Nakon dužeg vremena konacno sam si ispunila želju te iskemijala sladoled okusa slicnog tiramisu :)
Rezultatom sam više nego zadovoljna.
Kad bih vam bar mogla ovako preko ekrana docarati njegov fantastican okus...
Sastojci
Osnovna smjesa
5 bjelanjaka
prstohvat soli
10 jušnih žlica šecera
5 žutanjaka
4,5 dl slatkog vrhnja
2 vanilin šecera
Bijeli dio
150 grama mlijecnog namaza (dukat, philadelphia ili sl.)
Cappuccino dio
2,5 - 3 južne žlice cappuccina u prahu (classic)
0,5 dl mlijeka
1 jušna žlica ruma
4 žlice kuhane kave
Preljev
0,5 dl slatkog vrhnja
50 grama cokolade za kuhanje
2 jušne žlice kuhane kave
Ostalo
2-3 jušne žlice kuhane kave
6 jušnih žlica kakaa
Priprema
Zagrijati mlijeko pa u njega umutiti cappuccino u prahu i to žlicu po žlicu kako se ne bi stvorile grudvice. Miješati toliko dugo dok se sav prašak ne otopi, dodati cetiri žlice kuhane kave i žlicu ruma pa smjesu ohladiti.
Ugrijati 0,5 dl slatkog vrhnja pa preliti cokoladu i miješati da se otopi i nastane jednolicna smjesa pa joj dodati 2 žlice kuhane kave i promiješati.
Istuci bjelanjke sa par zrna soli u cvrsti snijeg dodavajuci žlicu po žlicu šecera. U snijeg dodavati jedan po jedan žutanjak i miksati dalje dok ne potrošimo sve žutanjke.
U drugoj zdjeli umutiti slatko vrhnje sa vanilin šecerom (bez kremfixa i slicnih
ucvršcivaca)ali paziti da ne bude previše izraden, neka bude cvrst ali kremasto cvrst, dalje nemojte miksati. Zatim šlag dodati u smjesu od jaja i dobro izmiješati.
Polovinu ove smjese odvojiti u posudu gdje je bio šlag. U jednu polovinu dodati mlijecni namaz pa dobro izmiksati, a u drugu polovinu dodati smjesu sa cappuccinom pa miksati da nastane jednolicna smjesa.
U posudu od cca 3 litre staviti prvo smjesu sa cappuccinom, preliti sa 2-3 žlice kave te lagano promiješati sa par poteza viljuškom tek toliko da se ta kava rasporedi na više strana (kao za mramorni) pa isto to uciniti i sa cokoladnim preljevom (preliti i samo lagano promiješati viljuškom).
Zatim posipati sa 2 jušne žlice kakaa i preko njega rasporediti bijeli dio sladoleda.
Posipati sa 2 jušne žlice kakaa te sa vecom žlicom na nekoliko mjesta podignuti donji dio sladoleda na vrh kako bi se smjese ispreplitale.
Zatim poravnati i ponovo po vrhu posipati sa 2 žlice kakaa u prahu te staviti u zamrzivac.
Napomena: ukupno vam je potrebno cca 1-1.5 dl kuhane kave, a ja sam navela žlice kave po etapama kako bi vam bila što jednostavnija priprema.
Hello Masatera, I love it a lot!!!
OdgovoriIzbrišiI want some right NOW!!! hahaha
XO see you soon
dobro si ti to, draga moja, iskemijala.:))) jako lijepo izgleda.
OdgovoriIzbrišiHi Masatera,
OdgovoriIzbrišiMagnific. Kompliment
Pozdrav Jakove
ma bas si ga dobro iskemijala!! odlican je!!
OdgovoriIzbrišiBravo bas me zanima koji sljedeci okus sladoleda se sprema u tvojoj kuhinji ;)
OdgovoriIzbrišiSavrseno,fantastican recept!
OdgovoriIzbrišiPrijatelko fantastikan e! Ja sam goliam fen na tvoite sladoledi!
OdgovoriIzbrišiOvo jako lijepo izgleda i zapravo si baš uspjela doćarati "okus" tiramisua. Kad bi zamišljala sladoled od tiramusa on upravo ovako izgledao. Nažalost ovo neću moći isprobati u skorije vrijeme jer nemama zamrzivać. :(
OdgovoriIzbriši(da, da, ima nas i takvih u 21. stoljeću) :D :D
Prijatelko moja! Imam nagradi za teb!:)
OdgovoriIzbrišiSavršeno izgleda, a sigurna sam da je takav i ukus :))
OdgovoriIzbrišiHvala svima na lijepim komentarima.
OdgovoriIzbrišiMoram dodati da nakon svih okusa, moji ukućani hoće da napravim ponovno upravo ovakav ;)
Andrea ma sve je normalno, imat ćeš kad bude vrijeme za to, ja imam samo mali dio u hladnjaku, a u ovoj krizi i nema nešto puno u njemu tako da stane sladoled ;)