8. srpnja 2009.

Tiramisu sladoled

Nakon dužeg vremena konacno sam si ispunila želju te iskemijala sladoled okusa slicnog tiramisu :)



Rezultatom sam više nego zadovoljna.



Kad bih vam bar mogla ovako preko ekrana docarati njegov fantastican okus...




Sastojci


Osnovna smjesa
5 bjelanjaka
prstohvat soli
10 jušnih žlica šecera
5 žutanjaka
4,5 dl slatkog vrhnja
2 vanilin šecera

Bijeli dio
150 grama mlijecnog namaza (dukat, philadelphia ili sl.)

Cappuccino dio
2,5 - 3 južne žlice cappuccina u prahu (classic)
0,5 dl mlijeka
1 jušna žlica ruma
4 žlice kuhane kave

Preljev
0,5 dl slatkog vrhnja
50 grama cokolade za kuhanje
2 jušne žlice kuhane kave

Ostalo
2-3 jušne žlice kuhane kave
6 jušnih žlica kakaa



Priprema
Zagrijati mlijeko pa u njega umutiti cappuccino u prahu i to žlicu po žlicu kako se ne bi stvorile grudvice. Miješati toliko dugo dok se sav prašak ne otopi, dodati cetiri žlice kuhane kave i žlicu ruma pa smjesu ohladiti.

Ugrijati 0,5 dl slatkog vrhnja pa preliti cokoladu i miješati da se otopi i nastane jednolicna smjesa pa joj dodati 2 žlice kuhane kave i promiješati.

Istuci bjelanjke sa par zrna soli u cvrsti snijeg dodavajuci žlicu po žlicu šecera. U snijeg dodavati jedan po jedan žutanjak i miksati dalje dok ne potrošimo sve žutanjke.

U drugoj zdjeli umutiti slatko vrhnje sa vanilin šecerom (bez kremfixa i slicnih
ucvršcivaca)ali paziti da ne bude previše izraden, neka bude cvrst ali kremasto cvrst, dalje nemojte miksati. Zatim šlag dodati u smjesu od jaja i dobro izmiješati.

Polovinu ove smjese odvojiti u posudu gdje je bio šlag. U jednu polovinu dodati mlijecni namaz pa dobro izmiksati, a u drugu polovinu dodati smjesu sa cappuccinom pa miksati da nastane jednolicna smjesa.

U posudu od cca 3 litre staviti prvo smjesu sa cappuccinom, preliti sa 2-3 žlice kave te lagano promiješati sa par poteza viljuškom tek toliko da se ta kava rasporedi na više strana (kao za mramorni) pa isto to uciniti i sa cokoladnim preljevom (preliti i samo lagano promiješati viljuškom).

Zatim posipati sa 2 jušne žlice kakaa i preko njega rasporediti bijeli dio sladoleda.



Posipati sa 2 jušne žlice kakaa te sa vecom žlicom na nekoliko mjesta podignuti donji dio sladoleda na vrh kako bi se smjese ispreplitale.



Zatim poravnati i ponovo po vrhu posipati sa 2 žlice kakaa u prahu te staviti u zamrzivac.



Napomena: ukupno vam je potrebno cca 1-1.5 dl kuhane kave, a ja sam navela žlice kave po etapama kako bi vam bila što jednostavnija priprema.

Broj komentara: 12:

  1. Hello Masatera, I love it a lot!!!
    I want some right NOW!!! hahaha
    XO see you soon

    OdgovoriIzbriši
  2. dobro si ti to, draga moja, iskemijala.:))) jako lijepo izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hi Masatera,

    Magnific. Kompliment

    Pozdrav Jakove

    OdgovoriIzbriši
  4. ma bas si ga dobro iskemijala!! odlican je!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Bravo bas me zanima koji sljedeci okus sladoleda se sprema u tvojoj kuhinji ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Prijatelko fantastikan e! Ja sam goliam fen na tvoite sladoledi!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo jako lijepo izgleda i zapravo si baš uspjela doćarati "okus" tiramisua. Kad bi zamišljala sladoled od tiramusa on upravo ovako izgledao. Nažalost ovo neću moći isprobati u skorije vrijeme jer nemama zamrzivać. :(
    (da, da, ima nas i takvih u 21. stoljeću) :D :D

    OdgovoriIzbriši
  8. Prijatelko moja! Imam nagradi za teb!:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Savršeno izgleda, a sigurna sam da je takav i ukus :))

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala svima na lijepim komentarima.
    Moram dodati da nakon svih okusa, moji ukućani hoće da napravim ponovno upravo ovakav ;)
    Andrea ma sve je normalno, imat ćeš kad bude vrijeme za to, ja imam samo mali dio u hladnjaku, a u ovoj krizi i nema nešto puno u njemu tako da stane sladoled ;)

    OdgovoriIzbriši