Kako sam kasno uvečer odlučila da ću ipak nešto ispeći.. razmišljala sam kako napraviti finu torticu, a da bude što brže gotova. Kako najduže traje hlađenje biskvita i kreme, biskvit sam napravila u velikom plehu umjesto u kalupu za torte.
Sastojci:
Tijesto:
9 žumanjaka
150 grama čokolade za kuhanje
200 grama mljevenih oraha
100 grama brašna
200 grama šećera
200 grama maslaca ili margarina
1 vanilin šećer
pola praška za pecivo
9 bjelanjaka
50 grama šećera
par zrna soli
Krema:
500 ml slatkog vrhnja
300 grama čokolade za kuhanje
150 grama šećera u prahu
2 žlice ruma
+ čokoladne mrvice za ukras
Priprema:
Zagrijati slatko vrhnje do vrenja, maknuti s vatre pa u njega ubaciti natrganu čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi i nastane jednolična krema. Ohladiti do pola pa staviti u hladnjak da se potpuno ohladi.
Za tijesto otopiti čokoladu. Bjelanjke sa šećerom i soli umutiti u čvrsti snijeg.
Uključiti pećnicu na 180 stupnjeva C.
U većoj zdjeli miksati malo omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom. U pjenasti maslac dodavati jedno po jedno žumance i miksati dalje. Dodati otopljenu čokoladu, miksati dalje, zatim dodati orahe i brašno pomiješano s praškom za pecivo naizmjenično. Po potrebi uz orahe i brašno dodati par žlica snijega od bjelanjaka radi lakšeg miksanja. Na kraju lagano umiješati preostali snijeg od bjelanjaka.
Dva pleha od pećnice obložiti papirom za pečenje. Na svaki uliti polovinu smjese i rasporediti do rubova. Radi lakšeg mjerenja može se stavljati jednak broj žlica smjese na svaki pleh.
Peći 20 minuta na 180 stupnjeva C.
Pečene kore ostaviti da se ohlade.
Ohlađenoj smjesi slatkog vrhnja i čokolade dodati šećer u prahu i miksati da postane jednolična krema. Na kraju umiješati i rum.
Slaganje:
Od svake kore odrezati 1/3 po po kraćem dijelu - ovi uži dijelovi zajedno tvoriti će srednju koru.
Ako do sada niste, evo prilike da prvi puta kod izrade kolača koristite metar ili ravnalo za mjerenje :))
Prvu veću koru (veličine 2/3) namazati trećinom kreme, zatim na kremu položiti one dvije manje kore (2 x 1/3) i dobro ih priljubiti tako da se kasnije ne vidi da ustvari nisu od jednog komada. Ponovo premazati trećinom kreme i pokriti drugom većom korom (veličine 2/3). Premazati ostatkom kreme i posuti čokoladnim mrvicama i staviti na hlađenje.
Tortu možete preliti čokoladnom glazurom ili ukrasiti po vlastitoj želji. Fete se režu kao što je prikazano na slici, od svakog reda po dvije fete - nisu velike ali su jako zasitne i sasvim dovoljne za jednu porciju.
Nadam se da sam bila dovoljno jasna kod slaganja torte...
Ja sam uvijek za ovakve fine čokoladne torte,
OdgovoriIzbrišiSretan rođendan :)
Najbolja čokoladna torta od najbolje sestre, pusa...
OdgovoriIzbriši:-*
OdgovoriIzbrišiU zadnje vrijeme me sve više privlače četvrtaste torte. Čokolada je uvijek odličan sastojak rođendanske torte. Sretan rođendan!
OdgovoriIzbrišiKako ja samo namirisem cokoladu ;)
OdgovoriIzbrišiSnjeze, sretan ti rodjendan !!!!
Srećan rođendan Masatera! Torta je divna, a čokolada jipak čokolada, najbolja. Jako fini i kvalitetni sastojci obećavaju vrhunski ukus.
OdgovoriIzbrišiIzvrsna je! :) Sretan ti rođendan :)
OdgovoriIzbrišiSve bi dala da mogu dobiti barem jedan komad ove torte sad!!! :) predivna je!!!
OdgovoriIzbrišiovo je svakako prava čokoladna torta!
OdgovoriIzbriširežeš je laserom??
Srecan rodjendan! :)
OdgovoriIzbrišiDivna, mocna torta...
Ovo je ono što ja zovem pravom tortom! Savršeno!
OdgovoriIzbrišiPrekrasna torta! Prava torta za pravu osobu! Šta bismo mi bez naših sestara, mene moja pokreče iako je daleko, daleko!?
OdgovoriIzbrišiJao Masatera, zasto nam pravis zazubice?Socno i vrlo primamljivo
OdgovoriIzbrišiOdlicna je.Za cokoljupce, prava fantazija..Kremasta, mocna..
OdgovoriIzbrišiSuzanan
Torta je odlična, prava rođendanska i jako mi se dopada
OdgovoriIzbrišiJako lijepo izgleda, recept jako jednostavan, a i finalni proizvod jako čokoladan :)
OdgovoriIzbrišiovo je super. obožavam čokoladne kolače... ovaj ću sigurno isprobati već sljedeći tjedan iako sam već nešto slično radila :)
OdgovoriIzbrišiCokoladne torte, najbolje torte. Prekrasna je.
OdgovoriIzbrišiPrava torta, odlicno izgleda. Srecan rodjendan!
OdgovoriIzbrišiBaš imaš pravo Snježana, izgleda fantastično! Nema do čokolade!
OdgovoriIzbrišipozdrav....malo sam se zbunila oko tog rezanja torte iz velikog pleha pa slaganja...može li ta torta u klasičan okrugli kalup?? (22 ili koji veči)...
OdgovoriIzbrišiMože u okrugli kalup ali veći, 26 cm.
OdgovoriIzbrišiNije uopće komplicirano slaganje, odreže se po trećina biskvita, onda se veće komade stavi prvi i zadnji a one manje u sredinu spoji za treći red..
Pozdrav!!
ok...shavtila sam! puno hvala
OdgovoriIzbrišiMozda glupo pitanje. Zanima me da li sa slatkim vrhnjem mislite na ono vrhnje za slag koje se muti dok se ne dobije dovoljna gustoca? Zivim u Nizozemskoj pa zbog razlicitih produkta ne bih zeljela da kupim pogresno. Ako to slatko vrhnje nije vrhnje za slag onda ce biti problem za mene. Unaprijed hvala!
OdgovoriIzbrišida, da na to vrhnje sam mislila ;)
OdgovoriIzbrišiHvala puno! Ja sam mislila da se to vrhnje moze samo miksati dok ne zgusne. Nisam znala da se moze i kuhati. Pravila sam u augustu sinu tortu "Ben 10". Svi su bili odusevljeni, a za moj rodjendan u septembru tortu s jagodama. Sad zelim u subotu svom dragom cokoladnu fantaziju. Odusevljena sam vasim receptima i tocnoscu sastojaka sto daje siguran rezultat. Hvala vam puuuuno!! Da nije vas, ne znam sta bih jer su ovo vrhunske torte i ja ih po vasem receptu savrseno izradjujem. Pozdrav mojoj Puli iz Nizozemske! :))
OdgovoriIzbrišiHvala na pohvalama i hvala na isprobavanju recepata. Veseli me što se nekom sviđaju, a ovakvi komentari me tjeraju da kemijam i piskaram i dalje ;)
OdgovoriIzbrišiUpravo pravim ovu tortu medjutim smjesa za kremu ostaje tekuca cak i nakon dodatka ucvrscivaca za slag. Da li je neka greska u receptu? Koristila sam vrhnje (tekuce) za slag kao sto ste mi potvrdili u komentaru. Nadam se da cu brzo dobiti odgovor jer mi je druga smjesa pece u rerni. Unaprijed hvala!
OdgovoriIzbrišiSlasno, čokoladno, uvijek dobrodošlo
OdgovoriIzbrišiSviđa mi se, jednostavno..fino
OdgovoriIzbrišiTortica je fenomenalna ...svi koji su probali odusevljeni su...hvala za divan recept :-*
OdgovoriIzbrišiHvala :*
Izbriši