U mojoj obitelji jetricu volim samo ja, no ovog sam puta
imala pomoćnika. Kćer obožava isprobavati razne umake pa sam ju pozvala na
isprobavanje gustoće i okusa juneće jetrice u finom gustom umaku neposredno
prije samog kraja kuhanja. Otkrila je da je unutra nekakvo sumnjivo i neobično „meso“
… ja se na to nisam obazirala. Moram priznati da smo istog dana potamanile
gotovo polovinu količine i to samo s kruhom i žličicom J. Eh sad kad ga više nema mogu
joj i reći što je bilo u tanjuru, samo .. bojim se da mi zamka idući put neće upaliti.
Od svih vrsta jetrica ova mi je do sada zaista bila
najfinija.
Recept:
Sastojci:
600 g juneće jetrice
Malo ulja
2 luka srednje veličine
½ praška za pecivo
100 ml vode
2 lovorova lista
Sol
Papar
Žličica mješavine začina
200 ml pasirane rajčice
250 ml vina (koristila sam bijelo)
250 ml vode
Recept u slikama |
Priprema:
Luk očistite i sitno nasjeckajte. Pržite ga 2-3 minute na
malo ulja (bez dodavanja tekućine) dok postane staklast. Posipajte ga s pola
praška za pecivo i prelijte sa 100 ml vode. Luk će se zapjeniti, promiješajte
ga i dinstajte desetak minuta dok se reducira tekućina.
Sada dodajte jetricu nasjeckanu na kockice ili na tanke
duguljaste kvadrate te dva lovorova lista pa dinstajte tridesetak minuta. Zatim dodajte pasiranu
rajčicu i dinstajte desetak minuta pa dodajte preostale sastojke (sol, papar,
začine, vino i vodu). Ostavite da kuha oko sat do sat i po uz samo povremeno
miješanje.
Gotov umak po želji poslužiti uz pire krumpir, palentu,
kuhani krumpir na kockice, a može se konzumirati i bez priloga jer je umak vrlo
gust J.
Moj muž voli jetrica, a ni meni nisu jako mrska, ali djeca nikada nisu voljela pa ih nikada nisam pripremala. Nije jelo koje bih poželjela, priznajem, iako ovdje izgleda jako primamljivo.
OdgovoriIzbriši