Stranice

30. rujna 2013.

Juneći gulaš

Svatko ima neku svoju verziju gulaša, razlika je samo u sitnicama pa evo neka se nađe i moj recept ;)
 
 
 
Sastojci:
 
60 dag junećeg buta
2 glavice luka
3 čena češnjaka
papar
sol
1 žlica vegete
pola žličice mljevene crvene paprike (po želji)
5 dl pasirane rajčice
1.5 l vode
lovorov list
peršin
1 žlica krušnih mrvica




Priprema:


Luk i češnjak narezati na sitno ili staviti u sjeckalicu da se dobro usitni pa popržiti na malo ulja. Dok se luk dinsta, uz miješanje povremeno ga je potrebno malo polijevati s vodom da ne zagori. Ukoliko vam se žuri u luk možete dodati na vrh noža praška za pecivo da se brže raspadne (ili sodu bikarbonu ili malo mlijeka). Luk prije upotrebe držim malo u hladnjaku, a režem blizu sudopera uz otvoren tanki mlaz vode - među brojnim savjetima za manje suza ovaj mi najviše paše ;)


Kad je luk gotov, dodati meso, sol, papar i pržiti dok ne dobije lijepu boju, zatim dodati usitnjen češnjak, vegetu, peršin i lovorov list. Par minuta miješati pa dodati pasiranu rajčicu i vode toliko da bude u visini prsta-dva preko mesa.


Kuhati oko 40 minuta do sat vremena (ovisno o mesu) te na kraju dodati veliku žlicu krušnih mrvica pa kuhati još 10-15 minuta.

Ja radim gulaš s više tekućeg dijela, ali sa pola litre vode manje dobit ćete dovoljno gust gulaš i bez dodavanja krušnih mrvica.


Recept prilagodite svojim željama, dodajte 100 ml vina u meso, stavite domaću šalšu umjesto pasirane rajčice ili koncentrat rajčice.. ja volim da ima lijepu boju :)


Ja sam danas radila njoke od krumpira, a možete ga poslužiti i uz: fuže, njoke na žlicu, palentu, pire krumpir, rižu ili omiljenu tjesteninu..


 

28. rujna 2013.

Cupcakes punjeni čokoladom s lješnjacima

Već dugo vremena nisam pripremila muffine ili cupcakes, danas sam pripremila prema ideji koje sam se ujutro sjetila vidjevši u trgovini čokoladu s lješnjacima :) Brzo se pripremaju, nadam se da će vam se svidjeti ;)


Sastojci za 12 komada:

Tijesto:
100 g omekšalog maslaca
100 g šećera
1 vanilin šećer
naribana korica 1 limuna
2 jaja
180 ml kiselog vrhnja
180 g glatkog brašna
1 žlica kakaa u prahu
1/2 praška za pecivo

Punjenje:
100 g čokolade s cijelim lješnjacima

Ukrašavanje:
150 ml slatkog vrhnja
3 žličice šećera u prahu
20g otopljene čokolade za kuhanje
po želji - lješnjaci




Priprema:

U dublju zdjelu staviti omekšali maslac, šećer, vanilin šećer i dobro umutiti, dodati naribanu koricu limuna i jaja, pa još malo mutiti, zatim dodati kiselo vrhnje, ponovo mutiti te na kraju dodati brasno, kakao i prasak za pecivo. Miješati dok se dobro spoje sastojci, tijesto će biti gusto i kremasto.

Pripremiti kalup s kosaricama za cupcake, puniti svaku kosaricu do pola. Zatim u svaku staviti po dvije kockice čokolade s lješnjacima i napuniti preostalim tijestom do vrha.



Peci u predhodno zagrijanoj pečnici  25 minuta na 180 st.C. Pečenim cupcakesima ako je potrebno lagano žlicom malo spljoštiti vrhove.

Slatko vrhnje uliti u posudu za miješanje, dodati mu šećer u prahu. Miješati električnim mikserom prvo na najmanjoj, potom na najjačoj brzini. Pred kraj dodati otopljenu čokoladu za kuhanje i miješati sve dok krema ne postane dovoljno čvrsta.
 
 
 
Ukrasiti svaki cupcakes izrađenom kremom.
 
 

23. rujna 2013.

Orahovi polumjeseci

Obožavam ove klačiće. Većina ih već poznaje, a ovo je verzija koja meni svidjela pa ju upisujem u svoju bilježnicu, dijelim s vama te se nadam da će recept još nekom dobro poslužiti.

Za one koji ne znaju, slike isprobanih recepata s mog bloga možete mi dostaviti u inbox na Facebook stranicu ili na cetinaorama@gmail.com pa ću ih uvrstiti u FB galeriju.


Sastojci:

Tijesto
4 bjelanjka
par zrna soli
150 g šećera
150 g margarina
100 g brašna
150 g mljevenih oraha
na vrh noža praška za pecivo

Premaz:
4 žumanjka
150 g šećera
1 vanilin šećer

Krema:
100 ml mlijeka
150 g šećera
100 g čokolade
150 g oraha
1 vanilin šećer
1 žlica ruma
100 g margarina

50 g mljevenih oraha za posipanje



Priprema:

Od bjelanjaka i soli umutiti čvrsti snijeg. Umutiti margarin sa šećerom, dodati brašno s praškom za pecivo, orahe pa snijeg od bjelanjaka. Rasporediti u kalup veličine 35 x 25 cm obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 30 minuta na 180 st. C.

Umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom do glatke sjajne smjese. Nakon 30 minuta pečenja izvaditi biskvit, premazati kremom od žumanjaka i vratiti u pećnicu ali sad na 150 st.C još 20 minuta.

Za kremu kuhati mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom. U vruće dodati orahe, natrganu čokoladu i rum. Dobro izmiješati pa dodati margarin odrezan na listiće, miješati dok se otopi.

Kad je tijesto pečeno preko žutog sloja namazati čokoladnu kremu i posuti mljevenim orasima. Rezati čašom ili okruglim kalupom u oblik polumjeseca.

15. rujna 2013.

Masaterine slatke štrudle

Ponekad mi se dogodi da pripremim slike, a recept ostane zapisan na papiru koji zametnem. Tako je bilo i sa slatkom štrudlom, srećom danas sam naišla na zametnuti papirić. Jednostavne, mekane, mogu se ispeći umijesto kiflica, buhtli ili krafni. Možda se djeci svidi pa ju požele za doručak ili večeru :)

Predlažem da tijesto za štrudle pripremite prije početka pripremanja ručka koji će biti pečen u pećnici primjerice: Harmonika krumpir ili Krumpir i piletina s medom :) tako da za vrijeme pripreme ručka tijesto udvostruči volumen. Kad je jelo na pola pečeno pripremite štrudle i stavite peći čim izvadite jelo iz pećnice. Štrudle će biti spremne taman za popodnevnu kavu, a izbjeći ćete trošak struje za ponovno zagrijavanje pećnice :)


Sastojci:

Tijesto:
800 g brašna
pola žličice soli
40 g svježeg kvasca
5 jušnih žlica šećera
150 ml mlakog mlijeka
naribana korica pola limuna
1 žlica ruma
3 jaja
50 g otopljenog maslaca
180 ml kiselog vrhnja
1 žlica ulja

Punjenje:
300 g nutelle ili drugog čoko-lješnjak namaza
100 g nasjeckanih oraha

Premazivanje:
1 žumanjak
1 žlica vode



Priprema:

U posudu staviti brašno, dodati uzašli kvasac i ostale sastojke za tijesto, žlicu ulja dodati zadnju. Tijesto dugo miješati spiralnim nastavcima miksera zatim ostaviti neka stoji pokriveno na toplom mjestu 40-tak minuta te udvostruči volumen.

Pobrašniti radnu površinu pa na njoj premijesiti naraslo tijesto i podijeliti ga na dva dijela. Uzeti jednu polovinu pa razvaljati tako da bude prst debelo. Premazati ga nutellom, posuti nasjeckanim orasima, zarolati pa staviti u tepsiju (veličine 25 x 35 cm)  Isto učiniti s preostalom polovinom tijesta.

Pripremljene štrudle ostaviti još 10-tak minuta da narastu ili dok se pećnica ugrije na 180 st.C. Prije pečenja štrudle premazati mješavinom vode i razmućenog žumanjka. Peći 35-40 minuta ili dok dobiju lijepu boju. Gotove štrudle pokriti krpom i tankom dekicom.


9. rujna 2013.

Pizza fornetti

Fanovi stranice na Facebooku zatražili su osim slatkog i recepte za slano, jela pa i torte koje se ne peku. Danas sam se odlučila za slani snack koji možete poslužiti za doručak, večeru, rođendane, zakusku, druženja, odlazak na plažu, izlete i sl.

Odlazak u trgovački lanac i kupovina fornetta okusa pizze ponukala me da ih pripremim za ukućane i evo rezultata :)



Sastojci:

500 g lisnatog tijesta
1 jaje za premazivanje

Smjesa za punjenje:
200 g šunke za pizzu
200 g sira gaude
8-10 žlica pasirane rajčice ili kečapa
1 žličica origana
1 žlica masinovog ulja (po želji)



Priprema:

Šunku i sir naribati, dodati origano, maslinovo ulje i rajčicu ili kečap te dobro promiješati.

Lisnato tijesto odmrznuti, odvojiti polovinu pa razvaljati na veličinu od cca 35 x 50 cm u oblik pravokutnika.

Dobro razmutiti jaje pa kistom napraviti crte po kojima planirate rezati manje pravokutnike (isto možete raditi i s običnom vodom također će zalijepiti tijesto). Unutar svakog nacrtanog pravokutnika ( veličine 7x14 cm) na jednu polovinu staviti punu žlicu smjese za punjenje (najbolje na dio do ruba razvaljanog tijesta). Zatim odrezati po dužini na dva dijela, svaki preklopiti i stisnuti krajeve gdje nema punjenja kako bi se mjesta gdje su suprotne crte mokre od vode ili jaja sljubile pa odrezati po sredini tih spojenih dijelova i dobit ćete paketiće veličine 7 x 7 cm. Isto učiniti s preostalom polovinom tijesta.

Mislim da sam od želje da bolje objasnim ipak malo zakomplicirala pa ako gornji odlomak niste razumjeli onda je to ukratko: Razvaljajte tijesto i radite punjene jastučiće veličine cca 7 x 7 cm. Spojeve ćete lakše zalijepiti uz pomoć obične vode ili razmućenog jaja.



Gotove jastučiće slagati u tepsiju, oštrim nožem napraviti nekoliko rezova, premazati ostatkom razmućenog jaja i peći u prethodno zagrijanoj pećnici 20 minuta na 200 stupnjeva ili dok ne poprime zlatnu boju.