Torta je nalik na Labuđe jezero uz male izmjene zbog druge veličine i dekoracije.
Sastojci
Cokoladno-nutelasti biskvit
9 srednjih jaja
30 dag šecera
4 jušne žlice ulja
4 jušne žlice vode
2 jušne žlice nutelle
30 dag brašna
3 jušne žlice kakaa (razom pune)
1 prašak za pecivo
Bijela krema
5 dl mlijeka
1 puding od vanilije
4 jušne žlice šecera
2 vanilin šecera
4 lista želatine
5 dl slatkog vrhnja
Vanilin krema za dekoraciju:
4,5 dl mlijeka
6 punih jušnih žlica oštrog brašna
10 dag kristal šecera
2 vanilin šećera
25 dag omekšalog margarina
10 dag šecera u prahu
Glazura
10 dag cokolade za kuhanje
5-7 dag margarina
1 žlica ulja
2 žlice mlijeka
i još po želji čokoladne ili šarene mrvice
Priprema
Biskvit
Žutanjke i pola kolicine šecera pjenasto umutiti, dodati vodu, žlicu po žlicu pa ulje. Zatim dotati nutellu, dobro izmiksati pa dodavati brašno izmiješano sa pecilnim praškom i prosijanim kakaom. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka umucen sa pola kolicine šecera.
Lim veličine 25 x 35 cm obložiti papirom za pečenje i staviti peci tijesto na 180 st.C oko 40 min. Pecen lagano posuti prstohvatom glatkog brašna te nakon desetak minuta izvaditi iz kalupa i ohladiti. Ohladen prerezati dva puta da bi dobili tri kore.
Bijela krema
Namociti želatinu u hladnu vodu oko 10 minuta, odnosno dok se kuha puding. U mlijeku zakuhati puding, šecer i vanilin šecer, kad je kuhano maknuti sa vatre i dodati ocijedenu želatinu list po list i neprestano miješati da se želatina otopi. Puding ohladiti povremeno miješajuci da se ne stvori korica. Cvrsto istuci slatko vrhnje i dodati u ohladeni puding.
Vanilin krema za dekoraciju
Posudu u kojoj cemo kuhati puding treba isprati hladnom vodom. U mlijeko razmutiti šecer, vanilin šećer i brašno. Staviti kuhati uz povremeno miješanje. Kad je vec dosta toplo, miješati energicnije dok zakuha kako bi krema bila glatka. (Ovo možete uraditi i na klasican nacin: umutiti sve sastojke u malo mlijeka, ostatak mlijeka zakuhati pa dodati smjesu .. ).
Kad je kuhano, poravnati površinu i premazati sa kockicom margarina - tako nece nastati kora i ne treba uopce miješati dok se potpuno ne ohladi. Margarin i šecer dobro izraditi da postane pjenasto pa dodati ohladenu kuhanu kremu koju prije samog dodavanja treba dobro razraditi mikserom.
Slaganje
Kore po želji poprskati (mješavinom: 2 dl vode, 1 žlica šecera i 1 žlica ruma) i filovati bijelom kremom.
Vanilin kremom obložiti vanjski dio torte te napraviti na vrhu vijenac po rubu torte.
Za glazuru otopiti sastojke ali na tihoj vatri i samo do pola pa maknuti s vatre i miješati dok ne nastane jednolicna smjesa te ju sipati na tortu od sredine prema krajevima - spiralno i na kraju tortu lagano naginjati na sve strane kako bi glazura sama doprla do vijenca torte.
Ukrasiti po želji preostalim dijelom vanilin kreme.
Gastro blog - provjereni recepti s detaljnim postupkom pripreme u slici i riječi
Stranice
▼
22. ožujka 2010.
15. ožujka 2010.
Prženi krumpir sa pancetom
Brzi, jednostavno, fino, mirišljavo :)
Sastojci:
2 žlice masti (maslaca ili ulja)
10 dag pancete
1 kg krumpira
1 žlicica soli
po želji još luk, cešnjak ili peršin
Priprema:
Krumpir skuhati, paziti da se ne prekuha. Ostaviti ga da se dobro ohladi, najbolje preko noci.
Pancetu narezati na trakice.
U široj teflonskoj tavi otopiti masnocu te popržiti pancetu dok ne postane staklasta. Za to vrijeme ocistiti krumpir i narezati na ploške te dodati panceti.
Pržiti na jakoj vatri dok krumpir na dnu ne poprimi zlatnu boju, zatim okrenuti malo posoliti i pržiti na drugoj strani po želji, a najbolje je dok ploškice krumpira ne postanu hrskave.
Poslužiti toplo.
Sastojci:
2 žlice masti (maslaca ili ulja)
10 dag pancete
1 kg krumpira
1 žlicica soli
po želji još luk, cešnjak ili peršin
Priprema:
Krumpir skuhati, paziti da se ne prekuha. Ostaviti ga da se dobro ohladi, najbolje preko noci.
Pancetu narezati na trakice.
U široj teflonskoj tavi otopiti masnocu te popržiti pancetu dok ne postane staklasta. Za to vrijeme ocistiti krumpir i narezati na ploške te dodati panceti.
Pržiti na jakoj vatri dok krumpir na dnu ne poprimi zlatnu boju, zatim okrenuti malo posoliti i pržiti na drugoj strani po želji, a najbolje je dok ploškice krumpira ne postanu hrskave.
Poslužiti toplo.
14. ožujka 2010.
Cappuccino tapioka
Ovaj recept koristim za ovomjesečni ulazak u igricu Ajme koliko nas je koju je osmislila monsoon. Ovog je mjeseca domaćica godiva sa bloga Chocolate dust koja je za ovomjesečnu namirnicu odabrala kavu.
Sastojci:
6 dag (1 dl) tapioka perlica
5 dl mlijeka
2 jušne žlice šecera
2 vanilin šecera
0,5 dl toplog mlijeka
3 jušne žlice cappuccina u prahu
2 dl slatkog vrhnja
1 jušna žlica kakaa ili cokolade u prahu
Priprema:
Tapioku namociti u vodi.
Nakon bar sat vremena procijediti i staviti u 5 dl mlijeka, dodati šecer, vanilin šecer pa staviti kuhati. Miješati rucnom pjenjacom kako se perlice ne bi zaljepile za dno posude.
Kad zakuha pusiti još kuhati dok perlice ne postanu prozirne (15-20 min - ovisno koliko su se namakale) a smjesa gusta kao puding. Sad je potrebno samo povremeno miješanje pa za to vrijeme razmutiti prašak za cappuccino u toplom mlijeku.
Kad je kuhano, maknuti s vatre pa pola smjese sipati u drugu posudu.
U polovinu smjese koja je ostala u posudi gdje se tapioka i kuhala, dodati razmucen cappuccino, dobro promiješati i kuhati još 2 minute pa maknuti s vatre da se malo prohladi (dvadesetak minuta).
Izmiksati slatko vrhnje u šlag. Sad polovinu šlaga dodati u tapioku sa cappuccinom, a drugu polovinu u vanilija tapioku.
Sipati u svaku cašu prvo tapioku sa cappuccinom pa vanilija tapioku te posuti kakaom ili cokoladom u prahu i staviti u hladnjak.
Sastojci:
6 dag (1 dl) tapioka perlica
5 dl mlijeka
2 jušne žlice šecera
2 vanilin šecera
0,5 dl toplog mlijeka
3 jušne žlice cappuccina u prahu
2 dl slatkog vrhnja
1 jušna žlica kakaa ili cokolade u prahu
Priprema:
Tapioku namociti u vodi.
Nakon bar sat vremena procijediti i staviti u 5 dl mlijeka, dodati šecer, vanilin šecer pa staviti kuhati. Miješati rucnom pjenjacom kako se perlice ne bi zaljepile za dno posude.
Kad zakuha pusiti još kuhati dok perlice ne postanu prozirne (15-20 min - ovisno koliko su se namakale) a smjesa gusta kao puding. Sad je potrebno samo povremeno miješanje pa za to vrijeme razmutiti prašak za cappuccino u toplom mlijeku.
Kad je kuhano, maknuti s vatre pa pola smjese sipati u drugu posudu.
U polovinu smjese koja je ostala u posudi gdje se tapioka i kuhala, dodati razmucen cappuccino, dobro promiješati i kuhati još 2 minute pa maknuti s vatre da se malo prohladi (dvadesetak minuta).
Izmiksati slatko vrhnje u šlag. Sad polovinu šlaga dodati u tapioku sa cappuccinom, a drugu polovinu u vanilija tapioku.
Sipati u svaku cašu prvo tapioku sa cappuccinom pa vanilija tapioku te posuti kakaom ili cokoladom u prahu i staviti u hladnjak.
7. ožujka 2010.
Mikro džepići sa sirom
Sasvim mali…. ali rađeni od svinjskog lungića i ne mogu biti veliki ;)
Sastojci
1 svinjski lungic (cca 50 dag)
10 dag tilzita ili gaude
1 mala glavica luka
3 cena cešnjaka
peršin
3 žlice masnoce
sol
papar
1 žlica vegete
2 dl bijelog vina
3 žlice pasirane rajcice (po želji)
Priprema:
Svinski lungic ocistiti od bijele kožice i narezati na fete debljine 1,5 cm.
Svakoj feti oštrim nožem vodoravno napraviti džepic.
Sir narezati na ploškice velicine 2×2 cm.
U svaki džep staviti po jednu ploškicu sira i zatvoriti cackalicom.
Luk sitno nasjeckati i staviti na malo masnoce da se kratko prodinsta.
Na luk staviti pržiti džepice. Dodati sitno sjeckani cešnjak i pešin zatim sol, papar i vegetu. Pržiti sa svake strane po 8-10 minuta, te podlijevati vinom.
Na kraju po želji dodati pasiranu rajcicu.
Prije samog posluživanja povaditi cackalice .
Kako je lungic najmekše meso, može se dogoditi da izade nešto sira kroz pore pa ce biti popržen u saftu zato je potrebno poslužiti jelo dok je još vruce.
Sastojci
1 svinjski lungic (cca 50 dag)
10 dag tilzita ili gaude
1 mala glavica luka
3 cena cešnjaka
peršin
3 žlice masnoce
sol
papar
1 žlica vegete
2 dl bijelog vina
3 žlice pasirane rajcice (po želji)
Priprema:
Svinski lungic ocistiti od bijele kožice i narezati na fete debljine 1,5 cm.
Svakoj feti oštrim nožem vodoravno napraviti džepic.
Sir narezati na ploškice velicine 2×2 cm.
U svaki džep staviti po jednu ploškicu sira i zatvoriti cackalicom.
Luk sitno nasjeckati i staviti na malo masnoce da se kratko prodinsta.
Na luk staviti pržiti džepice. Dodati sitno sjeckani cešnjak i pešin zatim sol, papar i vegetu. Pržiti sa svake strane po 8-10 minuta, te podlijevati vinom.
Na kraju po želji dodati pasiranu rajcicu.
Prije samog posluživanja povaditi cackalice .
Kako je lungic najmekše meso, može se dogoditi da izade nešto sira kroz pore pa ce biti popržen u saftu zato je potrebno poslužiti jelo dok je još vruce.
5. ožujka 2010.
Ferrero torta
Moja mi je draga Silvana poslala mailom recept za ferrero tortu koji je većim dijelom nalikovao na recept carice69.
Kako jako rijetko koristim mascarpone jer ga moji ukućani ne ljube previše, zamijenila sam ga dukatelom. Ovog sam puta tortu radila sa redom lomljenih napolitanki ali idući put ću ih izostaviti ili im nać zamjenu iz jednostavnog razloga što mi se tu feta odvajala na dva dijela. Okus torte je bio fantstičan, posebno mi se svidjela neobična krema.
Sastojci:
Tijesto:
10 dag čokolade
1 žlica nutelle
7 dag maslaca
5 jaja
2-3 zrna soli
15 dag šećera
7 dag brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
u vrh punu žlicu krušnih mrvica
10 dag mljevenih lješnjaka
Krema:
45 dag dukatela namaza (3 velika)
0,5 dl slatkog vrhnja
3 jušne žlice nutelle
10 dag nasjeckanih lješnjaka
Ostalo:
10 dag čokolade
2 žlice ulja
1,5 dl toplog mlijeka
3 žlice ruma
2 žličice šećera
Priprema:
Otopiti čokoladu i maslac na pari ili u mikrovalnoj te ostaviti da se malo ohladi. U bjelanjke dodati sol, miksati, postepeno dodavati 5 dag šećera te miksati dok snijeg ne postane potpuno čvrst.
Miksati žutanjke sa 10 dag šećera i vanilin šećerom, kad je smjesa pjenasta dodati otopljenu čokoladu i maslac, zatim brašno promiješano sa praškom za pecivo. Na kraju dodati mljevene lješnjake i krušne mrvice te snijeg od bjelanjaka.
Smjesu sipati u kalup promjera 24 cm, namašten i posipan krušnim mrvicama. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici cca 30 minuta na 200 st.C.
Otopiti čokoladu sa uljem na pari. Staviti ju u malu najlon vrećicu. Pripremiti aluminijsku foliju dužine koliko je potrebno da obujmi tortu. Istiskivati čokoladu na alu-foliju (cca pola količine) u obliku čipke pa tako pripremljeno staviti u hladnjak da se stegne, a ostatak čokolade kasnije iskoristiti za nadjevanje i ukrašavanje torte.
Za kremu miksati slatko vrhnje, kad je gotovo čvrsto dodati namaz i nutellu.
Ohlađeni biskvit dva puta prerezati kako bi dobili tri kore. Svaku koru navlažiti miješavinom: mlijeka, ruma i šećera, premazati kremom, preliti tankim slojem čokolade, posipati malo nasjeckanih lješnjaka, pokriti drugom korom te još jednom ponoviti postupak.
Za ukrašavanje ostaviti 1/3 kreme kojom se prvo premaže torta sa svih strana, a stranice se obujme čokoladnom čipkom koju je potrebno izvaditi iz hladnjaka par minuta prije korištenja kako bi samo malo omekšala radi lakšeg savijanja oko torte, lagano pričvrstiti pa vratiti sve zajedno u hladnjak. Nakon kraćeg vremena tortu izvaditi iz hladnjaka, odvojiti foliju od čokoladne čipke i tortu gore ukrasiti po želji preostalom čokoladom ili Marshmallow fondantom.
Kako jako rijetko koristim mascarpone jer ga moji ukućani ne ljube previše, zamijenila sam ga dukatelom. Ovog sam puta tortu radila sa redom lomljenih napolitanki ali idući put ću ih izostaviti ili im nać zamjenu iz jednostavnog razloga što mi se tu feta odvajala na dva dijela. Okus torte je bio fantstičan, posebno mi se svidjela neobična krema.
Sastojci:
Tijesto:
10 dag čokolade
1 žlica nutelle
7 dag maslaca
5 jaja
2-3 zrna soli
15 dag šećera
7 dag brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
u vrh punu žlicu krušnih mrvica
10 dag mljevenih lješnjaka
Krema:
45 dag dukatela namaza (3 velika)
0,5 dl slatkog vrhnja
3 jušne žlice nutelle
10 dag nasjeckanih lješnjaka
Ostalo:
10 dag čokolade
2 žlice ulja
1,5 dl toplog mlijeka
3 žlice ruma
2 žličice šećera
Priprema:
Otopiti čokoladu i maslac na pari ili u mikrovalnoj te ostaviti da se malo ohladi. U bjelanjke dodati sol, miksati, postepeno dodavati 5 dag šećera te miksati dok snijeg ne postane potpuno čvrst.
Miksati žutanjke sa 10 dag šećera i vanilin šećerom, kad je smjesa pjenasta dodati otopljenu čokoladu i maslac, zatim brašno promiješano sa praškom za pecivo. Na kraju dodati mljevene lješnjake i krušne mrvice te snijeg od bjelanjaka.
Smjesu sipati u kalup promjera 24 cm, namašten i posipan krušnim mrvicama. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici cca 30 minuta na 200 st.C.
Otopiti čokoladu sa uljem na pari. Staviti ju u malu najlon vrećicu. Pripremiti aluminijsku foliju dužine koliko je potrebno da obujmi tortu. Istiskivati čokoladu na alu-foliju (cca pola količine) u obliku čipke pa tako pripremljeno staviti u hladnjak da se stegne, a ostatak čokolade kasnije iskoristiti za nadjevanje i ukrašavanje torte.
Za kremu miksati slatko vrhnje, kad je gotovo čvrsto dodati namaz i nutellu.
Ohlađeni biskvit dva puta prerezati kako bi dobili tri kore. Svaku koru navlažiti miješavinom: mlijeka, ruma i šećera, premazati kremom, preliti tankim slojem čokolade, posipati malo nasjeckanih lješnjaka, pokriti drugom korom te još jednom ponoviti postupak.
Za ukrašavanje ostaviti 1/3 kreme kojom se prvo premaže torta sa svih strana, a stranice se obujme čokoladnom čipkom koju je potrebno izvaditi iz hladnjaka par minuta prije korištenja kako bi samo malo omekšala radi lakšeg savijanja oko torte, lagano pričvrstiti pa vratiti sve zajedno u hladnjak. Nakon kraćeg vremena tortu izvaditi iz hladnjaka, odvojiti foliju od čokoladne čipke i tortu gore ukrasiti po želji preostalom čokoladom ili Marshmallow fondantom.
3. ožujka 2010.
Carbonara s vrhnjem
Omiljen brzinski ručak za mnoge zaposlene domaćice.
Sastojci:
50 dag rezanaca, špageta ili druge tijestenine
4 dl vrhnja za kuhanje
2 dl kiselog vrhnja
25 dag pancete ili pršuta
25 dag gaude ili nekog drugog topivog sira
2 jaja
1 žumanjak
sol
Priprema:
Rezance ili tjesteninu po vlasitom izboru skuhati i procijediti. Za vrijeme dok se tijestenina kuha, popržiti nasjeckanu pancetu (ili pršut) u većoj tavi.
Dobro izmiješati vrhnje za kuhanje, kiselo vrhnje, jaja i žumanjce pa preliti preko popržene pancete. Promiješati i pustiti par minuta da kuha, a za to vrijeme naribati gaudu, dodati u vrhnje i kuhati još dok se sir otopi.
Na kraju dodati tjesteninu, dobro izmiješati pa poslužiti.
Sol dodati prema potrebi, ovisno o vrsti pancete.
Po želji se može dodati sjeckanog peršina ili origano.
Sastojci:
50 dag rezanaca, špageta ili druge tijestenine
4 dl vrhnja za kuhanje
2 dl kiselog vrhnja
25 dag pancete ili pršuta
25 dag gaude ili nekog drugog topivog sira
2 jaja
1 žumanjak
sol
Priprema:
Rezance ili tjesteninu po vlasitom izboru skuhati i procijediti. Za vrijeme dok se tijestenina kuha, popržiti nasjeckanu pancetu (ili pršut) u većoj tavi.
Dobro izmiješati vrhnje za kuhanje, kiselo vrhnje, jaja i žumanjce pa preliti preko popržene pancete. Promiješati i pustiti par minuta da kuha, a za to vrijeme naribati gaudu, dodati u vrhnje i kuhati još dok se sir otopi.
Na kraju dodati tjesteninu, dobro izmiješati pa poslužiti.
Sol dodati prema potrebi, ovisno o vrsti pancete.
Po želji se može dodati sjeckanog peršina ili origano.