13. studenoga 2010.

Cukerančići


Sastojci
Tijesto:
1 kg glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli
25 dag kristal šećera
3 vanilin šećera
25 dag omekšalog maslaca ili  domaće masti
1 limun - naribana korica
5 jaja
2 dl mlijeka

Ostalo:
1,5 dl rakije - lozovače
200 g kristal šećera
5 kapi ekstrakta jagode ili maline


Priprema
Brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer, vanilin šećer i sol dobro izmiješati. Dodati naribanu koricu limuna i omekšali maslac ili mast pa mijesiti rukama ili spiralnim nastavcima miksera. Na kraju dodati jedno po jedno jaje naizmjenično sa mlijekom.

Tijesto mora biti kompaktno, čvrsto kako bi se moglo razvaljati i oblikovati. Ostaviti ga da pola sata odmori.

Prepoloviti tijesto. Jednu polovinu razvaljati što više u oblik pravokutnika na debljinu od oko 4-5 mm.

Rezati kvadratiće maksimalne širine 10 i dužine 15 cm. Svaku traku rezati na obje strane užeg dijela na 3-4 trakice (prste) na način da su krajevi odrezani a u sredini se drže zajedno. Vanjske trakice (prste) saviti u potkovu a preostale razmaknuti i tako ih slagati u tepsiju. Rezati se može nazubljenim kotačićem da ljepše izgledaju.


Peci 20 min na temperaturi od 170-180 st.C, moraju lijepo narasti ali i ostati svijetli.

U rakiju po želji dodati samo malo boje ili ostaviti bez.

Pečene cukerancice još tople cijelom gornjom površinom umočiti u rakiju pa bogato u
kristal šećer.


Po original receptu umjesto peciva i bikarbone trebalo bi staviti 20 g amonijaka ali ga ja ne koristim. Ako
netko želi preporučujem da za vrijeme pečenja otvori prozor.

Broj komentara: 16:

  1. jako mi se dopada kak su oblikovani, predobro izgledaju

    OdgovoriIzbriši
  2. Opa, novi predložak?
    A cukerančići su mi pravo zanimljivi, kao da se igramo:))

    OdgovoriIzbriši
  3. Kako fora... Mmmmm Sviđa mi se oblik.

    OdgovoriIzbriši
  4. Koristan video za sve blogerase: http://www.youtube.com/watch?v=0u2TKwd7s5E

    (Kako da podignete vas blog na veci nivo)

    OdgovoriIzbriši
  5. A što reći osim da su stvarno cukreni! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Prekrasni su..volim suhe keksiće i svi u kući volimo!

    OdgovoriIzbriši
  7. Bas su cool!!! Kod mene te ceka jedna nagradica pa svrati da je preuzmes kad uhvatis vremena :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Drago mi je da ću ti to uz cukerančiće reći...imaš jednu nagradu od mene :))
    http://ketymartiniskuhacha.blogspot.com/2010/11/nagrada-me-encanta-tu-blog.html

    OdgovoriIzbriši
  9. Mnogo su zanimljivog oblika! Preslatko! Ali me baš zanima koliko se oseti lozovača? Pitam zbog dece :D
    Inače, i na mom blogu te čeka jedna nagradica :))

    OdgovoriIzbriši
  10. Cure hvala vam puno na nagradama !! Nemojte se ljutiti, posjetit ću i pokupit ih idući tjedan, ove sam dane jako u gužvi.
    Lozovača se osjeti ali ju šećer ubije tako da nije jakog nego slatkog okusa samo sa šmekom rakije ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Gospodjo Masatera vec duze vreme se divim Vama i Vasim receptima.Od skoro sam i ja napravila blog.Tamo Vas ceka nagradica,sjajni ste!pozz

    OdgovoriIzbriši
  12. majinakuhinja.blogspot.com27. studenoga 2010. u 22:40

    Gospodjo Masatera vec duze vreme se divim Vasim receptima.Od skoro sam i ja napravila blog i tamo Vas ceka nagradica:)pozz

    OdgovoriIzbriši
  13. Jako su slatki bas pravi bozicni kolacici.

    OdgovoriIzbriši
  14. jako su lijepi, moja nona je stavljala u njih amonijak!!vidim ti stavljaš sodu bikarbonu

    OdgovoriIzbriši