Vjerujem da je i vama bilo dosta kiše. Taman sam se
poveselila buri, a ono opet kiša. Razmišljajući o kiši sjetih se kako sam u
mlađim danima odlazila s tatom brati gljive i svih onih finih jela koja je mama
od njih spremala. Zaželjela sam se ugrijati nekom finom juhom od gljiva koja će
me vratiti u to davno vrijeme J.
Zato sam uzela Podravkinu krem juhu od gljiva s maslinovim uljem i oduševila se jer je stvarno bogata šampinjonima i vrganjima koji u
kombinaciji s maslinovim uljem daju divan miris i teksturu. Nakon što smo se
okrijepili toplom krem juhom uživali smo uz focacciu punjenu pancetom. Bila je
to zaista ugodna večer J.
Sastojci:
Focaccia
Tijesto:
½
žličice šećera
350
ml mlake vode
5
žlica maslinovog ulja
1
žličica soli
½
žličice origana
1
žlica suncokretovog ulja
Ostalo:
5-6
žlica maslinovog ulja
3
čena češnjaka
½
žličice ružmarina
nekoliko
očišćenih maslina
Krem
juha:
750
ml hladne vode
Priprema:
U
zdjelu stavite brašno, u sredinu napravite udubljenje u koje razmrvite kvasac.
Dodajte šećer i 50 ml mlake vode pa pomiješajte. Sačekajte minutu-dvije da
kvasac počne djelovati pa nastavite s miješanjem: dodajte sol, origano,
maslinovo ulje i miješajte dalje uz dodavanje preostalih 300 ml mlake vode. Po
želji pred kraj miješanja dodajte žličicu suncokretovog ulja kako bi smjesa
postala glatka. Tijesto treba biti malo mekše strukture. Pokrijte ga i ostavite
da naraste. Za to vrijeme nasjeckajte pancetu, očistite češnjak pa ga
protisnite i umiješajte zajedno s ružmarinom u maslinovo ulje za premaz, neka
malo odstoji.
Kad
je tijesto naraslo premijesite ga te razvaljajte na veličinu 40x50 cm. Na jednu
polovinu tijesta posipajte pancetu, premažite tu polovinu vodom i preklopite preostalim
dijelom tijesta. Prođite valjkom preko preklopljenog tijesta samo jedan put
kako bi se sad sve zajedno dobro spojilo pa prebacite na tepsiju i ostavite da
odmara dok se pećnica ugrije na 220°C .
Kad
je pećnica ugrijana, a focaccia narasla premažite ju ranije pripremljenom
mješavinom maslinovog ulja, češnjaka i ružmarina te napravite prstima
udubljenja u koja ubacite kolutiće maslina pa stavite peći u prethodno
zagrijanu pećnicu.
Pecite
20 minuta na 220°C .
Pečenu focacciu ponovo premažite ostatkom mješavine maslinovog ulja, ostavite
desetak minuta da odmori pa režite u oblike po želji (i obavezno poslužite uz
čašu hladne pive! J).
Za
vrijeme dok se peče focaccia pripremite krem
juhu: sadržaj vrećice uspite u hladnu vodu, miješajte pjenjačom dok juha ne
zavri, a zatim kuhajte na laganoj vatri 5 minuta neprestano miješajući.
Ova
focaccia punjena pancetom će biti pravi odabir ne samo za večeru nego i kao
snack za druženje s obitelji ili prijateljima. Nestala je u trenu te se odmah
našla na popisu zalogajčića za doček Nove godine, a ova fina krem juhica od gljiva će odlično poslužiti za zagrijavanje za doček! J
Nema komentara:
Objavi komentar