27. lipnja 2012.

Popodnevna pita

Ovaj recept posvećujem kolegici Sandri, evo zašto...
Možda Vam se dogodilo da Vam pogledom na nešto slatko dođe ideja za neki kolač, meni se to redovito događa samo što to onda ne zapišem pa mi se taj "klik" mora ponovo dogoditi da bi ideju i realizirala. Pogledom na prekrasnu boju đema kojeg je kolegica mazala na kruh za vrijeme marende, istog mi je trena krenula misao o kolaču gdje će ta boja doći do izražaja.


Pita sa isprepletenim trakama tijesta gdje će viriti prekrasna boja, može biti bilo kakav đem ali htjela sam upravo crveni. Ova je pita fina topla odmah nakon pečenja isto kao i idući dan hladna jer tijesto ostaje prhko-sočno, osim toga vrlo je jednostavna za izradu, idealna za popodnevnu kavu ili čaj, pa isto tako za doručak ili večeru uz mlijeko.



Sastojci:
Tijesto:
300 g glatkog brašna
150 g maslaca
100 g šećera¸
1 jaje
1 vanilin šećer
korica limuna
pola praška za pecivo

Ostalo:
- 250 g đema od jagoda (ili neki drugi)


Priprema:

Umijesiti tijesto, ostaviti ga pola sata da odmori u hladnjaku.

Nakon što je odmorilo odvojiti 1/3 tijesta za gornji dio. Ostatak tijesta razvaljati na veličinu tepsije (25x35 cm) pa ga prebaciti u tepsiju - rasporediti tako da prekrije dno. Tijesto sad namazati đemom.

Preostalu trećinu tijesta razvaljati i rezati na trake zupčastim nožićem-kotačićem. Trake rasporediti preko đema tako da budu isprepleteni kao mreža sa otvorima.



Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta na 180 st.C.

Broj komentara: 8:

  1. Baš volim pite.
    Ja ću sad neki dan praviti sirovu pitu jer već dugo nisam :)
    Super receptić i slike!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jednostavno i fino, sviđa mi se :)

    OdgovoriIzbriši
  3. u pravu si, ova boja džema je divna pa nek se i vidi

    OdgovoriIzbriši