31. listopada 2009.

Labuđe jezero (torta)

Zašto ovaj naziv? Zato što se u torti, izmedu cokoladnog biskvita okruženog cokoladnom kremom uz dodatak nutelle, krije fina krema - bijela kao labud, a asocijacija na Labude jezero došla je zato što je ovo torta za jednu preslatku i nježnu balerinu :)



Sastojci

Cokoladno-nutelasti biskvit
8 žumanjaka
30 dag šecera
4 jušne žlice ulja
4 jušne žlice vode
2 jušne žlice nutelle (ii drugog coko-lješnjak namaza)
30 dag brašna
2 jušne žlice kakaa
1 prašak za pecivo
8 bjelanjaka



Bijela krema
5 dl mlijeka
1 puding od vanilije
4 jušne žlice šecera
2 vanilin šecera
4 lista želatine
5 dl slatkog vrhnja

Cokoladno-nutelasta krema
3 dl mlijeka
3 jušne žlice oštrog brašna
2 žlice cokolade u prahu (ili kakaa)
10 dag kristal šecera
15 dag omekšalog margarina
5 dag šecera u prahu
2 žlice nutelle

Glazura
8 dag cokolade za kuhanje
5 dag margarina
1 žlica ulja
2 žlice mlijeka



Priprema

Biskvit
Žutanjke i pola kolicine šecera pjenasto umutiti, dodati vodu, žlicu po žlicu pa ulje. Zatim dotati nutellu, dobro izmiksati pa dodavati brašno izmiješano sa pecilnim praškom i prosijanim kakaom. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka umucen sa pola kolicine šecera.

Lim nauljiti i staviti peci tijesto na 180 st.C oko 40-45 min. Pecen lagano posuti
prstohvatom glatkog brašna te nakon desetak minuta izvaditi iz kalupa i ohladiti. Ohladen prerezati dva puta da bi dobili tri kore.



Bijela krema
Namociti želatinu u hladnu vodu oko 10 minuta, odnosno dok se kuha puding. U mlijeku
zakuhati puding, šecer i vanilin šecer, kad je kuhano maknuti sa vatre i dodati ocijedenu želatinu list po list i neprestano miješati da se želatina otopi. Puding ohladiti povremeno miješajuci da se ne stvori korica. Cvrsto istuci slatko vrhnje i dodati u ohladeni puding.

Cokoladna krema
Posudu u kojoj cemo kuhati puding treba isprati hladnom vodom. U mlijeko razmutiti
kakao, šecer i brašno. Staviti kuhati uz povremeno miješanje. Kad je vec dosta toplo,
miješati energicnije dok zakuha kako bi krema bila glatka. (Ovo možete uraditi i na klasican nacin: umutiti sve sastojke u malo mlijeka, ostatak mlijeka zakuhati pa dodati smjesu .. ).

Kad je kuhano, poravnati površinu i premazati sa kockicom margarina - tako nece nastati kora i ne treba uopce miješati dok se potpuno ne ohladi. Margarin i šecer dobro izraditi da postane pjenasto te dodati nutellu, dobro promiješati pa dodati ohladenu kuhanu kremu koju prije samog dodavanja treba dobro razraditi mikserom.

Slaganje
Kore po želji poprskati (mješavinom: 1 dl vode, 1 žlica šecera i 1 žlica ruma) i filovati bijelom kremom od koje ostaviti nekoliko žlica za eventualno ukrašavanje bijelom kremom po glazuri torte.

Cokoladnom kremom bogato premazati tortu izvana i napraviti lijepi sloj na vrhu torte, vijenac na torti i u podnožju torte.



Za glazuru otopiti sastojke ali na tihoj vatri i samo do pola pa maknuti s vatre i miješati dok ne nastane jednolicna smjesa te ju sipati na tortu od sredine prema krajevima - spiralno i na kraju tortu lagano naginjati na sve strane kako bi glazura sama doprla do vijenca torte.



Tortu ukrasiti preostalom cokoladnom i bijelom kremom :).



presjek

Broj komentara: 19:

  1. Oh my god Masatera, you made a cake just for me???? Has my name on it right? Ok I was just joking!
    This is sooooo beautifully mastered
    and where is chocolate and Nutella I will be right there...hahaha
    XOXO

    OdgovoriIzbriši
  2. Ljilja hvala!
    Nina thanks!! :)))) Kiss!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Complimenti è SPETTACOLARE !!!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. mislim da samo ti znas ovako obod torti da napravis...imam osjecaj kao da si je isplela !!!:)) prelijepa je ..!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Bas sam cekala recept, mnogo je dobar! A dekoracija skroz profi!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ajme, kakav preljev, kakva dekoracija. Svaka ti čast. Predivna je

    OdgovoriIzbriši
  7. Prekrasna je draga, ... Kako si je samo prekrasno ukrasila!

    OdgovoriIzbriši
  8. Fenomenalna torta, dekoracija me ostavila bez riječi. Svaka čast.

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala svima na pohvalama!!
    Moram reći da se i meni ova torta jako svidjela kako izgledom tako i okusom i bit će jedna od mojih miljenica :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Klanjam ti se kako ukrašavaš i praviš torte!!!!

    OdgovoriIzbriši
  11. Nešto prekrasno, zavidim Vam na umijeću ukrašavanja torte, kad bih barem ja tako mogla...
    Lijepi pozdrav od Alme iz Rijeke

    OdgovoriIzbriši
  12. Prelepa u svakom pogledu, svaka čast za dekoraciju za koju treba mnogo umeća i strpljenja.

    OdgovoriIzbriši
  13. Wow Masatera your cake is amazing...fantastic...so perfect!!! I'm speachless! Kisses!

    OdgovoriIzbriši
  14. upomoć za biskvit o kojem se brašnu radi oštrom ili glatkom
    hvala

    OdgovoriIzbriši
  15. Labuđe jezero, svakako najpopularnije djelo svjetskih baletnih repertoara tijekom posljednjih sto trideset godina od svojega nastanka, postalo je sinonim za baletno kazalište. Melodramatična ljubavna priča o dobru i zlu jednako može pripadati legendama bilo kojega naroda, dok veličanstvena glazba romantičnog i osjećajnog Čajkovskoga i dijelovi koreografije Petipaa i Ivanova, kojih se dijelovi, poput muzejskih dragocjenosti čuvaju u gotovo svakoj izvedbi, uvijek iznova pobuđuju oduševljenje diljem svijeta. Kao svi romantični baleti, i ovaj traži maksimalnu sinkronizaciju ansambla i perfekciju izvođenja, pa je jedno od najtežih iskušenja za svaki baletni ansambl, dok uloga Odette/Odilije do danas predstavlja vrhunac umjetnosti svake klasične balerine.



    SEOServices

    OdgovoriIzbriši