Gastro blog - provjereni recepti s detaljnim postupkom pripreme u slici i riječi
13. studenoga 2010.
Cukerančići
Sastojci
Tijesto:
1 kg glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli
25 dag kristal šećera
3 vanilin šećera
25 dag omekšalog maslaca ili domaće masti
1 limun - naribana korica
5 jaja
2 dl mlijeka
Ostalo:
1,5 dl rakije - lozovače
200 g kristal šećera
5 kapi ekstrakta jagode ili maline
Priprema
Brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer, vanilin šećer i sol dobro izmiješati. Dodati naribanu koricu limuna i omekšali maslac ili mast pa mijesiti rukama ili spiralnim nastavcima miksera. Na kraju dodati jedno po jedno jaje naizmjenično sa mlijekom.
Tijesto mora biti kompaktno, čvrsto kako bi se moglo razvaljati i oblikovati. Ostaviti ga da pola sata odmori.
Prepoloviti tijesto. Jednu polovinu razvaljati što više u oblik pravokutnika na debljinu od oko 4-5 mm.
Rezati kvadratiće maksimalne širine 10 i dužine 15 cm. Svaku traku rezati na obje strane užeg dijela na 3-4 trakice (prste) na način da su krajevi odrezani a u sredini se drže zajedno. Vanjske trakice (prste) saviti u potkovu a preostale razmaknuti i tako ih slagati u tepsiju. Rezati se može nazubljenim kotačićem da ljepše izgledaju.
Peci 20 min na temperaturi od 170-180 st.C, moraju lijepo narasti ali i ostati svijetli.
U rakiju po želji dodati samo malo boje ili ostaviti bez.
Pečene cukerancice još tople cijelom gornjom površinom umočiti u rakiju pa bogato u
kristal šećer.
Po original receptu umjesto peciva i bikarbone trebalo bi staviti 20 g amonijaka ali ga ja ne koristim. Ako
netko želi preporučujem da za vrijeme pečenja otvori prozor.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
jako mi se dopada kak su oblikovani, predobro izgledaju
OdgovoriIzbrišiOpa, novi predložak?
OdgovoriIzbrišiA cukerančići su mi pravo zanimljivi, kao da se igramo:))
Kako fora... Mmmmm Sviđa mi se oblik.
OdgovoriIzbrišiA što reći osim da su stvarno cukreni! :)
OdgovoriIzbrišiPrekrasni su..volim suhe keksiće i svi u kući volimo!
OdgovoriIzbrišiBas su cool!!! Kod mene te ceka jedna nagradica pa svrati da je preuzmes kad uhvatis vremena :)
OdgovoriIzbrišiI kod mene te čeka nagrada:)
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da ću ti to uz cukerančiće reći...imaš jednu nagradu od mene :))
OdgovoriIzbrišihttp://ketymartiniskuhacha.blogspot.com/2010/11/nagrada-me-encanta-tu-blog.html
Mnogo su zanimljivog oblika! Preslatko! Ali me baš zanima koliko se oseti lozovača? Pitam zbog dece :D
OdgovoriIzbrišiInače, i na mom blogu te čeka jedna nagradica :))
Cure hvala vam puno na nagradama !! Nemojte se ljutiti, posjetit ću i pokupit ih idući tjedan, ove sam dane jako u gužvi.
OdgovoriIzbrišiLozovača se osjeti ali ju šećer ubije tako da nije jakog nego slatkog okusa samo sa šmekom rakije ;)
Gospodjo Masatera vec duze vreme se divim Vama i Vasim receptima.Od skoro sam i ja napravila blog.Tamo Vas ceka nagradica,sjajni ste!pozz
OdgovoriIzbrišiGospodjo Masatera vec duze vreme se divim Vasim receptima.Od skoro sam i ja napravila blog i tamo Vas ceka nagradica:)pozz
OdgovoriIzbrišiJako su slatki bas pravi bozicni kolacici.
OdgovoriIzbrišiDeliziosi! :-)
OdgovoriIzbrišijako su lijepi, moja nona je stavljala u njih amonijak!!vidim ti stavljaš sodu bikarbonu
OdgovoriIzbriši