Da li razmišljate o Božiću? Već ove nedjelje palimo prvu Adventsku svijeću :)
Za ovaj period pripremila sam nekoliko prigodnih recepata koji će Vam možda pomoći u odabiru blagdanskih kolačića :) Osim toga želim Vam preporučiti veoma zanimljivu stranicu raznovrsnog sadržaja za pripadnice ljepšeg spola, provirite i pronađite nešto za sebe na Female.hr. U rubrici "kuhinja" od danas će se naći i poneki moj recept ;)
Sastojci:
500 grama glatkog brašna
na vrh noža praška za pecivo
prstohvat soli
150 grama šećera
1 jaje
100 ml kiselog vrhnja
100 grama margarina
Ostalo:
2 žličice cimeta
2 žličice kakaa u prahu
1 jaje za premazivanje
Priprema:
Brašno pomiješati s praškom za pecivo, dodati sol i šećer. U sredini napraviti udubljenje pa tu staviti malo omekšali margarin i miješati s brašnom dok se margarin potpuno razmrvi. Dodati jaje i kiselo vrhnje (odvojiti pola male žličice) pa mijesiti da nastane kompaktna glatka smjesa.
Tijesto podijeliti na dva dijela.
U jedan dio dodati cimet pa dobro ponovo izmiješati da se cimet ravnomjerno rasporedi. Oblikovati kuglu, spljoštiti i spremiti u prozirnu foliju za domaćinstvo ili manju vrećicu i staviti u hladnjak.
U drugi dio dodati kakao i pola male žličice kiselog vrhnja (odvojeno ranije od 100 ml), dobro izmiješati pa također staviti u foliju ili vrećicu i na pola sata u hladnjak.
Izvaditi tijesta iz hladnjaka. Svaki prerezati na pola. Razvaljati 1 tamnu polovinu na veličinu od oko 30 x 20 cm, odložiti ga sa strane. Razvaljati 1 svjetlu polovinu na veličinu od oko 30 x 20 cm (bolje da je malo pola cm širi od tamnog), premazati ga razmućenim jajetom i prekriti razvaljanim tamnim tijestom te valjkom lagano proći preko sastavljenih tijesta kako bi se bolje sljubili. Sve zajedno zarolati u roladu i staviti sat vremena u zamrzivač kako bi šare nakon rezanja ostale što urednije.
Isto sve napraviti sa preostalim polovinama svijetlog i tamnog tijesta. Slagati se može po želji: tamno preko svjetlog ili svjetlo preko tamnog tijesta.
Nakon sat vremena, uključiti pećnicu da se ugrije na 180 stupnjeva C. Izvaditi rolade i rezati oštrim nožem na široke fetice širine 5mm. Kekse slagati na lim obložen papirom za pečenje. Kad je pećnica ugrijana staviti peći kekse na 15-18 minuta.
Mirišu na cimet ;) Mogu se čuvati duže vrijeme u limenoj kutiji.
Odlični su .....ja ih volim ovako pa sa cardamonom samo limun ili naraca kikiriki ....ma puno kombinacija,slike su me osvojile,jako si ih lijepo napravila.
OdgovoriIzbrišiIdem sada da zavirim tamo ....:)
Divno su ti ispali... ja sam ih jednom probala napraviti, ali su se skroz raskeljili, a ni ukus im nije bio nešto... :/
OdgovoriIzbrišiSvidja mi se ovo testo sa kiselom pavlakom.
OdgovoriIzbrišiInace volim te dvobojne keksice... ukusno, dekorativno i veoma jednostavno, ma super!
Prelepi su!
OdgovoriIzbrišiHvala! Marina nisu ni meni ispali iz prvog pokušaja, morala sam ponoviti. Stavila sam samo mrvicu peciva da ne budu onako glupo nabubreni i rashlađivanje je pomoglo za uredno rezanje.
OdgovoriIzbrišiFamozno izgledaju, sve pohvale!
OdgovoriIzbrišiOvako sa kutijicom bi bile prekrasan dar za Božić, divno!
Ugodan vikend ti želim:)
Jako dekorativni keksići.
OdgovoriIzbrišiJako su ti interesantne ove dvobojne spiralice, za sada samo prikupljpam receptice za keksice ali ne znam sta cu stici da napravim, volim svake godine da isprobam nesto novo i drugacije.:))
OdgovoriIzbriši