Jeste li kad čekali nekog ili nešto toliko da ste se sjetili školske lektire "U očekivanju Godota"??? Možda vam je za to vrijeme i pao šećer, a u kući nije bilo ničeg slatkog.... Da bi to vrijeme brže prošlo preporučujem ove brzinske krempite... Skuhala, ohladila i za sat vremena već sam ih rezala...
Sastojci
Žuta krema:
1 litra mlijeka
4 žumanjaka
5 jušnih žlica šećera
1 vanilin šećer
5 jušnih žlica glatkog brašna
3 jušne žlice gustina
4 bjelanjaka
2 jušne žlice šećera
3 zrna soli
Ostalo:
5 dl slatkog vrhnja
30 dag petit keksa
cokoladu ili ukras po želji
Priprema
Na dno tepsije velicine cca 27×35 cm složiti red petit keksa.
Unutrašnjost lonca u kojoj ce se kuhati krema obavezno isprati hladnom vodom i ostaviti mokru.
Staviti kuhati: mlijeko, žutanjke, vanilin šecer, 5 žl šecera, brašno i gustin. Dobro promiješajti mutilicom i staviti na vatru. Povremeno promiješajti sastojke, a kad je vec dosta zagrijano, pocinje se lagano na dnu zgrušavati, miješajti energicnije neprekidno dok zakuha. Kad je krema zakuhala, opet se možete laganije miješati još desetak minuta jer sad više nece zagoriti niti se nece raditi grudvice.
Maknuti kremu sa štednjaka. Umutiti bjelanjke sa soli i 2 žl šecera u cvrsti snijeg pa ga umiješati u toplu kremu. Pripaziti da se snijeg ne razvodni nego da u kremi ostanu male rupice.
Gotovu kremu preliti preko petit keksiju, poravnati i ostaviti dvadesetak minuta da se hladi.
Cvrsto umutiti slatko vrhnje pa premazati preko žute kreme i staviti u hladnjak. Prije stavljanja slatkog vrhnja žutu kremu lagano izgrepsti viljuškom kako bi se šlag što bolje pricvrstio za kremu.
Ukrasiti po želji cokoladnom glazurom, cokoladom u prahu ili naribanom..
Staviti u hladnjak i za sat vremena se vec može rezati na cca 24 kocke.
Ekstra brzo gotove, brzo se ohlade, još brže pojedu :)))
Preporučujem niske zbog bržeg hladenja ;)
Draga moja ovo je nešto po mom guštu!
OdgovoriIzbrišiMraak!!!
Spremila sam recept i za vikend radim ovaj kolač.
Oduševila si me.
Lijep pozdrav.
Ovo je jedini kolač koji moj suprug zna da napravi, tj. osim pženja mesa to je to u njegovom repertoaru. Potiče iz studentskih dana kada je želja za slatkim bila jača od neslaganja sa kuhinjom. Ovo nepravim, jer mi je gušt da on napravi! Jednostavno, a svi ih vole!
OdgovoriIzbrišiPrekrasno, brzo, jednostavno i vrrrrrlo ukusno!
OdgovoriIzbrišiWow complimenti è meravigliosa!
OdgovoriIzbrišiImam samo jedan dobar recept za krempite, pardon, sad imam dva dobra recepta za krempite :)
OdgovoriIzbrišiKonačno krema bez pudinga. Ne volim recepte za kreme gdje ide prašak od pudinga. Ovo mi je super. Jel je ono u textu greška "Pripaziti da se šlag ne razvodni..." , predpostavljam da se radi o snjegu, ili se varam?
OdgovoriIzbrišiFotkica preljepa.
ja je zovem keks krempita,predobra je :)
OdgovoriIzbrišiHvala svima !!
OdgovoriIzbrišiDunjo u pravu si, ispravila sam :)
savršena kremšnita ! Brza i jednostavna, dobiti za sat vremena ovakvu poslasticu je zbilja super. Uz to izgleda predivno !!
OdgovoriIzbrišine može bolje, svaka čast!!!
OdgovoriIzbrišiOvo moram isprobati ;-)
OdgovoriIzbrišiJoš danas pravim, ali bojim se da će biti kolač za subotu jer do nedjelje ga neće ostati ni mrvica :)
OdgovoriIzbriširecept ti je sranje
OdgovoriIzbrišiBas svaki recept u nesposobnim rukama moze bit smece a s pokvarenim jajima sranje pa tako i ovaj.
Izbriši