3. ožujka 2014.

Najbolji recept za krafne iz pećnice

U proteklih mjesec dana pripremala sam dva puta krafne iz pećnice, tek su mi se jučerašnje svidjele. Iskreno, nisu mi se samo svidjele, nego sam oduševljena koliko su slične prženim krafnama. Često u tijesta dodajemo maslac ili vrhnje kako bi produžili njegovu svježinu i mekoću, ali pečene krafne su ipak i dalje puno teže od prženih, suhe su i nemaju onu pjenastu lakoću kao tople pržene. Razmišljajući o mogućoj promjeni pojedinih sastojaka zaključila sam da se maslac ili margarin kod hlađenja stvrdnjava, pa sam upravo zato odlučila zamijeniti ih uljem. Zamijesila sam i nadala se dobrom rezultatu :)

Ovaj sam recept nazvala "Najbolji recept" upravo zato jer su mi pečene krafne po ovom receptu bile do sada okusom najsličnije prženima. Nadam se da na slici prepoznajete ono što vam želim reći ;)


Ovo je recept za sve one koji zbog straha od neuspjeha krafne nikad ne pripremaju ili su zbog neuspjeha odustali daljnjeg isprobavanja... Naoružajte se s nekoliko namirnica, strpljenjem u trajanju od 2 i po sata i krenite u avanturu bez muka s prženjem :)

Recept

Sastojci:

500 g glatkog brašna
20 g svježeg kvasca
3 žlice šećera
1/3 male žličice soli
1 vanilin šećer
200 ml toplog mlijeka
naribana korica pola limuna
2 žumanca
100 ml ulja

Ostalo:
marmelada
žumanjak za premazivanje + žličica vode
šećer u prahu za posipanje



Priprema:

U zdjelu za miješanje staviti brašno, napraviti udubljenje pa u njega razmrviti svježi kvasac, dodati mu žličicu šećera i 100 ml mlijeka, promiješati kvasac s tekućinom, te ostaviti nekoliko minuta da naraste.

Kad je kvasac narastao, dodati preostali šećer, sol, vanilin šećer, naribanu koricu limuna, žumanjke, preostalih 100 ml toplog mlijeka i ulje. Miješati spiralnim nastavcima miksera dok se ne počne odvajati od zdjele pa nastaviti mijesiti rukama na radnoj površini. Tijesto će biti masno. Da bi kvasac lakše počeo raditi, dobivenu kuglu energično baciti dvadesetak puta u radnu plohu. Ne brinite ako ukućani neko vrijeme ne budu komunicirali s vama jer će nakon bacanja tijesta biti uvjereni da ste nešto ljuti :) Nakon ovakvog "lupanja" osjetit ćete da je tijesto pod rukama malo laganije, sad ga ostavite da odmara i narasta sat vremena.


Naraslo tijesto premijesiti i odrezati na 12 dijelova. Svaki dio posebno malo premijesiti kako bi vanjski dio ostao gladak. Rastanjiti svaku lopticu u krug, puniti marmeladom ili čokoladom i dobro zatvoriti (vidi sliku). Spojeni dio tijesta kugle staviti s donje strane na tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Gotove kugle spljoštiti kako bi dobile oblik krafni. Pokriti ih i ostaviti da odmaraju 40 minuta. Zatim uključiti pećnicu na 180 st.C. Kad je pećnica ugrijana, krafnama malo poravnati površinu, premazati razmućenim žumanjkom umućenim sa žličicom vode i staviti peći 30 minuta.


Nadam se da sam bar nekog obradovala ovim receptom i da ćete nakon isprobavanja i prvog ugriza reći samo "mmmmmmmm" :)

Potražite još dobrih recepata za krafne ovdje .


23 komentara:

  1. Ovo je recept po mome ukusu....nikad nisam pravila krafne...jer se trebaju peći u puno ulja...pa si za želju kupimo...ali ovaj recept ću isprobati čim ću moći... .Hvala na receptu,mene si jako obradovala sa njime.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super :) Nadam se da će vam se svidjeti ;)

      Izbriši
    2. Upravo mesim, javljam utiske;-)

      Izbriši
  2. Koliko ih se moze napraviti od ove kolicine?

    OdgovoriIzbriši
  3. super, Ide već danas na isprobavanje :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Snežo ovo je recept za mene, da me bar malo manje grize savest :-)

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlične krofne, vidim da je testo baš lepo!

    OdgovoriIzbriši
  6. Nisam nikada probala krofne da pečem u rerni, ali čim ugrabim malo vremena,probaću.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zorice ja sam probala davno i bile su mi presuhe u odnosu na one pržene. U ove sam umjesto maslaca ili margarina stavila ulje tako da je sasvim drugačiji okus.

      Izbriši
  7. Već sam htjela odustati, jer me izluđuje vruće, prevruće ulje koliko god da pazim, krafne nemaju lijepu boju, nemaju prsten i kao da imam dvije lijeve ruke. Čini mi se da bi ovaj recept mogao pomoći da i moje krafne budu lijepe za vidjeti, okus je uvije dobar.....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da ćete isprobati i biti zadovoljna receptom ;)

      Izbriši
  8. prekrasan recept :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Izgledaju super, ali nemam ja strpljenja toliko :D Kad bi mi bar netko napravio..

    OdgovoriIzbriši
  10. IDE MJESIT PISE ONA 1 LIPNJA I NIJE JOS JAVILA KAKO SU USPJELE ILI JOS CEKA DA SE TJESTO DIGNE,HAHAHA.RECEPT JE VISE NEGO ODLICAN.

    OdgovoriIzbriši
  11. Odlične su!!!! Hvala na receptu <3

    OdgovoriIzbriši
  12. Evo, napravila sam recept tocno prema vasim uputstvima i rezultat je KATASTROFA....suhe su i ne valjaju. Taman sam ih pripravila za goste i rezultat je pravi pravcati potop. No, prava domacica treba se znati ponasati i u tim situacijama i dostojanstveno priznati poraz. Tuzna sa, ali sto cu....zivot ide dalje....nema predaje!!!

    OdgovoriIzbriši