8. prosinca 2016.

Pužići sa špinatom i sirom

Ovi su mi se Lanini pužići svidjeli na prvi pogled. Jednostavni su za izradu te prigodni za bilo koje doba dana :)

Recept za pužiće sa špinatom i sirom


Sastojci

Tijesto:
600 g brašna
30 g svježeg di-go kvasca
1 žličica šećera
1 žličica soli
200 ml toplog mlijeka
200 ml kiselog vrhnja (sobne temperature)
100 ml ulja

Nadjev:
500 g svježeg sira
300 g nasjeckanog špinata
1 žlica kiselog vrhnja
1 jaje
malo soli

Ostalo:
70 g otopljene masti za premazivanje
1 žumanjak
2 žlice vode
sezam



Priprema:

U zdjelu stavite brašno pa u sredini napravite malo udubljenje. Tu razmrvite svježi di-go kvasac, dodajte žličicu šećera i pola količine toplog mlijeka i pomiješajte s malo okolnog brašna. Ostavite da se kvasac aktivira.

Kad je kvasac narastao, dodajte preostale sastojke: sol, mlijeko, vrhnje i na kraju ulje te zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga i ostavite oko pola sata da odmara i udvostruči volumen.

Dok tijesto odmara pripremite nadjev - operite i dobro ocijedite špinat te ga nasjeckajte. U zdjeli viljuškom izlupajte jedno jaje, dodajte mu sir, vrhnje, nasjeckani špinat i soli po ukusu te dobro promiješajte.


Tijesto podijelite na 6 jednakih dijelova. Od svakog napravite lopticu. Sad svaku lopticu razvaljajte u krug, premažite rastopljenom mašću i razvucite još malo rukom da tijesto rastanjite.


Na jednu stranu tijesta stavite 3 žlice nadjeva i zamotajte kao roladu, zatim zavijte u oblik puža i odložite ga na pleh obložen papirom za pečenje. Pripremljene pužiće ostavite da odmore i narastu dok se pećnica ugrije na 200°C.

Kad je pećnica ugrijana, premažite pužiće mješavinom žumanjka i vode te ih pospite sezamom. Pecite ih 30-35 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.


Recept sam isprobala sa stranice La cuisine creative.

Nema komentara:

Objavi komentar