25. ožujka 2012.

Obične i čokoladirane krafne :)

Više sam puta u obližnjoj trgovini razmišljala kako bi probala krafne s čokoladnim preljevom. Njihove su krafne u obliku trokuta što je zgodno zbog manjih ostataka tijesta ali na kraju sam se ipak odlučila za okrugle ;) Pola sam punila marmeladom, pola nisam punila nego ih umočila u čokoladu.



Sastojci:

Tijesto:
600 g brašna
Prstohvat soli
3 žlice šećera
Vanilin šećer
30 g svježeg kvasca
100 ml toplog mlijeka za kvasac
150 ml mlakog mlijeka
50 g otopljenog margarina
2 jaja
1 žlica ulja
1 žlica ruma ili rakije
Korica naranče
Korica limuna

Čokoladni preljev:
80 g čokolade za kuhanje
40 g margarina
1 žlica mlijeka

Ostalo:
Ulje za prženje cca 500 ml
Marmelada i čokolada ili nutella za punjenje
Kokos, šarene ili čokoladne mrvice za ukras




Priprema:

U dublju zdjelu staviti prosijano brašno, dodati sol, šećer i vanilin šećer. U posebnom lončiću razmrviti kvasac, dodati žličicu šećera i brašna (oduzeti od navedenih sastojaka) pa preliti sa 100 ml toplog mlijeka i pustiti da naraste.

Margarin (ili maslac) otopiti, umiješati u dio brašna, umiješati i jaja. Kad je kvasac narastao umiješati ga u dio brašna bez jaja i margarina pa postepeno sve zajedno sjediniti uz dodavanje mlijeka, ruma, korice limuna i naranče i na samom kraju ulja.

Tijesto oblikovati u kuglu, pokriti i ostaviti oko sat vremena da naraste. Kad je se tijesto udvostručilo premijesiti ga i razvaljati na prst debljine. Rezati krugove promjera 8 cm, složiti ih na kuhinjsku krpu, pokriti i ostaviti još dvadeset minuta da odstoje.



Pržiti ih u dubokom ulju i to na nešto malo manje od srednjoj vatri po 2-3 minute sa svake strane. Prvo se stavi pržiti gornja strana pa se okrene čim dobije zlatnu boju. Gotove prvo staviti na ubrus kako bi upio moguće ostatke ulja zatim ih puniti marmeladom ili čokoladom.

Pola količine krafni umočiti vrhom u čokoladu otopljenu zajedno s margarinom, mlijekom i žličicom ulja pa posipati kokosom, šarenim ili čokoladnim mrvicama. Krafne prelivene čokoladom mogu biti i bez punjenja.


Broj komentara: 7:

  1. Draga, ove krafne izgledaju savršenp! Bravo, divne su

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja baš volim krofnice i sve sam razmišljala kako bi bilo sjajano i napraviti ih jednom :)
    Hvala ti za ovaj post i recept :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Tako su dobre ..ne trebas se osvrtati na one u trgovini kada su tvoje xputa bolje !!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Divne krafnice :) Pogotovo ove čokoladne :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Uh, na posljednjoj fotki ne znam koju bih prije zgrabila. Prekrasne su!

    OdgovoriIzbriši
  6. baš me mamiš ovim krafnama, izgledaju tako divno da bih najradije odmah danas i ja napravila jednu turu

    OdgovoriIzbriši
  7. Izgledaju savrseno! Sve bi pojela odjednom! Fotografije su vam divne!

    OdgovoriIzbriši