19. kolovoza 2014.

Juneća jetrica u umaku

U mojoj obitelji jetricu volim samo ja, no ovog sam puta imala pomoćnika. Kćer obožava isprobavati razne umake pa sam ju pozvala na isprobavanje gustoće i okusa juneće jetrice u finom gustom umaku neposredno prije samog kraja kuhanja. Otkrila je da je unutra nekakvo sumnjivo i neobično „meso“ … ja se na to nisam obazirala. Moram priznati da smo istog dana potamanile gotovo polovinu količine i to samo s kruhom i žličicom J. Eh sad kad ga više nema mogu joj i reći što je bilo u tanjuru, samo .. bojim se da mi zamka idući put neće upaliti.

Od svih vrsta jetrica ova mi je do sada zaista bila najfinija.


Recept:


Sastojci:
600 g juneće jetrice
Malo ulja
2 luka srednje veličine
½ praška za pecivo
100 ml vode
2 lovorova lista
Sol
Papar
Žličica mješavine začina
200 ml pasirane rajčice
250 ml vina (koristila sam bijelo)
250 ml vode

Recept u slikama

Priprema:

Luk očistite i sitno nasjeckajte. Pržite ga 2-3 minute na malo ulja (bez dodavanja tekućine) dok postane staklast. Posipajte ga s pola praška za pecivo i prelijte sa 100 ml vode. Luk će se zapjeniti, promiješajte ga i dinstajte desetak minuta dok se reducira tekućina.

Sada dodajte jetricu nasjeckanu na kockice ili na tanke duguljaste kvadrate te dva lovorova lista pa  dinstajte tridesetak minuta. Zatim dodajte pasiranu rajčicu i dinstajte desetak minuta pa dodajte preostale sastojke (sol, papar, začine, vino i vodu). Ostavite da kuha oko sat do sat i po uz samo povremeno miješanje.

 


Gotov umak po želji poslužiti uz pire krumpir, palentu, kuhani krumpir na kockice, a može se konzumirati i bez priloga jer je umak vrlo gust J.

1 komentar:

  1. Moj muž voli jetrica, a ni meni nisu jako mrska, ali djeca nikada nisu voljela pa ih nikada nisam pripremala. Nije jelo koje bih poželjela, priznajem, iako ovdje izgleda jako primamljivo.

    OdgovoriIzbriši