Stranice

20. prosinca 2013.

Kućica i medenjaci

Svake se godine u ovo vrijeme divim kućicama od medenjaka na slikama u časopisima i na Internetu. Ove sam godine po prvi puta odlučila iskušati se u izradi jedne takve. Nakon pregledavanja nekoliko recepata i videa, shvatila sam da to i nije prezahtjevno, skupila sam hrabrosti i krenula u avanturu J . Tijesto za kućicu priprema se po receptu za medenjake. Količina koju sam pripremila bila je dovoljna za izradu kućice i dvije tepsije medenjaka raznih oblika. Osim osnovnog brašna, meda, šećera i jaja u tijesto sam umjesto klasičnih dodataka (klinčić, cimet, muškatni oraščić, anis i zvjezdani anis) dodala mješavinu Dr. Oetkerovih Tradicionalnih dodataka za medenjake koja u sebi sadrži i prašak za pecivo.

Sastojci:

Tijesto:
600 g glatkog brašna
Par zrna soli
180 g šećera
200 g meda
2 jaja srednje veličine
50 g maslaca
1 vrećica Dr. Oetkerovih Tradicionalnih dodataka za Medenjake
3 žlice vrele vode


Snijeg / ljepilo:
2 bjelanjka
400 g šećera u prahu
2 žlice limunovog soka


Ostalo:
Šareni bomboni
Malo šećera u prahu za posipavanje
Karton i folija za podlogu



Priprema:

Maslac, med i šećer grijati na laganoj vatri da se rastopi (nije potrebno da zakuha). Kad se šećer dovoljno rastopio maknuti s vatre i ohladiti miješanjem. Ja sam sve odradila u istu večer pa sam radi bržeg hlađenja ovu posudu stavila samo dvije minute u veću s hladnom vodom, miješala, izvadila iz vode, još malo miješala i smjesa je vrlo brzo bila mlaka i gusta.
U brašno dodati mješavinu začina, sol i jaja, promiješati te na kraju dodati otopljenu smjesu od maslaca, šećera i meda. Miješati dok ne nastane jednolična smjesa, a pred kraj dodati vrelu vodu i dovršiti oblikovanje tijesta u kompaktnu kuglu. Kad je gotovo zamotati ga u prozirnu foliju te staviti u hladnjak na sat vremena.



Pripremiti nacrt za kućicu. Ja sam svoj nacrtala na A4 papiru:

- ¼ papira bila mi je veličina jedne stranice krova (2 x peći)

- 1 komad za bočne stranice odrezala sam malo kraće od dužine stranice krova (2 x peći) Po želji prozore izrezati ili ih kad je tijesto pečeno samo nacrtati.

- 1 komad odrezala sam za ulaz i stražnji dio s prorezom za vrata (peći 1 komad tijesta sa + 1 bez izreza za vrata).

Po želji izraditi dimnjak, ogradu ili još složenije elemente. Od ostatka tijesta ispeći postolje za kućicu. Ja sam postolje napravila od kartona obloženog aluminijskom folijom, a ostatak tijesta iskoristila za izradu medenjaka.


Izvaditi tijesto iz hladnjaka, odrezati 1/3 pa razvaljati direktno na papiru za pečenje na debljinu od 0,5 cm. Odrezati polovinu dijelova za kućicu, isto ponoviti s drugom trećinom tijesta. Zadnju trećinu tijesta iskoristiti za postolje ili kekse. Sve dijelove tijesta zajedno s papirom za pečenje prebaciti na preokrenutu tepsiju od pećnice.
Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici 12 minuta na 180°C.

Pečeno tijesto ostaviti da se dobro ohladi. Za to vrijeme pripremiti ljepilo J

Bjelanjke mutiti oko pola minute zatim dodavati prosijani šećer u prahu i limunov sok. Smjesa će biti gusta i sjajna. Kad se štapićem ili vilicom prođe po njoj ostat će oštar trag. Smjesu staviti u najlon vrećicu. Ja sam koristila dvije vrećice za ukrašavanje: jednu s uskim nastavkom za pisanje (može i bez nastavka samo odrezan krajnji rub vrećice) i drugu sa širokim otvorom za lijepljenje stranica kućice i većih elemenata.

Nakon pripreme postolja, prvo lijepiti stranice pa krov i sačekati da se malo osuši i učvrsti. Zatim nastaviti s ukrašavanjem po vlastitoj želji. Smjesi se može dodati boje ili ostaviti bijelu pa ukrašavati šarenim bombonima. Obavezno na kraju sve posuti šećerom u prahu kako bi dobili pravi snježni ugođaj J!



Ja sam zaista uživala, a nadam se da sam potaknula još nekog na izradu unikatnog Božićno-Novogodišnjeg ukrasa u domu. Vratite se u djetinjstvo te pokušajte izraditi slatku kućicu iz bajke o Ivici i Marici, a dok se tijesto za medenjake i medenu kućicu bude peklo, kućom će se proširiti aromatičan miris Dr. Oetkerove mješavine dodataka. Više o ovom i drugim tradicionalnim dodacima za kolače pogledajte ovdje.

18. prosinca 2013.

Roščići s orasima

Pečenje ovih finih roščića podsjeća me na mlade dane kad smo ja i mama pekle suhe kekse za blagdane. Bio je to mali broj vrsta ali svi odreda bili su fini, a posebno ovi roščići. Davno požutio papirić s receptom sasvim je slučajno ispao iz stare bilježnice i ponudio se za pečenje i prisjećanje na uspomene i mirise iz davnih dana. Uvijek će mi ovi roščići biti asocijacija na mamu. Ove ću joj godine odnijeti gotove da vidim da li će ih se sjetiti :)




13. prosinca 2013.

Čarobna pita

Proteklog vikenda bila sam na sajmu gdje sam kupila savršene domaće polu-kisele jabuke. Iako za blagdane u većini slučajeva svi peku suhe kolačiće, pita nalik na lijenu pitu bit će savršen odabir za pripremu zadnji tren. Svrstavam je u ekonomične kolače jer se dobije veća količina, financijski je isplativa, vrlo jednostavna za izradu i uvijek uspijeva J!

Ovu sam pitu nazvala čarobna zbog njenog opojnog mirisa dobivenog iz Dr.Oetker Tradicionalnih dodataka za Štrudlu od jabuka s cimetom i limunom. Osim toga u fil od jabuke dodala sam nasjeckane orahe. Za izradu tijesta koristila sam maslac i kiselo vrhnje što mu je dalo posebnu finoću.


Sastojci:


Tijesto:
600 g glatkog brašna
200 g šećera
250 g maslaca
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
Prstohvat soli
1 limun – naribana korica
200 ml kiselog vrhnja
2 jaja srednje veličine


Nadjev:
5 srednje velikih jabuka (cca. 1,20 kg)
1 vrećica Dr. Oetkerovih Tradicionalnih dodataka za Štrudlu od jabuka 
200 g šećera
120 g nasjeckanih oraha
2-3 žlice krušnih mrvica (po potrebi)


Priprema:
U brašno dodati prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer, sol i maslac narezan na fete pa ga miješajući s brašnom i šećerom razmrviti. Zatim dodati naribanu koricu limuna, jaja i kiselo vrhnje. Brzo zamijesiti da nastane kompaktno tijesto. Kad je gotovo zamotati ga u prozirnu foliju, staviti da za vrijeme pripreme nadjeva odmara u hladnjaku.

Pripremiti nadjev: oprati, oguliti i naribati jabuke pa ih zajedno sa šećerom staviti u dublju zdjelu na laganu vatru. Pirjati ih 10-15 min dok ne poprime zlatnu boju i malo omekšaju. Pustiti da se ohlade te ukoliko je ostalo tekućine koja nije isparila (ako su jabuke bile sočnije) ocijediti ih ili rupičastom žlicom prebaciti u drugu zdjelu. Zatim dodati: nasjeckane orahe, mješavinu dodataka za štrudlu i krušne mrvice prema potrebi 2-3 žlice (paziti da nadjev ostane sočan).
 

Izvaditi tijesto iz hladnjaka, odrezati na 2 jednaka dijela. Svaki dio oblikovati u pravokutnik veličine kalupa u kojem će se pita peći. Kalup može biti veličine 30 x 30 cm (ja sam pekla u 25 x 35 cm). Prvu koru položiti u kalup, na nju rasporediti nadjev pa pokriti drugom korom. Prije pečenja izbosti gornju koru na nekoliko mjesta tijesto čačkalicom ili vilicom kako bi nadjev imao zraka prilikom pečenja, a tijesto ostalo ravno.
Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici 40 minuta na 180°C.
Gotovu pitu ostaviti da prenoći pa idući dan rezati na kocke ili prutiće te bogato posuti šećerom u prahu. Može se rezati i topla ali je puno bolja kad malo odleži ;)

Pita će dok se peče pa i idući dan kućom širiti aromatičan miris Dr. Oetkerove mješavine dodataka. Više o ovom i drugim tradicionalnim dodacima za kolače pogledajte ovdje.

6. prosinca 2013.

Paprenjaci

Paprenjaci su jedan od tradicijskih blagdanskih prhkih kolačića. Povodom dana Sv.Nikole pripremila sam ih kao prijedlog za jestive poklone J. Jednostavni su za izradu, a rade se reljefnim kalupima. Kako su paprenjaci i Hrvatski suvenir, kalupe za njih možemo pronaći u trgovinama suvenira, uglavnom su pravokutnog oblika s prigodnim reljefom kraja gdje se prodaju. Paprenjaci su izuzetno mirišljavi jer u njih idu različiti začini: cimet, muškatni oraščić, klinčić, papar i sl. Sve začine potrebne za aromu i miris ovih kolača pronašla sam u jedinstvenoj mješavini Dr. Oetkerovih Tradicionalnih dodataka za paprenjake. Ova mješavina dodataka dovoljna je za 500g brašna, a na poleđini vrećice nalazi se i recept koji sam koristila za pripremu paprenjaka.


Sastojci:


125g margarina ili maslaca
125g šećera
125g meda
225g mljevenih oraha
1 vrećica Dr. Oetkerovih Tradicionalnih dodataka za paprenjake
2  jaja
500g brašna


Priprema:

Samljeti orahe.
Pjenasto umutiti margarin, umiješati šećer, med, orahe i mješavinu dodataka Dr. Oetkera. Brašno dodavati na samom kraju. Duže miješati dok se tijesto ne prestane lijepiti i ne postane kompaktno. Gotovo tijesto zamotati u prozirnu foliju i staviti da odmori u hladnjaku minimalno sat vremena.


Izvaditi tijesto iz hladnjaka, odrezati na 2 jednaka dijela. Svaki dio oblikovati u valjak, spljoštiti ga te razvaljati između dvije prozirne folije na debljinu od ½ cm. Rezati željene oblike kalupom za reljefne kekse i slagati na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ako kalup nije pravokutan, ostatke od rezanja premijesiti te ponovo razvaljati preko folije i tako ponavljati postupak sve dok se ne potroše ostaci tijesta. Isto učiniti s drugom polovinom tijesta. 

Ukupno će biti 50-60 keksića – ovisno o veličini kalupa. Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici 12 minuta na 180°C.

Ako su paprenjaci rezani kalupom koji nema reljefni otisak, ukrasiti ih željenom glazurom. Kad su paprenjaci ohlađeni i glazura osušena, spremiti ih u limenu kutiju gdje mogu stajati duže vrijeme.


Dok se paprenjaci peku kućom će se proširiti aromatičan miris Dr. Oetkerove mješavine dodataka. Više o ovom i drugim tradicionalnim dodacima za kolače pogledajte ovdje.

3. prosinca 2013.

Mali motani burek - imitacija

Pokušavala sam složiti knjige, časopise i papire s receptima... Dugotrajan je to posao jer sam velik broj recepata davno štampala i planirala isprobati ali nikako da dođu na red. Na kraju ništa nije bilo za otpad, ponovo sam sve vratila na hrpe i čekanje za probu :)

Prije nekoliko dana zamijetila sam jedan vrlo privlačan recept kod Lane naziva neobični pužići koji mene podsjećaju na male motane bureke kakvi se posljednje vrijeme nude u pekarama. Djeca vole burek s mesom pa sam se odlučila na isprobavanje ovog recepta. Evo kako sam ga ja pripremila :)


Sastojci:

1 paket gotovih kora (10-11 kora)

Premaz:
40 g svježeg kvasca
400 ml mlakog mlijeka
1/2 žličice šećera
1/2 žličice soli
200 g brašna
125 g omekšanog margarina

Nadjev:
750 g mljevenog mesa
1 veći crveni luk ili 2 manja
2 čena češnjaka
sol
papar
1 žlica vegete
peršin



Priprema:

Pripremiti nadjev: Luk i češnjak nasjeckati na male kockice i popržiti, zatim dodati mljeveno meso. kad je meso promijenilo boju dodati začine (po želji) i pržiti dok ispari sva tekućina.

Pripremiti premaz: Svježi kvasac razmrviti u mlijeku, dodati šećer i sol. Ostaviti par minuta pa dodati brašno i margarin te sve dobro izmiješati.



Odmotati kore (nije potrebno odvajati svaku posebno nego mogu ostati na hrpi). Svaku koru premazati s 4 žlice premaza, s jedne strane nadjenuti s tri pune žlice nadjeva, zamotati u roladu pa gotovu roladu zamotati u pužić. Pužiće slagati na tepsiju obloženu papirom za pečenje, a ostatak nadjeva premazati po njima. Po želji ih posuti sezamom ili kimom.

Peći ih 30 minuta na 200 stupnjeva C u prethodno zagrijanoj pećnici dok dobiju lijepu zlatnu boju.

Sastojke sam u odnosu na original recept malo "pojačala" jer sam ove vrlo zasitne pužiće radila za ručak. Odlično su se slagali uz čašu jogurta. Osim mesa, nadjev može biti: sir, jabuke, gljive, šunka i sir ili neki drugi fini i omiljeni ;)

29. studenoga 2013.

Badem keksi s vanilijom

Bliži nam se blagdansko vrijeme. Već polako razmišljamo o finim kolačićima, a posebno suhim keksima za Božićne blagdane kad ih pripremamo u većim količinama. Osobno volim pripremiti nekoliko vrsta suhih keksa koje mogu držati u limenim kutijama petnaestak dana. Imam svoje omiljene kolačiće koji su obavezni u svim svečanijim prigodama ali sam ove godine htjela popisu dodati nešto novo, jednostavno, neodoljivo i zarazno. Odlučila sam se za bademe kojima sam dodala Dr.Oetkerove Tradicionalne dodatke za Kiflice s vanilijom. Ova mješavina dodataka sadrži prašak za pecivo i prirodnu aromu vanilije dovoljnu za 250 g brašna. Rezultat je bio upravo kakav sam i priželjkivala – mirišljavi suhi keksi koji su me odmah osvojili. Tijesto od badema i vanilije u kojem ugrizom dolazimo do jezgre u kojoj se nalazi cijeli badem, topi se u ustima i ostavlja neodoljiv okus i miris.



26. studenoga 2013.

Silvine brze kocke

Preko tjedna kad nemamo baš previše vremena za spremanje kompliciranijih slastica odabrat ćemo nešto jednostavno i fino. Kod mene su to danas brze sočne kocke od lješnjaka i jogurta za koje mi je recept dala moja draga Silva :)


Sastojci:

Tijesto:
2 jaja
2 šalice ulja
3 šalice šećera
1 vanilin šećer
6 šalica brašna
1 prašak za pecivo
200 ml jogurta
150-200 g mljevenih lješnjaka (ili oraha)

(mjera su šalice za crnu kavu od cca 100ml)


Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
50 g margarina
1 žlica ulja
 


Priprema:

Izmiješati sastojke redom kako su napisani: Umutiti jaja, dodati ulje, šećer, vanilin šećer, brašno s praškom za pecivo, jogurt i na kraju dodati mljevene lješnjake ili orahe.

Uliti u manju tepsiju veličine 20x30cm i peći u prethodno ugrijanoj pećnici 25 minuta na 180 st.C.

Pečeno ostaviti da se hladi.

Rastopiti na pari čokoladu s margarinom i žlicom ulja pa preliti kolač.

Ostaviti da se gotov kolač ohladi do kraja pa rezati na kocke.

22. studenoga 2013.

Štrudla od jabuka i oraha


Jesen je pravo vrijeme za slastice s jabukama. U nedostatku vlastitih domaćih jabuka, možemo ih pronaći na akcijama u trgovačkim centrima po povoljnim cijenama. Prije nekoliko dana i ja sam ih tako kupila, djeca su ih se zasitila pa je nekoliko jabuka ostalo netaknuto. Kako su blagdani sve bliže, u trgovini sam obratila pažnju na razne dodatke kolačima te među proizvodima Dr.Oetkera naišla na Tradicionalne dodatke za Štrudlu od jabuka s cimetom i limunom te odlučila napraviti štrudlu.


Sastojci:

Tijesto:
500 g brašna
250 g omekšalog margarina
100 g šećera
30 g svježeg kvasca
100 ml mlakog mlijeka
½ limuna – naribana korica
1 žličicu šećera
Pola žličice soli
100 ml kiselog vrhnja
1 žutanjak
1 jaje
50 g brašna


Punjenje:

4-5 srednje velikih jabuka (cca. 800 g – 1 kg)
100 g šećera
3-4 žlice krušnih mrvica (ovisno koliko su jabuke sočne)
80 g nasjeckanih oraha


Priprema:
Kvasac razmrviti sa žličicom šećera i 100 ml mlakog mlijeka pa ga pustiti na toplom da naraste. Omekšali margarin promiješati sa brašnom da se dobro smrvi pa umiješati jaje, žutanjak, sol, šećer i kiselo vrhnje. Dodati gotov  kvasac, umiješati ga, na samom kraju dodati preostalih 50 g brašna te mijesiti da nastane glatko tijesto. Pokriti i ostaviti na toplom oko pola sata da tijesto malo naraste.

Pripremiti nadjev: očistiti jabuke i naribati ih. U jabuke dodati šećer, mješavinu dodataka za štrudlu, krušne mrvice i nasjeckane orahe. Koliko je potrebno dodati mrvica zavisi o sočnosti jabuka.
Kad je tijesto naraslo, podijeliti ga na dva dijela. Svaki premijesiti i razvaljati na kvadrat malo duži od kalupa u kojem će se peći. Ja sam pekla u kalupu veličine 35 x 25 cm pa sam tijesto razvaljala na veličinu 40 x 30 cm.
Razvaljano tijesto premazati vrlo tankim slojem ulja, zatim posuti krušnim mrvicama kako bi pokupile moguću tekućinu iz jabuka, premazati nadjev, zarolati i prebaciti u kalup.

Uključiti pećnicu da se ugrije na 200 st.C. Za to vrijeme ostaviti da štrudle odmore i malo narastu. Pred stavljanje u pećnicu premazati ih žutanjkom razmućenim s žličicom vode. Čim se stave štrudle u pećnicu temperatura se smanji na 180°C.

Peći 45 minuta na 180°C.

Dr. Oetkerovi dodaci su štrudli dali baš fini okus zbog dobre mješavine raznih začina i aroma. Više o ovim i drugim tradicionalnim dodacima za kolače pogledajte ovdje.

20. studenoga 2013.

Juhica okruglica i pohane palačinke


Što danas za ručak? Dugo nisam pripremala pohane punjene palačinke, iziskuju nešto više posla, ali ih moji ukućani obožavaju naročito djeca.

Kako bi si skratila vrijeme kuhanja ostatka ručka poslužit ću se Podravkinom Juhicom okruglicom. Ono što Juhicu okruglicu razlikuje od drugih jesu zelene i narančaste gris okruglice. Boju okruglicama daju povrće i prirodni začini. Ovo je vesela, lagana juha blagog povrtnog okusa, naročito pogodna za djecu koja ne vole komadiće povrća u juhi jer je korišteno povrće u prahu (celer, mrkva, luk i rajčica) koje daje izvrstan okus. Neodoljive višebojne okruglice tako su privlačne da nitko neće ni pomisliti kako se u njima nalazi povrće koje bi u većim komadima djeci bilo odbojno.


Okruglice podsjećaju na nogometne lopte ili planete, a možda će vaše dijete asocirati na nešto sasvim drugo J. Svoj okus i boju duguju celeru, luku, mrkvi i peršinovom listu. Kao i sve juhice iz Podravkinog asortimana za djecu Juhica okruglica je blagog okusa prilagođenog djeci i bez dodatnih pojačivača okusa, umjetnih bojila ili dodatnih aroma.

Način pripreme: sadržaj vrećice uspite u 1-1,1 l kipuće vode i promiješajte. Kuhajte na laganoj vatri 10 minuta u polupokrivenoj posudi. Naknadno više ne miješajte. Prije serviranja ostavite juhu neka stoji pokrivena jednu do dvije minute.

A nakon juhice preporučujem pohane punjene palačinke omiljene djeci i odraslima J!


Pohane punjene palačinke


Sastojci:

Palačinke:
2 jaja
1 žličica šećera
1 žličica soli
Par kapi ruma
250 ml hladne vode
300 ml hladnog mlijeka
200 g brašna

Punjenje:
200 g šunke (narezane)
250 g sira gaude ili sl. (u komadu)

Ostalo:
3 jaja
3 žlice brašna
150 g krušnih mrvica
Sol, papar

Priprema:

Palačinke pripremite po svom receptu, neka tijesto bude malo gušće i palačinke mrvicu deblje od uobičajenih. Od navedene smjese dobit ćete 12-14 palačinki ovisno o veličini tave.

Napuniti palačinke: na svaku staviti fetu šunke i dva komada sira. Sir može biti i u fetama kao šunka ali ovako se bolje osjeti J. Sad preklopiti početak zamatanja i bočne stranice pa zarolati palačinku zajedno s nadjevom i odložiti. Kad su sve palačinke napunjene, slijedi paniranje. Svaku roladu uvaljati prvo u brašno, pa u umućena jaja kojima je dodana sol i papar, zatim u krušne mrvice.


Pržiti u dubokom vrućem ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Prženim palačinkama ukloniti višak masnoće na papirnatom ubrusu te ih poslužiti uz prilog po želji.
Ja sam od navedenih sastojaka dobila 14 palačinki, od toga sam 10 punila, a preostale koristila za desert J. Pazite ovo je zasitno jelo, bit će dovoljno 1-2 komada po osobi.

Fine su vruće, a isto tako i hladne, pa predjelo - Juhicu okruglicu možete pripremiti i nakon pohanih palačinki, taman da se palačinke ohlade.

13. studenoga 2013.

Špageti mljacketi i slasni pužići

Sigurno sam već spomenula kako poznajem nekoliko majki čija djeca 90% jedu tjesteninu. Tjesteninu obožavaju i oni od tridesetak godina, a vjerujte i stariji. J Podravka je za najmlađe pripremila neodoljive Špagete mljackete - savršen brz obrok, idealan za pripremu kad su očevi dežurne dadilje, a mame rade u popodnevnoj smjeni.



Omiljeno jelo od špageta u umaku od rajčice, goveđeg mesa i mediteranskih začina možete pripremiti u svega 5 minuta. Mljacketi ne sadrže pojačivače okusa, dodatna umjetna bojila i umjetne arome. Vašoj će djeci dati snagu za igru i učenje u svako doba dana, bilo da ih pripremate u popodnevnim satima ili oko podneva prije odlaska u popodnevnu nastavu ili slobodne aktivnosti djeteta.

Za pripremu mljacketa sadržaj vrećice uspite u 450 ml tople vode i uz lagano miješanje pustite da zavri. Kuhajte na srednje jakoj vatri 5 minuta uz neprestano miješanje.




Uz špagete mljackete predlažem slasne pužiće s omiljenim čoko-lješnjak namazom u dvije boje, primjerice Lino lada duo. Ovi će pužići djeci biti omiljeni zalogaj, a roditeljima najbrži i najjednostavniji desertić za bilo koje doba dana, posebno za dječja druženja.

Preporučujem prvo pripremu pužića, a za vrijeme njihova pečenja pripremu tjestenine. Sveukupno je potrebno tridesetak minuta (10 za pripremu pužića, 20 za pečenje, 10 minuta za tjesteninu iskoristiti unutar vremena za pečenje).


Slasni pužići

Sastojci:
500 g lisnatog tijesta
400 g lino lade duo ili sl.

Šećer u prahu po želji


Priprema:
Razvaljati tanko komad lisnatog tijesta u pravokutnik. Premazati polovinom namaza (tamni) po cijeloj površini tijesta i zarolati ga. Dobivenu savijaču narezati na 12 feta debljine oko 2,5-3 cm pa ih slagati uspravno na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Isto ponoviti s drugim komadom lisnatog tijesta ali taj namazati s drugim okusom namaza (svijetli dio).
 


Pužiće peći dvadesetak minuta na 200°C dok ne porumene.

Po želji pečene posuti šećerom u prahu. Lisnato tijesto može se koristiti smrznuto ili svježe razvaljano.


Za vrijeme pečenja pužića pripremiti Špagete mljackete J, a više njima i drugim proizvodima za djecu pogledajte ovdje.