20. lipnja 2010.

Davidove rolnice

Prije deset dana sam postala ponovo teta :)
Rolnice su posvecene neodoljivom necaku koji me rastopio na prvi pogled i bio inspiracija za nešto novo...
Davide dobro nam došao, ljubi te teta i želi svu sreću svijeta ;)



Sastojci

Tijesto:
1 kg glatkog brašna
50 dag margarina
4 dl kiselog vrhnja
prstohvat soli

Nadjev:
25 dag mljevenih oraha
20 dag šecera
10 dag groždica
2 žlice ruma
1 žlica meda
1 limun - ribana korica
pola žlicice cimeta
2 dl vrelog mlijeka
2 žlice (razom) prezli



Priprema

Tijesto:

Omekšali margarin miješati sa brašnom i soli tako da se margarin smrvi do kraja pa tek tada dodati jedno vrhnje, miješati (može mikserom) i usput uzimati što više brašna kako bi se dobila kompaktna smjesa, zatim dodati drugo kiselo vrhnje i to u dio koji je ostao brašnast.

Mijesiti ili miksati nastavkom za tijesto dok ne postane kompaktno. Ostaviti ga u hladnjaku dva sata ili bolje preko noci.



Nadjev:
Izmiješati orahe, šećer, cimet, grožđice, med i ribanu koricu limuna te preliti sve zajedno vrelim mlijekom. Dobro izmiješati pa dodati 2 razom punjene žlice prezli.

Izrada:
Kad se izvadi iz hladnjaka, ovu količinu podijeliti na dva dijela. Uzeti prvi dio i tanko razvaljati u na veličinu 60×60 cm. Zatim paralelno na suprotne duže strane stavljati nadjev dva cm unutar ruba, preklopiti jednom i tanko namazati razmućenim žumanjkom pa preklopiti još jednom i odrezati te malo pomaknuti ili prebaciti sve na jednu stranu. Postupak nastaviti sve dok se ne potroši tijesto. Isto ponoviti i sa drugom polovinom tijesta.

Dobivene rolice staviti jednu do druge i rezati keksice duljine 4 cm.



Peci 180 st.C 20 minuta.

Još tople uvaljati u šećer u prahu.



Primjer postupka izrade:

Broj komentara: 18:

  1. Mmm ... vrlo ukusne slatko!

    S poštovanjem,
    Tony

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdrav! Cestitam, jos jednom novopecena tetkice! Nek je necak ziv i zdrav, samo sreca i veselje da ga prate cijeli zivot!!!
    Rolnice su fantasticne, mora da se tope u ustima!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Čestitam ti još jednom a Davidu želim svaku sreću u životu.
    Prekrasne rolnice!

    OdgovoriIzbriši
  4. Blago nećaku s ovakvom tetom. Zgodan kolač, sve najbolje malom Davidu, dobrodošao!

    OdgovoriIzbriši
  5. kolač izgleda odlično a vjerujem da je i ukusan kao uostalom sve što sam radila po tvojim receptima....valliSa

    OdgovoriIzbriši
  6. Čestitiam i ponosniom roditeljima a i tebi mila...

    OdgovoriIzbriši
  7. Cestitam tetka !!!
    Da David bude ziv i zdrav svojim roditeljima i da dobro voli"papati "

    OdgovoriIzbriši
  8. čestitam :)))

    super kolačić za proslaviti

    OdgovoriIzbriši
  9. Iskrene čestitke ! divno je biti teta a mali David je dobio divnu dobrodošlicu ovim rolnicama . Odlične su !! i jako dobro izgledaju !

    OdgovoriIzbriši
  10. Živ bio roditeljima i tetki! Tetka mu je priredila baš dobru dobrodošlicu!

    OdgovoriIzbriši
  11. koje slatko vrhnje tacno , je li slatka pavlaka klasicna ili megle

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema slatkog vrhnja u receptu. Kiselo vrhnje ide 400 ml, može ono od 2,8 mm. Pozdrav ;)

      Izbriši
  12. Moj hobi je peći kolače.Vaš recept, što se tiče tijesta i file sam razumio.
    Nije mi samo jasno na koji način napraviti rolice.Kažete da se napravi
    pravokutnik 60puta 60 cm,a zatim da se namaže dulja stranic.( tu nema dulje stranice )60puta60 je kvadrat.Ja ću ih već nekako zamotati.

    OdgovoriIzbriši
  13. Imate na dnu recepta sliku pripreme, a što se tiče tih centimetara nemojte me uzimati baš za milimetar, ne vjerujem da će biti baš tako na mjeru. Uostalom i časopisi i knjige imaju grešaka pa nemojte meni zamjeriti ovako mali lapsus.. Sretno ;)

    OdgovoriIzbriši
  14. zar u tjesto ne ide ni jedno jaje ?

    OdgovoriIzbriši
  15. Nema jaja :) samo brašno, margarin i vrhnje, strpljivo zamijesiti dobije se fino tijesto koje se lako razvalja :)

    OdgovoriIzbriši
  16. I meni je odmah palo u oci pravokutnik 60x60 pa duza str.meni je to kvadrat al dobro razumjeli smo....Mirisi mi na jako ukusne kiflice...probat cemo napraviti :-) Hvala na receptu !

    OdgovoriIzbriši