Nadam se da ćemo se i dalje družiti, receptića ima samo ponekad jednostavno ne stignem upisati, potrudit ću se biti redovitija ;)
Ovaj sam kolač radila na doček, fin je i osvježavajući, osim toga vrlo je jednostavan za izradu gotovo kremast, a bez kuhanja kreme.
Sastojci:
Tijesto:
4 žumanjka½ praška za pecivo
Nadjev od oraha:
2-3 žlice ruma
Nadjev od sira:
4 bjelanjka
1 vanilin šećer
2 žlice oštrog brašna
Priprema:
Umijesiti tijesto – brašno, prašak za pecivo, šećer i malo
omekšali margarin miješati dok margarin ne postane mrvičast, dodati jedan po
jedan žumanjak i mijesiti (strpljivo) dok ne nastane glatko tijesto.
Tijesto podijeliti na dva dijela, jedan dio staviti u
hladnjak, a drugi u zamrzivač.
Nadjev od oraha: orahe (ili mak) pomiješati sa šećerom pa preliti rumom i
dobro izmiješati.
Nadjev od sira: Bjelanjke izmiksati u snijeg uz dodatak pola količine
šećera. Kad je snijeg čvrst dodati preostali šećer, vanilin šećer i oštro
brašno. Na kraju umiješati sir.
Nakon što je tijesto odležalo u hladnjaku, premjestiti ga, razvaljati
u pravokutnik veličine kalupa (cca 22x30 cm) pa staviti na dno kalupa. Preko
tijesta ravnomjerno rasporediti nadjev od oraha, a preko njega nadjev od sira.
Preko sira naribati zamrznuti komad tijesta.
Peći 30-35 minuta na 180 st .C.dok ne porumeni. Ohladiti, rezati na
male kockice i posuti šećerom u prahu.
Pita izgleda odlično i sigurno je jako ukusna. I varijanta s makom mora biti super.
OdgovoriIzbrišiSve najbolje u Novoj godini!
Uh što volim ovakve kolače!
OdgovoriIzbrišiSve najbolje u novoj godini tebi i tvojoj porodici!
jednostavno obožavam ovaj kolač, i svi su oduševljeni kad ga napravim
OdgovoriIzbrišiKremasti sir?
OdgovoriIzbrišiVažno da je svježi sir, a ako je i kremasti onda još bolje ;)
Izbrišipravila , bez oraha , samo sa sirom , odlicno je
OdgovoriIzbriši