24. veljače 2014.

Srcolike krofnice

Vjerujem da ste primijetili kako zadnjih dvadesetak dana nisam aktivna na blogu. Osim gužve na poslu dogodila se nezgoda članu obitelji pa jednostavno ne stižem pisati ali mislim na vas.

Danas vam donosim recept za srcolike krofnice kojima smo u silnoj strci ipak obilježili Valentinovo ;) Recept ima samo nekoliko sastojaka što omogućuje vrlo laku pripremu i siguran uspjeh. Srca sam radila bez punjenja, ali slobodno ih se može puniti, a isto tako raditi u drugim oblicima ili klasično okrugle.



Recept:

Sastojci:
600 g brašna
20 g svježeg kvasca
3 jušne žlice šećera
pola čajne žličice soli
1 jaje
1 žumanjak
20 g maslaca
1 žlica ruma ili rakije
250 ml mlakog mlijeka

Potrebno je još:
500 ml ulja za prženje
šećer u prahu za posipanje



Priprema:

U zdjelu za miješanje staviti brašno, napraviti udubljenje pa u njega staviti kvasac, žlicu šećera i 100 ml mlakog mlijeka, promiješati i ostaviti par minuta da kvasac naraste (prikaz na slici).

U okolno brašno dodati preostali šećer i sol. Kad je kvasac narastao dodati jaje, žumanjak, omekšali maslac, rakiju te zamijesiti tijesto uz dodavanje preostalih 150 ml mlakog mlijeka. Tijesto dobro izraditi, oblikovati u kuglu te ostaviti 30 minuta da odmara.

Naraslo tijesto razvaljati na debljinu od oko 8 mm pa rezati kalupom za kekse u obliku srca ili klasičnih krugova. Ostaviti da odmara 20-30 minuta pokriveno kuhinjskom krpom.

Krofnice pržiti u dubokom ulju sa svake strane po 2 minute. Vaditi ih na ubrus kako bi se upio ostatak ulja pa ih posipati šećerom u prahu.

4 komentara:

  1. mmm....odlične Sniježo ! doooolazim ;-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Super izgledaju iako bih ja osobno stavio vise ruma. Cisto zato sto su aromaticnije a i rum sprecava upijanje ulja.

    OdgovoriIzbriši