24. srpnja 2010.

Kolač na metre - rebrasta verzija :)

Davno sam kupila dva kalupa za srneći hrbat planirajući napraviti kolač na metre u rebrastoj verziji. Najviše ga volim raditi ovako, ali ovog sam puta odlučila isprobati i rebrastu verziju po receptu drage Ariane iz Rijeke.



Sastojci:

Biskvit:
4 jaja
prstohvat soli
25 dkg šećera
2 dcl vode
2 dcl ulja
25 dkg oštrog brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa

Krema:
1/2 l mlijeka
25 dkg maslaca
25 dkg šećera u prahu
5,5 velikih žlica oštrog brašna
1 velika žlica ruma



Priprema

Biskvit:
Bjelanjke izmiksati sa par zrna soli u čvrsti snijeg.

Žumanjke i šećer dobro izraditi mikserom, zatim dodati vodu i ulje te na kraju oštro brašno pomiješano s praškom za pecivo. Dobro izmiksati i u to dodati cvrsti snijeg od bjelanjaka.

Pola smjese uliti u jedan rebrasti kalup, a u drugu polovinu dodati kakao pa izliti u drugi rebrasti kalup.

Kalupe staviti istovremeno u pećnicu na 180°C na oko 30 minuta.



Krema:
Brašno razmutiti sa hladnim mlijekom tako da nema grudica i skuhati u mlijeku. U ohlađenu kremu dodati pjenasto razrađeni maslac sa šećerom u prahu i žlicom ruma.



Slaganje kolaca:
Oba biskvita razrezati na šnite debljine rebra kalupa te ih naizmjence filati kremom (crni biskvit-krema-bijeli biskvit-krema..)
Ostatkom kreme premazati vanjski dio kolaca.



Rezati koso :)

Da li netko ima prijedlog kako još napraviti kolač na metre ??

Broj komentara: 7:

  1. Fino izgleda, s punoo kreme, što volim..nisam ga još nikada radila..a toliko puta sam čula za taj kolač...ali doći i on red..Izgleda baš jako meko i kremasto.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako ja samo obozavam ovaj kolac...ali ne usudim se praviti jer bih inace samam pojela 2m kolaca:)

    OdgovoriIzbriši
  3. na ovaj sam kolač naišta sto puta i uvijek mi je bio zanimljiv naziv i izgled, ali nikako da ga isprobam. valjda zato što znam da je jako izdašan, a nas je samo dvoje, pa ako nam ne dolazi veće društvo nema smisla peći tako nešto :) tvoje obje verzije izgledaju sjajno!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja baš volim ovakve kreme. Često su mi nudili ovaj kolač i to naprevljen s pudingom od jagode kojega ja ne volim. Ovo je druga priča:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Kolač predivno izgleda ! Tako dobro i atraktivno !!

    OdgovoriIzbriši