Ovu sam pitu nazvala čarobna zbog njenog opojnog mirisa dobivenog iz Dr.Oetker Tradicionalnih dodataka za Štrudlu od jabuka s cimetom i limunom. Osim toga u fil od jabuke dodala sam nasjeckane orahe. Za izradu tijesta koristila sam maslac i kiselo vrhnje što mu je dalo posebnu finoću.
Sastojci:
Tijesto:
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
Prstohvat soli
1 limun – naribana korica
200 ml kiselog vrhnja
2 jaja srednje veličine
Nadjev:
5
srednje velikih jabuka (cca. 1 vrećica Dr. Oetkerovih Tradicionalnih dodataka za Štrudlu od jabuka
2-3 žlice krušnih mrvica (po potrebi)
Priprema:
U brašno dodati prašak za pecivo, šećer, vanilin
šećer, sol i maslac narezan na fete pa ga miješajući s brašnom i šećerom
razmrviti. Zatim dodati naribanu koricu limuna, jaja i kiselo vrhnje. Brzo zamijesiti
da nastane kompaktno tijesto. Kad je gotovo zamotati ga u prozirnu foliju,
staviti da za vrijeme pripreme nadjeva odmara u hladnjaku.
Pripremiti nadjev: oprati, oguliti i naribati jabuke
pa ih zajedno sa šećerom staviti u dublju zdjelu na laganu vatru. Pirjati ih
10-15 min dok ne poprime zlatnu boju i malo omekšaju. Pustiti da se ohlade te
ukoliko je ostalo tekućine koja nije isparila (ako su jabuke bile sočnije)
ocijediti ih ili rupičastom žlicom prebaciti u drugu zdjelu. Zatim dodati:
nasjeckane orahe, mješavinu dodataka za štrudlu i krušne mrvice prema potrebi
2-3 žlice (paziti da nadjev ostane sočan).
Izvaditi tijesto iz hladnjaka, odrezati na 2 jednaka
dijela. Svaki dio oblikovati u pravokutnik veličine kalupa u kojem će se pita
peći. Kalup može biti veličine 30 x 30 cm (ja sam pekla u 25 x 35 cm ). Prvu koru položiti u
kalup, na nju rasporediti nadjev pa pokriti drugom korom. Prije pečenja izbosti
gornju koru na nekoliko mjesta tijesto čačkalicom ili vilicom kako bi nadjev imao
zraka prilikom pečenja, a tijesto ostalo ravno.
Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici 40 minuta na 180°C .
Gotovu pitu ostaviti da prenoći pa idući dan
rezati na kocke ili prutiće te bogato posuti šećerom u prahu. Može se rezati i
topla ali je puno bolja kad malo odleži ;)
Pita
će dok se peče pa i idući dan kućom širiti aromatičan miris Dr. Oetkerove
mješavine dodataka. Više o ovom i drugim tradicionalnim dodacima za kolače
pogledajte ovdje.
Jako volim pitu s jabukama, a ova je zbilja divna (ja je obično ne narežem na tako divno jednake komade). I imaš pravo, ekonomična je, ali još je više prhka i sočna.
OdgovoriIzbrišiLako se reze jer su jabuke malo omeksale. Kasnije sam ove kocke prerezala jos na pola jer je bilo vise degustatora :-)
IzbrišiBaš čarobno i izgleda!
OdgovoriIzbrišiHvala :)
IzbrišiIako jabuke ne volim baš nešto preterano, kolače sa jabukama obožavam!! Posebno ove nalik lenjoj piti, i ova baš izgleda savršeno! <3
OdgovoriIzbrišiOvdje je dovoljno tijesta, a ono nije suho nego sočno zbog maslaca i vrhnja pa ti se možda svidi ;)
IzbrišiDraga Snjezana,
OdgovoriIzbrišiZelela sam nesto d ate pitam,ali ne pronadjoh kontakt e mail na tvojoj stranici.
Ako zelis i nadjes malo vremena kontaktiraj me na :dubravkabelogrlic@gmail.com.Hvala
Lep pzodrav sa Novog Zelanda
Dubravka
Bila sam sigurna da piše, očito su opet nešto mijenjali pa moram postaviti ponovo.. Javim ti se na mail ;)
IzbrišiE ovu ću i ja pravit za Božić! :D
OdgovoriIzbrišiA gde naci ovaj dodatak za strudlu dali moze bez njeg
OdgovoriIzbrišiDodatak za štrudlu ima kod nas u svim većim trgovinama. Ako ne nađete u zamjenu stavite vanilin šećer, cimet, koricu limuna.
IzbrišiGenjalno tijesto i pita!!!!! Hvala! ;)
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiEvo u nedjelju idem kod moje mame uDom penzionera, narucila mi je pitu od jabuka pa cujoj pripremiti ovu ...cini mi se super.Mama je dijabeticar, pa cu staviti manje secera...sto mi predlazete koliko da gamanje stavim...aja bi potpuno izuzela secer, ako kupim sladje jabuke....mozete li ji reci sto vi mislite o mom prijedlogu. Moze li brzi odgovor jer u subotu popodne idem raditi ovu pitu, pa nek odstoji noc na nedjelju, i u nedelju je kod moje mame na meniju. Hvala unaprijed uz pozz Danica
OdgovoriIzbrišiJa bi u tom slučaju iz nadjeva maknula gotovo sav šećer iz nadjeva. Ako su jabuke baš jako kisele onda bi eventualno samo 1-2 žlice šećera stavila. Makar stavite cimeta više pa će ublažiti kiselost. Ako treba i iz tijesta smanjiti šećer onda samo 50 g manje stavite.
IzbrišiSvako dobro vama i majci.