Evo nas u novom krugu igre FBI rukavice koju je pokrenula mamajac, istražujemo upravo njen blog Cooks and Bakes.
Već se nekoliko dana nikako ne mogu natjerati pisati, izgleda da me ova promjena godišnjih doba malo usporila.
Ne moram ni spominjati da kod mamajac uvijek nalazimo krasne fotografije. Pregledala sam cijeli blog i izdvojila nekoliko recepata ali nisam ih realizirala, jednostavno nije mi period ...
Za sada sam isprobala samo prhke kiflice ili kiflice sa pivom
Ovaj mi se recept svidio zbog jednostavnih mjera te zbog pive koju do sada nisam koristila za izradu kolača.
Za izradu 80 prhkih kiflica potrebno je:
1 čaša piva
1 čaša ulja
4 čaše mekog brašna
1 čaša oštrog brašna
1 vanilin šećer
džem ili pekmez (ja sam koristila podravkin pekmez od šljiva)
šećer u prahu za posipanje
(mjere su u čašama od 250 ml
Tijesto se vrlo lako mijesi i jednostavno ne možete pogriješiti, neće se kidati ni lijepiti za podlogu, tijesto je mekano i glatko.
Priprema:
Pomiješati sve sastojke i mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto.
Tijesto podijeliti na deset loptica te svaku razvaljati u krug promjera dvadesetak cm. Krugove razrezati na osam trokuta. Na svaki staviti žličicu pekmeza i zarolati tako da se vrh trokuta lagano povlači kako bi bio što duži.
Kiflice složiti na dvije tepsije po 40 komada. Peči 15-20 min na 200 st.C.
Pečene posuti šečerom u prahu.
Žao mi je što nisam isprobala i ostale recepte, odraditi ću to u ljetnom popravnom roku :)
Napomenuti ću da su mi se posebno svidjeli sljedeći recepti:
- famozne lešnik tortice
- krem od čokolade
- tortilje
- predivna medena pita
Burek po receptu mamamaje smo isprobali prije nekoliko mjeseci i ovdje je post kako sam ga ja izradila, isto tako i Brankin kruh koji je mamajac krasno izradila, a ovdje je moj rezultat i moram još spomenuti najlon pitu koju smo obje radile, a kod mamajac je ispala kao po špagi, pretpostavljam da je pri rezanju koristila metar :))), a ovdje je moja najlon pita. Moram reči da mi je Posebno ostao u sječanju post sa 200 palačinki, pa i to moram ponovno pogledati i isprobati njen recept za palačinke!
Moram ipak reći da sam isprobala hljepčiće ali slike nisu za pokazivanje iz više razloga:
- prvo zato jer dok sam ih stavila peći išla sam raširit posteljinu pa su mi zagorili..
- drugo zato što mi je foto aparat zaštekao i uslikao samo ovu sliku, više nije bilo šanse da radi :(
Moram napomenuti da su i ovako prepečeni bili super idući dan, morala sam ih skoro sve sama pojesti jer moji onako izgorene nisu htjeli, iako su bili baš mekani, evo slike mobitelom kakvi su bili unutra:
Ako još niste, navratite kod mamajac na Cooks and Bakes i uživajte!
I ja sam pravila kiflice, mnogo su mi slatke :)a i ove hlepčiće...
OdgovoriIzbrišisuper si i ti sve odradila!
Bas si ih fino napravila.
OdgovoriIzbrišiNisam radila kolace sa pivom do sad, bas me interesuje ukus.
Hvala ti draga :)
OdgovoriIzbrišiKoliko god da se prepekla hlepcice sredina ti izgleda bozanstveno! A za kiflice si inace expert :)
Moram priznati da su vrlo,vrlo slasne,ja inače obo+avam ovakve kiflice.
OdgovoriIzbrišiMajstorica za kiflice! Ispale su prekrasne a hljepčići su isto dobri. Pa neki vole i prepečene!
OdgovoriIzbrišiStrah me to raditi,nisam baš za prhka tijesta,kakav im je okus iznutra?
OdgovoriIzbrišiokus im je bozanstven !!..radila sam ih i ponovo cu, jer su brze,ukusne,da ne kazem posne,a slatke !!:))
OdgovoriIzbrišiza sve si ti sposobna,samo svako radi na svoj nacin,tj kako je navikao,meni se svida i tvoj nacin!!
Denis ovo ti je totalno jednostavan i siguran recept. Puno jednostavnije nego oni kroasani koje si radio. Nisu preslatki a jako su fini i vuku da ih se stalno jede :)
OdgovoriIzbrišiThx,mislim da je dosta 40 komada za početak,samo ću prepoloviti sve sastojke. Da stavim 2 dcl pive ili manje?
OdgovoriIzbrišiMoraš prepolovit sve sastojke pa tako i pivo, ovdje su mjere u čašama od 2,5 dl, a ti uzmi makar od 1 dl pa sve u takvima mjeri, mislim na sve sastojke, ne možeš brašno prepolovit a pivo samo dio manje.
OdgovoriIzbrišiOk,znači sve na pola osim brašna,ono ostaje ista količina za duplo manje kiflica?
OdgovoriIzbrišiThx
DENIS SVE SASTOJKE PREPOLOVI !!!!!
OdgovoriIzbrišiOdlične su,malo me strah bilo jer mi je nekako tijesto izgledalo čudno,mislim da sam stavio malo manje brašna a malo više pive,idući put će bit savršene. Malo mi je nezgodno sa ovim čašama,pa ću ja to sve izvagati za idući put,stvarno su brzo gotove,ne treba čekati da se dignu,a kad se uvaljaju u šećer postaju super! Pivo se samo malčice osjeti. E sad,spremio sam pola tijesta u frižider,pa bi ostatak napravio navečer ili sutra,se može? I trebam li malo onda razvaljati komplet tijesto kad ga izvadim iz frižidera?
OdgovoriIzbrišiMislim da nije problem da tijesto prenoći ali najviše dvije noći u hladnjaku. Ne trebaš ga premijesiti nego ga izvadi pola sata prije van da malo omekša pa ga razvaljaj i radi kiflice.
OdgovoriIzbriši