5. siječnja 2013.

Pita sa sirom i orasima

Evo nas na početku 2013.g. Prije recepta želim Vam svima zdravu, sretnu i uspiješnu Novu godinu!!
Nadam se da ćemo se i dalje družiti, receptića ima samo ponekad jednostavno ne stignem upisati, potrudit ću se biti redovitija ;)

Ovaj sam kolač radila na doček, fin je i osvježavajući, osim toga vrlo je jednostavan za izradu gotovo kremast, a bez kuhanja kreme.



Sastojci:

Tijesto:
4 žumanjka
200 g šećera
200 g margarina
320 g brašna
½ praška za pecivo

Nadjev od oraha:
150 g oraha (ili maka)
80 g šećera
2-3 žlice ruma

Nadjev od sira:
500 g svježeg sira
4 bjelanjka
180 g šećera
1 vanilin šećer
2 žlice oštrog brašna



Priprema:

Umijesiti tijesto – brašno, prašak za pecivo, šećer i malo omekšali margarin miješati dok margarin ne postane mrvičast, dodati jedan po jedan žumanjak i mijesiti (strpljivo) dok ne nastane glatko tijesto.

Tijesto podijeliti na dva dijela, jedan dio staviti u hladnjak, a drugi u zamrzivač.

Nadjev od oraha: orahe (ili mak) pomiješati sa šećerom pa preliti rumom i dobro izmiješati.

Nadjev od sira: Bjelanjke izmiksati u snijeg uz dodatak pola količine šećera. Kad je snijeg čvrst dodati preostali šećer, vanilin šećer i oštro brašno. Na kraju umiješati sir.



Nakon što je tijesto odležalo u hladnjaku, premjestiti ga, razvaljati u pravokutnik veličine kalupa (cca 22x30 cm) pa staviti na dno kalupa. Preko tijesta ravnomjerno rasporediti nadjev od oraha, a preko njega nadjev od sira. Preko sira naribati zamrznuti komad tijesta.

Peći 30-35 minuta na 180 st.C.dok ne porumeni. Ohladiti, rezati na male kockice i posuti šećerom u prahu.


3 komentara:

  1. Pita izgleda odlično i sigurno je jako ukusna. I varijanta s makom mora biti super.
    Sve najbolje u Novoj godini!

    OdgovoriIzbriši
  2. Uh što volim ovakve kolače!
    Sve najbolje u novoj godini tebi i tvojoj porodici!

    OdgovoriIzbriši
  3. jednostavno obožavam ovaj kolač, i svi su oduševljeni kad ga napravim

    OdgovoriIzbriši