.

Tijesto podijeliti na 8 dijelova, svaki dio podijeliti na tri dijela pa ih valjati u tanke valjke dužine cca 12-15 cm od kojih zatim napraviti pletenicu. Isto ponoviti s preostalih 7 komada tijesta.




Pletenice slagati u lim obložen papirom za pečenje. Pokriti ih i ostaviti dvadesetak minuta da malo narastu, a za to vrijeme uključiti pećnicu da se ugrije na 200 st.C.

Prije stavljanja pletenica u pećnicu premazati ih žumancem razmućenim sa žličicom vode.
Peći ih 15 min na 200 st. C, zatim još 5 minuta na 180 st.C.

Pogledajte više o ovom i drugim tradicionalnim dodacima za kolače ovdje.

16. ožujka 2013.

Aromatični kuglof


Colomba – talijanski tradicionalni uskrsni kolač bio mi je inspiracija za ovaj kuglof. Dizano tijesto uz Dr.Oetker mješavinu dodataka za Pincu/Sirnicu, narančine korice, punjeno lopticama lješnjak namaza i grožđicama te preliveno čokoladom, pokazalo se kao prava poslastica.

Kuglof je osim mojih ukućana degustiralo još nekoliko osoba pa čak i kolega iz ureda koji od slatkog preferira samo kolače s kremom. Svima se svidio, a posebno me obradovalo što je prepoznata aroma ružinog ulja uz pohvale za finoću okusa i mirisa. Vanjski izgled mu je privlačan, a unutrašnjost zanimljiva jer se  prilikom rezanja nailazi na dio s bogatim punjenjem čokolade, zatim na dio bez čokolade i tako u krug.
Vrlo je jednostavan za izradu.




Sastojci:
Tijesto:
500 g glatkog brašna
1 omot instant kvasca
1 vrećica Dr. Oetker mješavine dodataka za Pincu/Sirnicu
1 naranča – naribana korica
120 g šećera
100 g omekšalog maslaca
2 jaja
100 ml kiselog vrhnja
100 ml mlakog mlijeka

Punjenje:
200 g  čokoladnog ili lješnjak namaza (5 jušnih žlica u vrh punih)
50 g grožđica
2 žlice ruma

Preljev:
120 g kvalitetne čokolade za kuhanje
50 g maslaca (ili margarina)
1 žlica uljaOstalo:
50 g čokoladnih grožđica
Maslac za kalup



Priprema:

U posudi pomiješati brašno, mješavinu aroma za pincu (sirnicu), instant kvasac te naribanu koricu naranče. Dodati sve ostale sastojke: šećer, omekšali maslac, jaja, kiselo vrhnje i mlako mlijeko te dobro izmijesiti tijesto i ostaviti 45 minuta da naraste na toplom.

Grožđice namočiti u rumu.

Premijesiti tijesto još jednom. Razvaljati ga u pravokutnik veličine 55 x 25 cm te uz pomoć veće žlice nadjenuti s pet hrpa (promjera 4 cm) čokoladnog ili lješnjak namaza u jednom redu po sredini tijesta. Hrpe trebaju biti međusobno udaljene 5-6 cm. Posuti namočenim grožđicama pa zarolati. Mjesta između čokolade potisnuti da se tijesto spoji te na taj način osigurati odvojenost čokoladnih hrpa prilikom pečenja.

Kalup za kuglof namazati maslacem pa u njega spiralno složiti „roladu“. Pokriti i ostaviti da narasta još 30 minuta.

Uključiti pećnicu na 200 st.C. Kad je ugrijana, staviti peći kuglof, a temperaturu po zatvaranju pećnice smanjiti na 180 st.C.

Nakon 50 minuta, izvaditi kuglof iz pećnice, a nakon 10 minuta istresti iz kalupa.



Otopiti čokoladu s maslacem i žlicom ulja na pari uz neprekidno miješanje. Potpuno otopljenu čokoladu maknuti sa pare, miješati dalje kako bi se ohladila i postala malo gušća te preliti kuglof.

Preliveni kuglof po želji posuti čokoladnim grožđicama.

Ispod zvona za tortu može trajati minimalno 5 dana mada ne vjerujem da će nekome toliko izdržati :)

Pogledajte više o ovom i drugim tradicionalnim dodacima za kolače ovdje.

13. ožujka 2013.

Pinca – recept iz davnina i novi dodatak


Slatki uskrsni kruh najčešćeg naziva sirnica ili pinca, neizostavan je dio uskrsnog doručka, nosi se u crkvu na blagoslov, a često se poklanja članovima obitelji ili prijateljima.
Dr.Oetker  je svoju liniju dodataka za kolače Recepti iz davnina upotpunio još jednim proizvodom: mješavinom aroma za izradu tradicionalne pince.

Mješavina aroma dovoljna je za pripremu do 500 g brašna, a sadrži aromu prošeka i ružinog ulja te ruma i limuna. Poleđina pakiranja sadrži recept za tradicionalni slatki uskrsni kruh – pincu koji sam za vas isprobala te ga prenosim u cijelosti.
Recept je vrlo jednostavan, a krajnji rezultat je fina aromatična pinca s mekanom ali ujedno lagano hrskavom tankom koricom i finim mirisom. Iako mješavina sadrži i aromu grožđica, idući put ću tijestu dodati jednu žlicu grožđica jer ih volim osjetiti pod zubima :). Koricu limuna i sol nije potrebno dodavati.



Sastojci za 1 pincu:

400 g glatkog brašna
1 omot instant kvasca
1 vrećica mješavine aroma Dr.Oetker Pinca/Sirnica
100 g šećera


50 g omekšanog maslaca
100 ml mlakog mlijeka
2 jaja

Po želji dodati: naribane korice limuna

1 jaje za premazivanje



Priprema:
U posudi pomiješajte brašno, mješavinu aroma za pincu (sirnicu) i instant kvasac. Dodati sve ostale sastojke te dobro izmijesiti tijesto i ostaviti 45 minuta da naraste na toplom.
 
Premijesiti tijesto još jednom, oblikovati kuglu te položiti na lim – namašten ili prekriven papirom za pečenje. Tijesto pokriti i ostaviti da narasta još 30 minuta.
 
Ugrijati pećnicu na 170 st.C.  Pincu zarezati oštrim nožem tri puta od sredine prema kraju, premazati jajem te posuti krupnim šećerom ili listićima badema.



U nedostatku krupnog šećera usitnila sam tri kocke šećera uz pomoć čekića za meso i noža.
 
Peći 40 minuta na 170 st.C.
 
Pečenu pincu/sirnicu odmah izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi na rešetki za kolače.
Pogledajte više o ovom i drugim tradicionalnim dodacima za kolače ovdje.



9. ožujka 2013.

Bijela pita


Sigurno svatko ima svoj omiljeni recept za bijelu pitu, ali možda nekom posluži i ovaj :) Posvećujem ga pok.teti Nadi - majstorici za kolače koja je na današnji dan imala rođendan.

U pripremi su prigodni uskršnji recepti za slatka peciva već od idućeg tjedna, a do tada uživajte u bijeloj piti.

Ukoliko vam zatrebaju recepti za sitne i ostale prigodne slastice možete ih pronaći u labels pod nazivom: Uskrs, sitni kolači, slatki kruh, naravno obavezno pogledajte ako vam nešto odgovara iz popisa ekonomično :)



Sastojci:


Tijesto:
600 g brašna
Par zrna soli
1 prašak za pecivo     
200 g šećera
1 limun – ribana korica
1 vanilin šećer
250 g maslaca
2 jaja
180 ml kiselog vrhnja
 

Krema:
1 litra mlijeka
100 g gustina
300 g kristal šećera
2 vanilin šećera
250 g maslaca
1 limun – sok
50 g šećera u prahu

 

Priprema:

Prvo skuhati kremu, klasično kao puding (sve osim maslaca, limunovog soka i šećera u prahu). Dok se krema hladi ispeći pripremiti kore.

Mijesiti brašno, sol, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i ribanu koricu limuna sa maslacem. Kad se maslac dovoljno razmrvio dodati jedno po jedno jaje i na kraju kiselo vrhnje. Tijesto će biti mekano pa ga staviti sat vremena u hladnjak.

Kad je tijesto odmorilo, podijeliti ga na 4 jednaka dijela – izvagati ga i bit će oko 4 x 350g.

Svaki dio razvaljati u pravokutnik veličine tepsije 30x30cm te peći na okrenutoj strani 15-tak minuta na 180 st.C. Kore moraju ostati svijetle. Odložiti ih jednu na drugu zajedno sa papirom za pečenje.

U ohlađenu kuhanu kremu dodati maslac lupan sa šećerom u prahu, a na kraju limunov sok.

Tri kore nadjenuti svaku s trećinom kreme, a zadnju koru posuti šećerom u prahu. Ostaviti da odmori preko noći tako da kore prije rezanja omekšaju.

5. ožujka 2013.

Voćna torta s vrhnjem

Ovu sam laganu voćnu tortu namjeravala napraviti s borovnicama ali sam greškom uzela krivo pakovanje pa su to umjesto borovnica bile kupine :)




Sastojci:
 

Tijesto

250 g brašna
100 g šećera u prahu
125 g maslaca
Ribana korica pola limuna
1 jaje
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo

 
Nadjev

400 ml mlijeka
1 prašak za puding vanilija (40g)
70 g šećera
500 ml kiselog vrhnja
200 g zamrznutih malina, borovnica ili kupina

2 žlice šećera u prahu za posipanje

 

Priprema:

Od brašna, šećera, praška za pecivo, omekšanog maslaca, korice limuna, jaja i vanilin šećera umijesiti glatko tijesto. Oblikovati ga u kuglu, omotati u plastičnu foliju i ostaviti pola sata u hladnjaku da odmori.
 
Pećnicu zagrijati na 175 st.C.
 
Od mlijeka oduzeti 6 žlica pa promiješati s praškom za puding. Preostalo mlijeko zakuhati sa šećerom. Kad zakuha umiješati razmućeni puding pa kratko prokuhati. Ostaviti da se sasvim ohladi (povremeno promiješati). U ohlađeno dodati vrhnje i na kraju pažljivo umiješati voće.

Tijesto izvaditi iz hladnjaka, premijesiti ga i razvaljati na pobrašnjenoj površini u krug promjera 30-32 cm.
 
Tijestom obložiti namašćeni okrugli kalup promjera 28 cm tako da bude pokriveno dno i stranice kalupa u visini oko 3-4 cm. Uliti kremu od vrhnja s voćem i poravnati površinu.
 
Kolač peći 1 sat na 175 st.C. Ukoliko je kolač deset minuta pred kraj pečenja već dobio boju pokriti ga aluminijskom folijom i ispeći do kraja.
 
 

Pečeni kolač ostaviti da se ohladi, izvaditi ga iz kalupa i lagano posuti šećerom u prahu.

Kolač prije posluživanja dobro ohladiti.