Stranice

30. travnja 2014.

Tiramisu - kolač od jagoda i naranče

Za sve one koji čekaju recept za kolač od jagoda koji sam obećala još za vikend... pišem ga konačno i to s lijevom rukom jer sam još uvijek relativno ukočena. Nadam se da ću uspješno upisati ovaj post i naravno brzo se oporaviti ;) Hvala svima na strpljenju  :)

Ovaj recept podsjeća na tiramisu kolač samo što ovog puta nisam koristila uobičajene sastojke. Moj odabir su bili: mascarpone sir s dodatkom limuna i jagoda i piškote umočene u sok od naranče. Zaista nam se jako svidio jer je posebno osvježavajući :) 

Možda vam ovaj recept za kolač od jagoda posluži za druženje već ovog praznika.

Recept



Sastojci: 
500 g jagoda
120 g šećera u prahu
500 g mascarpone sira
1 limun - ocijeđeni sok
400 ml ocijeđenog soka naranče (može i kupljeni)
300 ml slatkog vrhnja
300 g piškota

Priprema:

Recept u slikama


Jagode operite, očisite, i narežite na komadiće. Posipajte ih s 50 g šećera u prahu, lagano promiješajte i ostavite sa strane.

Mascarpone sir dobro promiješajte sa 70 g šećera u prahu i ocijeđenim sokom jednog limuna.

Istucite slatko vrhnje pa i njega dodajte u mascarpone sir.

Trećinu pripremljene kreme odvojite u zasebnu posudu jer će vam trebati za ukrašavanje gotovo kolača. U veći dio dodajte jagode.

Slažite red piškota namočenih u narančin sok, premažite kremom od mascarpona i jagoda. Preko kreme ponovo slažite red piškota te vrh kolača i sve stranice obložite prethodno odvojenom bijelom kremom.


Kolač odrežite na kocke te ukrasite po želji i dobro ohladite.

13. travnja 2014.

Školjke s pekmezom

Već sam neko vrijeme razmišljala o pripremi kolača gdje ću koristiti mast i onda naletim na Alikine školjke s pekmezom na njenom blogu Mamina jela :). Osim sastojaka navedenih u receptu dodala sam koricu od pola limuna jednostavno jer mi je upravo bio pri ruci. Keksi su neodoljivi, nisam mogla stati na jednom ili dva.
Nakon što su se ohladili spremila sam ih u dobro zatvorenu kutiju kako bi ostali prekrasno hrskavi što duže.. mada im je to slabo pomoglo jer sam ja stalno virila ispod poklopca i uzimala "još samo dva" :)
Definitivno ih preporučujem za bilo koju prigodu kad vam trebaju fini suhi keksići jer će i kod mene ostati u favoritima. Ako ne želite koristiti mast zamijenite ju maslacem.



9. travnja 2014.

Madeleines

Gaga s bloga Moje grne je prije nekoliko dana na svojoj Facebook stranici objavila sliku kolačića koji su me podsjetili na kalup, dobiven od drage TineValentine, koji već dugo čeka svoje prvo isprobavanje :) Recept sam odmah spremila u favorite kako bi ga što prije isprobala.

Kolačićima se posebno obradovala moja Sara, aroma limuna, mekoća i opojan miris osvojili su ju doslovno nakon prvog zalogaja.


Original recept:

Sastojci:
25 g maslaca
100 g šećera
3 jaja
 ribana korica limuna
1 žličica suhog kvasca
200 g glatkog brašna



Priprema:

Maslac otopiti u mikrovalnoj ili na laganoj vatri, ostaviti ga da se kratko hladi pa ga umutiti sa šećerom. Zatim dodavati jedno po jedno jaje, a nakon svakog mutiti. Na kraju dodati koricu limuna i brašno pomiješano sa suhim kvascem.

Kalup za madeleines ili kalupiće za školjke premazati uljem. Žlicom vaditi tijesto i puniti kalupe najviše do 2/3 jer kolačići tijekom pečenja narastu .

Peći u Prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta na 200 st.C dok ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju.



Pečene o želji, posuti šećerom u prahu. 

5. travnja 2014.

Pet omiljenih slastica - blogerska igrica

Gaga s bloga Iz moje kuhinje me nominirala za aktualnu igricu blogera "Pet omiljenih poslastica" a koju je osmislila Vera s bloga Astal - kuhinja moje ravnice u kojoj bismo trebali izabrati pet najdražih slastica s bloga..


Zaista mi je teško odabrati samo pet omiljenih slastica. Volim slatko jesti i pripremati, kombinirati.. Još od početka srednje škole pečenje novih kolača bila mi je glavna vikend zanimacija :)

Slastice koje sam odabrala među pet omiljenih su:

Princeze - kod mene cijela doza može nestati doslovno u dva dana, nas četvero ih obožavamo. Davno sam ih naučila raditi, a u bilježnici još uvijek imam papirić s natuknicama koje sam zapisivala s jedne radio emisije u kojoj se govorilo o tome kako uspješno pripremiti i ispeći kore.



Buhtle - također recept iz stare bilježnice. Omiljen u mojoj užoj i široj obitelji. Za nas četvero uglavnom radim mjeru i po, a slažem ih u pravokutni kalup veličine 25x30 cm (4 reda po 5 buhtli).


Čupavci - recept koji sam najviše puta u životu koristila :) Radila sam ih za raznorazne prilike jer ih oko mene svi obožavaju. Također iz prastare bilježnice ;)



Tiramisu sladoled - recept koji sam kombinirala za sebe :). Kupovala sam gotovi sladoled dok nisam pogodila identičan okus na što sam posebno bila ponosna jer ga obožavam.


Davidove rolnice - kako i piše u receptu posvećene su mom nećaku Davidu, a postale su omiljene okusom i jednostavnim načinom pripreme. Redovno su u najužem izboru sitnih kolača za razne prigode.


Osim ovih obožavam tortu od oraha s vodom - torta po receptu koji se nekad koristio za svadbene torte, zatim: krempite, krafne iz pećnice, dukatela kocke .. mogla bi nabrajati još dugo ;)


Molim autore sljedećih blogova da se pridruže igrici:
1. Mamina jela
2. Minjina kuhinjica
3. Just Cake The Cupcake
4. Ave dulcis
5. T and T kitchen

Preuzmite naljepnicu, napišite tekst na svom blogu i prosjedite/nominirajte dalje koga želite.