Ovog mjeseca u sklopu igre FBI rukavice koju je pokrenula mamajac istraživali smo Minjinu kuhinjicu.
Evo odmah na početku moram reći da sam odmah cijeli blog pregledala, trebalo mi je nekoliko sati, predivan je, pun prekrasnih ideja te sam odmah napravila malo veći popis recepata koje planiram isprobati. Međutim kako ovog tjedna imam privatnih neodgodivih obaveza te sam u tu svrhu usmjerila i sve ovomjesečne izdatke, morat ću isprobavanje Minjinih recepata ostaviti za neku drugu priliku.
Bilo mi je žao ne sudjelovati pa sam se sjetila slavnog Kolača "za 5 minuta", napravila sam ga, slikala i ispao fantastično! Klinci su ga pojeli u minuti i tražili da odmah napravim još jedan. Uglavnom taj sam dan imala desetak prekrasnih slika koje sam sasvim slučajno obrisala, tada mi se stvarno plakalo od muke, klinci su oba kolača pojeli dok sam ja odabrala koje ću sike pustiti i na kraju ni kolača ni slika!! Idući dan sam ovaj kolač radila po treći put i evo slika :)
Osim toga za Uskrs sam isprobala jednu od nekoliko tehnika farbanja jaja koje nam je Minja prezentirala. Odabrala sam Uskršnja "salvet" jaja, jako mi se svidjelo pa ću iduće godine nastojati pronaći malo ljepše salvete i ponoviti ovakvo bojanje jaja.
Minja čestitam ti na predivnom blogu, tvojoj nepresušnoj energiji i mašti kojom nas gotovo svakodnevno obraduješ novim receptom.
Gastro blog - provjereni recepti s detaljnim postupkom pripreme u slici i riječi
Stranice
▼
27. travnja 2009.
24. travnja 2009.
Margerite
Evo recepta kojeg posvećujem pino. Nisam imala u planu raditi margerite jer mi se ucinilo previše posla, inace ih obožavam :), ali od pino sam dobila kalup uz koji je bio i recept. Eto ja sretna, tri rezanja jednim kalupom uz to i direktno stavljanje u tepsiju :) famozno !!
Sastojci
Tijesto
18 dag margarina ili maslaca
1 cijelo jaje
1 žumance
20 dag šecera
1/2 naribana kora pola limuna
30 dag brašna
Ostalo
šecer u prahu
marmelada ili pekmez
Priprema
Margarin, jaje, žumanjak i šecer dobro izmutiti pa dodati naribanu koricu pola limuna i zamijesiti sa brašnom. Ja sam tijesto ostavila malo u hladnjaku.
Formirati margerite modlom, polovinu cijelih, a polovinu sa rupom. Peci 10-15 min na 180 st.C.
pecene spajati marmeladom i posuti šecerom u prahu.
Ukoliko netko želi svecaniji izgled umijesto marmelade pripremiti fil:
Fil za svecaniji izgled
4 velike žlice šecera
10 žlica mlijeka
2 velike žlice brašna
12,5 dag margarina
Umak za svecaniji izgled
4 velike žlice kakaa
2 velike žlice šecera
1 dl mlijeka
margarina velicine oraha
Šecer ušpinovati. 10 žlica mlijeka u koje je umiješano brašno dodati u šecer, malo kuhati, ohladiti i u hladan fil dodati izradeni margarin.
Gotove margerite umociti u pripremljeni umak.
Sastojci
Tijesto
18 dag margarina ili maslaca
1 cijelo jaje
1 žumance
20 dag šecera
1/2 naribana kora pola limuna
30 dag brašna
Ostalo
šecer u prahu
marmelada ili pekmez
Priprema
Margarin, jaje, žumanjak i šecer dobro izmutiti pa dodati naribanu koricu pola limuna i zamijesiti sa brašnom. Ja sam tijesto ostavila malo u hladnjaku.
Formirati margerite modlom, polovinu cijelih, a polovinu sa rupom. Peci 10-15 min na 180 st.C.
pecene spajati marmeladom i posuti šecerom u prahu.
Ukoliko netko želi svecaniji izgled umijesto marmelade pripremiti fil:
Fil za svecaniji izgled
4 velike žlice šecera
10 žlica mlijeka
2 velike žlice brašna
12,5 dag margarina
Umak za svecaniji izgled
4 velike žlice kakaa
2 velike žlice šecera
1 dl mlijeka
margarina velicine oraha
Šecer ušpinovati. 10 žlica mlijeka u koje je umiješano brašno dodati u šecer, malo kuhati, ohladiti i u hladan fil dodati izradeni margarin.
Gotove margerite umociti u pripremljeni umak.
22. travnja 2009.
Oraščići
Evo recepta za fine keksiće od oraha i u obliku oraha, tope se u ustima..
Sastojci:
Tijesto:
25 dag margarina
10 dag šećera
12 dag mljevenih oraha
2 male žlice kakaoa
30 dag brašna
Krema:
2 cijela jaja
10 dag šećera
15 dag mljevenih oraha
15 dag margarina
Priprema:
Umijesiti tijesto te ga staviti bar pola sata u hladnjak. Ja obično pripremim dan ranije. Kalupiće nauljiti i pobrašniti. Od tijesta raditi kuglice koje se stave u kalupiće, zatim kuglice potisnuti palcom da popune 2/3 kalupića te obavezno napravite udubljenje.
Pecite na 200 st.C oko 10-12 minuta. Ne smiju se prepeći. Pečene ostaviti 2 minute da se u kalupičima ohlade pa ih istresti tako što se kalupić jednom rukom pridržava te palcem druge ruke lagano potisne kraj oraščića.
Treba biti pažljiv!
Priprema kreme:
Jaja i šećer gusto skuhati na pari - miksati.
U ohlađeno dodati margarin i orahe te pjenasto izraditi.
kremom spajati dvije polovine kad su već potpuno ohlađene.
Oraščiće možete posipati šećerom u prahu.
19. travnja 2009.
Moje ukrašavanje torti 1
Često kad radim tortu, ne razmišljam o ukrašavanju sve dok nije gotova, a onda mislim, mislim, mislim, pa ako nemam neku inspiraciju, uvijek se nađe u mom mobitelu neka slika torti koje sam već radila pa onda iz toga nešto iskombiniram. Naravno izuzetak su torte koje radim po nečijoj želji. Baš zato, odlučila sam slike torti koje sam radila skupiti na jedno mjesto, jer ovo je ipak mjesto recepata iz moje bilježnice, a jednom ću i nju slikati onakvu kakva i je - pokapana, žuta...
Ovu sam tortu radila po receptu Torte od oraha s vodom kojeg najviše koristim. Ukrasila sam ju mljevenim orasima, čokoladnom glazurom i kremom koja je navedena u receptu. Kad je torta bila gotova bila sam jako ponosna na sebe, a zašto, eto zato što su na njoj moje prve ružice napravljene wiltonovim nastavcima :)
Ostale torte rađene po ovom receptu:
Torta koju sam radila za Krizmu, ukrašena je tučenim slatkim vrhnjem i perlicama.
Torta za kuma ukrašena je mljevenim orasima, kremom iz torte, čokoladnom glazurom i čokoladnim kapljicama.
I ostale za rođendane ili svadbe :)
Evo ovo su bile torte rađene po istom receptu, ukrašene tučenim slatkim vrhnjem ili mljevenim orasima i čokoladnom glazurom.
Ostale torte uskoro u novom postu :)
Ovu sam tortu radila po receptu Torte od oraha s vodom kojeg najviše koristim. Ukrasila sam ju mljevenim orasima, čokoladnom glazurom i kremom koja je navedena u receptu. Kad je torta bila gotova bila sam jako ponosna na sebe, a zašto, eto zato što su na njoj moje prve ružice napravljene wiltonovim nastavcima :)
Ostale torte rađene po ovom receptu:
Torta koju sam radila za Krizmu, ukrašena je tučenim slatkim vrhnjem i perlicama.
Torta za kuma ukrašena je mljevenim orasima, kremom iz torte, čokoladnom glazurom i čokoladnim kapljicama.
I ostale za rođendane ili svadbe :)
Evo ovo su bile torte rađene po istom receptu, ukrašene tučenim slatkim vrhnjem ili mljevenim orasima i čokoladnom glazurom.
Ostale torte uskoro u novom postu :)
16. travnja 2009.
Rolada tete Nade
Ovo je prvi recept kojim sam pocela svoje pecenje kolaca.
Recept posvecujem ga pok.teti Nadi.
Draga teta, nema te medu nama više od 20 godina, ali još uvijek volim tvoju roladu i sjetim se tebe. Otišla si iznenada, a imale smo planove, trebala si me još puno toga nauciti. Eto kolace radim skoro kao ti, a vez sam ostavila za starije dane :)Šaljem ti pusu!
Sastojci
Tijesto
4 kom jaja
15 dag brašna
14 dag šecera
1 vanilin šecer
pola praška za pecivo
2 žlice vode
prstohvat soli
Nadjev
marmelada od šipka
2 vrecice šlag pjene
Ostalo
šecer u prahu
Priprema
Tepsiju prekriti papirom za pecenje. Upaliti pecnicu na 180 st.C.
Odvojiti žutanjke i bjelanjke. Bjelanjke sa 4 dag šecera i prstohvat soli istuci u cvrsti snijeg. Žutanjke, preostali šecer i vanilin šecer miksati, dodati i vodu pa miksati dok se šecer ne rastopi. Zatim dodavati po žlicu brašna izmiješanog sa praškom za pecivo i snijega od bjelanjaka.
Biskvit izliti u tepsiju i staviti peci u zagrijanu pecnicu i peci 20 minuta na 180 st.C.
Peceni biskvit skupa sa papirom staviti na vlažnu krpu i sve zajedno zarolati te pustiti da se ohladi.
Ohladeni biskvit odmotati, maknuti krpu i odvojiti papir te namazati marmeladom od šipka. Na marmeladu namazati šlag.
Paziti da na dijelu koji ce biti zarolan unutar rolade bude više šlaga pa prema suprotnom sve manje - kao na slici. Pripremiti u blizini pladanj na koji cemo roladu staviti pa lagano zarolati roladu i pažljivo prebaciti na pladanj.
Roladi popuniti krajeve šlagom i poravnati te po vrhu posuti šecerom u prahu.
Pustiti preko noci u hladnjaku pa poslužiti tek drugi dan.
Ja u šlag dodam još 2-3 žlice šecera u prahu, ali može i bez.
Preporucujem rezati sa zubicastim nožem :)
Rolada u izvedbi Vlatka1
Recept posvecujem ga pok.teti Nadi.
Draga teta, nema te medu nama više od 20 godina, ali još uvijek volim tvoju roladu i sjetim se tebe. Otišla si iznenada, a imale smo planove, trebala si me još puno toga nauciti. Eto kolace radim skoro kao ti, a vez sam ostavila za starije dane :)Šaljem ti pusu!
Sastojci
Tijesto
4 kom jaja
15 dag brašna
14 dag šecera
1 vanilin šecer
pola praška za pecivo
2 žlice vode
prstohvat soli
Nadjev
marmelada od šipka
2 vrecice šlag pjene
Ostalo
šecer u prahu
Priprema
Tepsiju prekriti papirom za pecenje. Upaliti pecnicu na 180 st.C.
Odvojiti žutanjke i bjelanjke. Bjelanjke sa 4 dag šecera i prstohvat soli istuci u cvrsti snijeg. Žutanjke, preostali šecer i vanilin šecer miksati, dodati i vodu pa miksati dok se šecer ne rastopi. Zatim dodavati po žlicu brašna izmiješanog sa praškom za pecivo i snijega od bjelanjaka.
Biskvit izliti u tepsiju i staviti peci u zagrijanu pecnicu i peci 20 minuta na 180 st.C.
Peceni biskvit skupa sa papirom staviti na vlažnu krpu i sve zajedno zarolati te pustiti da se ohladi.
Ohladeni biskvit odmotati, maknuti krpu i odvojiti papir te namazati marmeladom od šipka. Na marmeladu namazati šlag.
Paziti da na dijelu koji ce biti zarolan unutar rolade bude više šlaga pa prema suprotnom sve manje - kao na slici. Pripremiti u blizini pladanj na koji cemo roladu staviti pa lagano zarolati roladu i pažljivo prebaciti na pladanj.
Roladi popuniti krajeve šlagom i poravnati te po vrhu posuti šecerom u prahu.
Pustiti preko noci u hladnjaku pa poslužiti tek drugi dan.
Ja u šlag dodam još 2-3 žlice šecera u prahu, ali može i bez.
Preporucujem rezati sa zubicastim nožem :)
Rolada u izvedbi Vlatka1
15. travnja 2009.
Inspiration Award !!
Zahvaljujem dragoj Pull na ovoj predivnoj nagradi. Toliko je vesela kao da upravo najavljuje tek stiglo proljeće. Odlučila sam ju predati sljedećim blogovima:
1. Minjina kuhinjica od MinjeB
2. Astal od Vere
3. Cookmania od Gurme
4. My cooking creations od mikkey i
5. Jacktels Kochbuch
Čestitam dobitnicima!
Preuzmite nagrade, stavite na svoj blog, dodajte sličici link na ovaj post, proslijedite nagrade dalje te ostavite dobitnicima obavijesti :)
14. travnja 2009.
Sisterhood Award !!!
Kad mi je Vera sa Delicios for kid's dodijelila nagradu, veoma sam se obradovala, a kad sam kasnije shvatila i kakvom se nazivu radi i da Sisterhood znači sestrinstvo dodatno sam se oduševila. Ovo je nagrada koju ću dodijeliti sljedećim blogovima:
1. Za početnike - blog kojeg uređuje Pull, ujedno koristim priliku dati obavijest svima koji još ne znaju da je ona opet sa nama :)
2. Sweet Corner od Jasenke
3. Cafe chocolada od Medenne (-Melitte-)
4. Dvi ribe, dva kumpira od Branke i
5. Chocolate dust od Ljilje
Teško je bilo odabrati samo pet osoba.
Čestitam dobitnicama!
Preuzmite nagrade, stavite na svoj blog, dodajte link, proslijedite nagrade dalje te ostavite dobitnicima obavijesti :)
12. travnja 2009.
Kolač na metre
Sastojci
Tijesto
25 dag brašna
20 dag šecera
4 jaja
2 žlice kakaa
1.5 dl ulja
1.5 dl vode
1 prašak za pecivo
Krema
25 dag šecera u prahu
25 dag margarina
3 dl mlijeka
1 puding od vanilije
1 rebro cokolade
Priprema
Dvije velike tepsije velicine pecnice obložiti papirom za pecenje i upaliti pecnicu na 180 st.C.
Miksati biskvit od žutanjaka, vode i šecera dodajuci ulje, brašno s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka.
Polovinu tijesta izliti u jednu tepsiju, a u drugu polovinu umiješati kakao pa izliti u drugu tepsiju.
Biskvite ispeci na 180 st.C te za to vrijeme skuhati puding, ohladiti ga pa primiješati pjenasto izraden maslac sa šecerom u prahu.
Kad su pečeni svaki biskivit izrezati na četiri trake i nadjenuti nadjevom. Isto tako premazati i stranice kolaca te posuti naribanom cokoladom. Trake miješati - slagati crne preko žutih.
Kolac rezati koso.
11. travnja 2009.
Recept za istarsku pincu
Sretan Uskrs svim posjtiocima mog bloga želim uz recept za pincu kojeg koristim već petnaestak godina.
1 kg brašna
4 dag svježeg kvasca
2 jaja
2 žutanjka
4 dl mlakog mlijeka
1 dl kiselog vrhnja
10 dag groždica
20 dag šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
8 dag otopljenog margarina
0,5 dl rakije
1 naribana kora od limuna
Ostalo
1 žutanjak za premaz
5 dag margarina za premazivanje
tepsije i pecene pince
5 dag šecera u prahu
Priprema
U posudu staviti brašno pa u sredini napraviti udubljenje u koje se stavi razmrvljeni kvasac. U kvasac dodati žlicu-dvije šećera, a ostatak šećera i sol posuti okolo po brašnu. U kvasac uliti 1 dcl mlakog mlijeka i malo promiješati da se kvasac digne. Kad se kvasac dignuo, zamijesiti malo sa okolnim brašnom i dodati vrhnje, vanilin šećer, 2 cijela jaja, 2 žutanjka, rastopljen maslac, grožđice, rakiju, naribanu koricu limuna i mlijeka toliko da se zamijesiti tijesto koje ne smije biti previše tvrdo.
Dobro zamijesiti da smjesa bude kompaktna. Tijesto ostaviti na toplom mjestu oko sat i po da se digne, zatim premijesiti i oblikovati u kuglu koju treba staviti na tepsiju namaštenu margarinom ili maslacem. Ponovno ostaviti 20-tak minuta da se digne.
Pećnicu zagrijati na 180 st.C.
Tijesto poprskati vodom i premazati razmućenim žumanjkom. Nakon što je premazano žumanjkom na tijestu napraviti dva reza oštrim nožem tako da izgleda kao križ.
Peći sat vremena na 180 st.C.
Ukoliko kao i ja volite više šećera, pincu kad je pečena premažite odmah margarinom i
bogato posipajte šećerom u prahu. Za vrijeme hlađenja, pinca je dobro da stoji pokrivena.
Još odličnih recepata za pincu/sirnicu pogledajte ovdje :)
Recept:
Sastojci za tijesto1 kg brašna
4 dag svježeg kvasca
2 jaja
2 žutanjka
4 dl mlakog mlijeka
1 dl kiselog vrhnja
10 dag groždica
20 dag šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
8 dag otopljenog margarina
0,5 dl rakije
1 naribana kora od limuna
Ostalo
1 žutanjak za premaz
5 dag margarina za premazivanje
tepsije i pecene pince
5 dag šecera u prahu
Priprema
U posudu staviti brašno pa u sredini napraviti udubljenje u koje se stavi razmrvljeni kvasac. U kvasac dodati žlicu-dvije šećera, a ostatak šećera i sol posuti okolo po brašnu. U kvasac uliti 1 dcl mlakog mlijeka i malo promiješati da se kvasac digne. Kad se kvasac dignuo, zamijesiti malo sa okolnim brašnom i dodati vrhnje, vanilin šećer, 2 cijela jaja, 2 žutanjka, rastopljen maslac, grožđice, rakiju, naribanu koricu limuna i mlijeka toliko da se zamijesiti tijesto koje ne smije biti previše tvrdo.
Dobro zamijesiti da smjesa bude kompaktna. Tijesto ostaviti na toplom mjestu oko sat i po da se digne, zatim premijesiti i oblikovati u kuglu koju treba staviti na tepsiju namaštenu margarinom ili maslacem. Ponovno ostaviti 20-tak minuta da se digne.
Pećnicu zagrijati na 180 st.C.
Tijesto poprskati vodom i premazati razmućenim žumanjkom. Nakon što je premazano žumanjkom na tijestu napraviti dva reza oštrim nožem tako da izgleda kao križ.
Peći sat vremena na 180 st.C.
Ukoliko kao i ja volite više šećera, pincu kad je pečena premažite odmah margarinom i
bogato posipajte šećerom u prahu. Za vrijeme hlađenja, pinca je dobro da stoji pokrivena.
Još odličnih recepata za pincu/sirnicu pogledajte ovdje :)
8. travnja 2009.
Istarska supa
Supa je još od davnine karakteristika istarske trpeze. Posebno paše u hladnim zimskim vecerima kada se i na otvorenom ognjištu, kojih uj Istri ima i danas u ugostiteljskim objektima i u privatnim kucama, može ugrijati vino i popržiti kruh.
Istarska supa radi se i pije iz bukalete :)
Sastojci
9 dl vina (Teran ili Borgonja)
50 gr šecera
150 gr kruha
1 žlicica maslinovog ulja
na vrh noža papra
Priprema
U bukaletu staviti malo temperirano vino, dodati šecer i ulje. Ploške kruha popržiti na ognjištu ili na ploci peci na drva pa odmah tople žlicom uroniti u pripremljeno vino.
Piti u dobrom društvu :)
Istarska supa radi se i pije iz bukalete :)
Sastojci
9 dl vina (Teran ili Borgonja)
50 gr šecera
150 gr kruha
1 žlicica maslinovog ulja
na vrh noža papra
Priprema
U bukaletu staviti malo temperirano vino, dodati šecer i ulje. Ploške kruha popržiti na ognjištu ili na ploci peci na drva pa odmah tople žlicom uroniti u pripremljeno vino.
Piti u dobrom društvu :)
7. travnja 2009.
Fritaja s istarskim kobasicama
Fritaja s istarskim kobasicama puna proteina bit ce uz domaci kruh najbolja marenda za težake koji gredu delati na njivu :)
Vrijeme pripreme: 10 min
Sastojci za 4 osobe
200 gr istarske kobasice
8 kom jaja
malo ulja
prstohvat soli
prstohvat papra
Priprema
Istarske kobasice narezati na fetice (ako je pršut, zarebnjak ili panceta rezati na kockice), staviti na ugrijano ulje i malo popržiti.
Jaja razbiti u tanjur, posoliti, razmutiti viljuškom i sipati na popržene kobasice.
Uz miješanje pržiti na laganoj vatri. Poslužiti toplo.
Prilikom stavljanja soli ili papra treba obratiti pažnju na slanost ostalih sastojaka.
Na isti se nacin može pripremiti i fritaja sa domacim mladim pršutom, zarebnjakom (kare) ili suhom slaninom (pancetom).
Vrijeme pripreme: 10 min
Sastojci za 4 osobe
200 gr istarske kobasice
8 kom jaja
malo ulja
prstohvat soli
prstohvat papra
Priprema
Istarske kobasice narezati na fetice (ako je pršut, zarebnjak ili panceta rezati na kockice), staviti na ugrijano ulje i malo popržiti.
Jaja razbiti u tanjur, posoliti, razmutiti viljuškom i sipati na popržene kobasice.
Uz miješanje pržiti na laganoj vatri. Poslužiti toplo.
Prilikom stavljanja soli ili papra treba obratiti pažnju na slanost ostalih sastojaka.
Na isti se nacin može pripremiti i fritaja sa domacim mladim pršutom, zarebnjakom (kare) ili suhom slaninom (pancetom).
4. travnja 2009.
Istarske kobasice na vinu
Sastojci za 3 osobe
60 dag Istarske kobasice
malo ulja za prženje
2 dl bijelog istarskog vina
Priprema
Istarske kobasice odrezati na komade velicine 4 - 6 cm te ih kratko popržiti u tavi.
Preliti vinom, poklopiti te nakon što vino provrije kuhati oko 15 minuta.
Poslužiti tople s kruhom ili po želji sa senfom.
Poslužiti se može i uz pire krumpir, kupus ili neki drugi prilog.
Istarske kobasice
Sastojci
10 kg svinjskog mesa
180 gr soli
20 gr papra
120 gr cešnjaka
4 dl bijelog istarskog vina
4 komada lovorovog lista
Priprema
Očišcen cešnjak izgnjeciti nožem i kuhati ga s lovorovim listom u vinu dok vino ishlapi na pola količine.
Meso samljeti na grubo, posoliti ga i dodati pasirani kuhani cešnjak. Dobro izmiješati, smjesom puniti crijeva i oblikovati kobasice.
Kobasice objesiti na dug deblji štap i sušiti 10-15 dana kraj ognjišta. Medu njih staviti lovorove grane sa lišcem kako se nebi dodirivale.
Mogu se pržiti na ulju, spremiti na vinu, na roštilju..., nakon 15 dana se mogu jesti sirove kao salama, napraviti od njih šugo te na razne druge nacine. Osušene se mogu cuvati u zamrzivacu, u ulju ili u masti.. naravno ako ih sve odmah ne pojedete :)
1. travnja 2009.
Proljetni užitak
Može biti torta ili kolac..brzo je i jednostavno.
Ovaj kolac je moja politika sporijeg trošenja jagoda :) naravno samo ako ih prije netko od ukucana ne
pronade i smaže :)
Sastojci
Tijesto
5 jaja
20 dag šecera
20 dag glatkog brašna
pola praška za pecivo
1 vanilin šecer
prstohvat soli
2 žlice vode
Ostalo
75 dag jagoda
5 dl slatkog vrhnja
1 šlagfix
5 dag šecera u prahu
malo mlijeka za biskvit
Priprema
Tepsiju prekriti papirom za pecenje. Upaliti pecnicu na 180 st.C.
Odvojiti žutanjke i bjelanjke. Bjelanjke sa i prstohvat soli istuci u cvrsti snijeg.
Žutanjke, preostali šecer i vanilin šecer miksati, dodati i vodu pa miksati dok se šecer ne rastopi. Zatim dodavati po žlicu brašna izmiješanog sa praškom za pecivo i snijega od bjelanjaka.
Biskvit izliti u manju tepsiju ili kalup za tortu promjera 24 cm i staviti peci u zagrijanu pecnicu i peci 20 minuta na 180 st.C.
Miksati slatko vrhnje sa šecerom u prahu i šlagfiksom.
Peceni biskvit ohladiti i prerezati na pola. Biskvit malo poprskati mlijekom. Donju polovicu namazati slojem šlaga pa slagati jagode okomito. Vrhove jagoda odrezati tako da ostane ravna površina preko cijelog sloja.
Vrhove iskoristiti za ukrašavanje torte ili pojesti :). Na jagode nanjeti sloj šlaga tako da se prilikom nanošenja i mazanja lagano potiskuje kako bi se popunile praznine izmedu jagoda zatim pokriti drugim dijelom biskvita.
Tortu izvana premazati šlagom, ukrasiti po želji i staviti u hladnjak nekoliko sati ili najbolje preko noci.
Ukoliko želite tortu bogatije ukrasiti treba koristiti više slatkog vrhnja.
Ovaj kolac je moja politika sporijeg trošenja jagoda :) naravno samo ako ih prije netko od ukucana ne
pronade i smaže :)
Sastojci
Tijesto
5 jaja
20 dag šecera
20 dag glatkog brašna
pola praška za pecivo
1 vanilin šecer
prstohvat soli
2 žlice vode
Ostalo
75 dag jagoda
5 dl slatkog vrhnja
1 šlagfix
5 dag šecera u prahu
malo mlijeka za biskvit
Priprema
Tepsiju prekriti papirom za pecenje. Upaliti pecnicu na 180 st.C.
Odvojiti žutanjke i bjelanjke. Bjelanjke sa i prstohvat soli istuci u cvrsti snijeg.
Žutanjke, preostali šecer i vanilin šecer miksati, dodati i vodu pa miksati dok se šecer ne rastopi. Zatim dodavati po žlicu brašna izmiješanog sa praškom za pecivo i snijega od bjelanjaka.
Biskvit izliti u manju tepsiju ili kalup za tortu promjera 24 cm i staviti peci u zagrijanu pecnicu i peci 20 minuta na 180 st.C.
Miksati slatko vrhnje sa šecerom u prahu i šlagfiksom.
Peceni biskvit ohladiti i prerezati na pola. Biskvit malo poprskati mlijekom. Donju polovicu namazati slojem šlaga pa slagati jagode okomito. Vrhove jagoda odrezati tako da ostane ravna površina preko cijelog sloja.
Vrhove iskoristiti za ukrašavanje torte ili pojesti :). Na jagode nanjeti sloj šlaga tako da se prilikom nanošenja i mazanja lagano potiskuje kako bi se popunile praznine izmedu jagoda zatim pokriti drugim dijelom biskvita.
Tortu izvana premazati šlagom, ukrasiti po želji i staviti u hladnjak nekoliko sati ili najbolje preko noci.
Ukoliko želite tortu bogatije ukrasiti treba koristiti više slatkog vrhnja.