30. siječnja 2017.

Pogačice sa čvarcima

Kupila sam čvarke koji mi se nisu baš svidjeli jer su bili presuhi. Odlučila sam ih iskoristiti za pogačice. Samljela sam ih, dodala soli, papra, punu žlicu domaće svinjske masti i okus je postao fantastičan. Još je samo trebalo malo tijesta i pripremiti savršene grickalice :)

Recept za pogačice sa čvarcima:


Sastojci:
500 g brašna
1 vrečicu suhog di-go kvasca
1/2 žličice šećera
1 žličica soli
100 ml kiselog vrhnja
2 velike žlice masti (ili 50 ml ulja)
170 ml toplog mlijeka

200 g mljevenih čvaraka
1 žlica masti 
sol i papar po potrebi zavisno o slanosti čvaraka

1 žumanjak
2 žlice vode
malo krupne soli ili sezama


Priprema:

U sredini brašna napravite udubljenje, u njega istresite vrečicu di-go suhog kvasca, dodajte šećer i pola količine toplog mlijeka te promiješajte s malo okolnog brašna. Sačekajte nekoliko minuta da se kvasac zapjeni i naraste, zatim dodajte sol, kiselo vrhnje i mast pa mijesite uz dodavanje ostatka mlijeka. Na samom kraju po želji dodajte 2 žlice ulja i dobro zamijesite da tijesto postane glatko i mekano. Tijesto sad oblikujte u kuglu, pokrijte ga i ostavite da odmara sat vremena.

Recept u slici
Za to vrijeme pripremite nadjev: sameljite čvarke i dodajte im po želji sol, papar i mast pa dobro promiješajte. Ako se nadjev neće razmazati onda ga možete na pola minute staviti u mikrovalnu ili posudu s nadjevom u posudu s toplom vodom da omekša.

Kad je tijesto odmorilo i povećalo volumen, razvaljajte ga. Na jednu polovinu tijesta razmažite trećinu nadjeva zatim preklopite preostalom polovinom tijesta. Po drugi put malo razvaljajte, jednu polovinu tijesta premažite s drugom trećinom nadjeva preklopite drugim dijelom i treći put razvaljajte, polovinu tijesta premažite zadnjom trećinom nadjeva  i preklopite drugim dijelom. Na kraju razvaljajte toliko da ostane prst debljine.


Pripremljeno tijesto pažljivo režite užom čašom ili kalupom tako da dobijete što manje okrajaka. Pogačice odlažite na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Okrajke lagano zarolajte i spljoštite valjkom tako da dobijete otkačene pogačice, koje ćete također peći.


Pripremljene pogačice pokrijte da odmaraju dok se pećnica ugrije na 180°C.

Kad je pećnica ugrijana, pogačice premažite žutanjkom kojem ste dodali 2 žlice vode, po želji ih posipajte krupnom soli ili sezamom i stavite peči 25 minuta na 180°C.

Ako pogačice ostavljate za idući dan onda ih ohlađene spremite u zatvorenu posudu da se ne suše.






Nema komentara:

Objavi komentar