Ove su tortice degustatorice izdvojile kao posebne izgledom i okusom. Evo recepta s napomenom da ih se može raditi puno ranije jer što duže stoje finijeg su okusa. Totalno za lješnjakoljupce ;)
Sastojci:
Tijesto:
150 grama maslaca
250 grama glatkog brašna
100 grama mljevenih lješnjaka
100 grama šećera u prahu (može i kristal šećer)
1 vanilin šećer
1 jaje
Krema:
100 grama poprženih mljevenih lješnjaka
100 grama omekšalog maslaca
100 grama šećera u prahu
1 žlica ruma
Za ukrašavanje:
4 žlice marmelade od marelica
1 veća žlica ruma
100 grama poprženih cijelih lješnjaka
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
200 grama lješnjaka (dio za kremu i ukrašavanje) popržiti u tavi bez dodavanja masnoće dok ne zamirišu i popuca ovojnica. Protrljati ih da se potpuno oljušte pa odvojiti 100 grama svjetlijih, a preostalih 100 grama samljeti za nadjev.
Od brašna, šećera, maslaca, mljevenih lješnjaka i jaja umijesiti tijesto. Ostaviti ga pola sata da odstoji u hladnjaku.
Pećnicu uključiti da se ugrije na 175 stupnjeva C.
Razvaljati tijesto na debljinu cca 3 mm pa rezati krugove promjera 3,5 cm. Peći ih na namaštenom ili limu prekrivenom masnim papirom 8-10 minuta na 175 st.C tako da ostanu svijetli.
Omekšali maslac miksati sa šećerom, u pjenasto dodati rum i mljevene pržene lješnjake. Dobivenom kremom spajati po dva ohlađena keksića. Kremu bogato staviti, u visini minimalno koliko je debljina jednog keksića ili milimetar više te zagladiti okolo da dobiju oblik malih tortica.
U marmeladu dodati rum pa dobro izmiješati uz pomoć vilice dok ne omekša i postane glatka.
Na svaku torticu staviti pola najmanje žličice za kavu marmelade i u nju utisnuti lješnjak. Na kraju već dekorirane tortice lagano posuti šećerom u prahu.