6. studenoga 2010.

Mini pizze s daškom Mediterana

Brze, mekane, sa šmekom maslinovog ulja i bez potrebe dizanja tijesta :)



Sastojci:

Tijesto:
600 g brašna
1 prašak za pecivo
10 g svježeg kvasca
pola žličice šećera
pola žličice soli
50 g masti ili omekšalog maslaca
100 ml kiselog vrhnja ili jogurta
250 ml vode
2 jušne žlice maslinovog ulja

Nadjev:
200 g šunke, sušene vratine ili sl.
200 g gaude ili podravca
10 jušnih žlica pasirane rajčice ili kečapa
1 žličica origana
10 maslina


Priprema

Izmiješati brašno i prašak za pecivo, napraviti udubljenje, u njega staviti kvasac, šećer i malo mlake vode. Sačekati trenutak da kvasac počne bubriti pa dodati sol, mast, vrhnje i mijesiti tijesto uz dodavanje vode. Pred kraj dodati maslinovo ulje i mijesiti dok ne nastane glatko mekano tijesto.

Od tijesta napraviti kuglu, spljoštiti ju pa odrezati na pet trokuta i onda još svaki trokut na pola da bi se dobilo 10 približno jednakih dijelova tijesta. Može i kao valjak pa na deset dijelova, kako je kome lakše ;)

Od svakog komadića tijesta odmah napraviti kuglicu pa razvaljati ili dlanovima raširiti u krug promjera 12 cm. Složiti u dvije tepsije po 5 komada. Svaki krug jace potisnuti manjim lončićem dna promjera 10 cm tako da u sredini ostane udubljenje. Lončić svaki put prvo uroniti u brašno da se ne bi lijepio.


Uključiti pećnicu na 200 st.C.

Salamu i sir naribati. Na svaki krug u udubljenje staviti jušnu žlicu pasirane rajčice ili kečapa. Bogato posuti salamom, sirom, a po vrhu staviti malo origana. Po želji dodati i po jednu maslinu.



Peci 20 minuta obje tepsije zajedno u pećnici sa ventilacijom na 200 st.C ili pojedinačno na 210 st.C.

Kad se izvade iz pećnice, svaku na 3-4 mjesta ubosti vrhom tankog noža kroz sir do dna kako bi para doprla do tijesta i bile sočnije. To ja radim i sa normalnom veliko pizzom.


Nadjev stavite po želji: salamu, tunu, sir, kiselo vrhnje, gljive, masline...
Tijesto je mekano i posebnog okusa zbog maslinovog ulja. Dovoljne su dvije-tri po osobi.

Broj komentara: 7:

  1. Divne su!!Ova sa velike slike samo sto mi nije dosla u usta koliko sam se prislonila !!:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlična ideja za prijateljska druženja i rođendane!
    Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  3. Rekla, odradila! Prefino tijesto! Super recept! Hvala! Drugi put cu napraviti ovako male!

    OdgovoriIzbriši
  4. Zaboravila sam ti link staviti za recept http://sandrinmlin.blogspot.com/2010/11/pizzaaaaaaaaa.html
    Pozdrav iz Pozarevca.

    OdgovoriIzbriši