19. prosinca 2014.

Krem juha od šparoga i lignje iz pećnice

Ponekad zavidim domaćicama koje su u mogućnosti nekoliko dana prije blagdana biti na godišnjem i posvetiti se pospremanju, pripremi kolača i svega što će nam omogućiti ugodno obiteljsko druženje u toploj atmosferi doma. Danas sam prilikom nabavke namirnica, razmišljala o tome kako što bolje iskoristiti ono malo slobodnog vremena i što brzinski pripremiti za ručak danas i na Badnjak pa sam kupila Podravkinu krem juhu od zelenih i bijelih šparoga. Čim sam ugledala šparoge prisjetila sam se nedavnog izleta u Uvalu Blaz gdje sam provela predivan dan. Sama pomisao na ljepote uvale i šparoge, kojih je zaista bilo bezbroj, djeluje na mene opuštajuće J. Odlučila sam uz krem juhu uzeti i lignje koje ću zajedno s krumpirom pripremiti u pećnici što će mi dati vremena za obavljanje ostalih kućanskih poslova.






Sastojci:

Lignje iz pećnice

500 g očišćenih lignji
1,2 kg krumpira
5 žlica maslinovog ulja
1 žličica soli
papar, peršin, vegeta
100 ml vina

Krem juha:

750 ml hladne vode
1 vrećica Podravkine krem juhe od zelenih i bijelih šparoga



Priprema:

Očistite krumpir i narežite na fete. Lignje očistite, operite i narežite na šire kolutiće. U zdjelu (ili odmah u tepsiju) stavite krumpir i lignje, začinite sa soli, paprom, peršinom i vegetom. Poprskajte maslinovim uljem pa sve dobro promiješajte i preselite u širu tepsiju veličine cca 25 x 35 cm kako bi se u tanjem sloju sve lakše ispeklo. Pokrijte aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C. Nakon pola sata maknite foliju i poprskajte s vinom pa vratite na preostalih pola sata u pećnicu ali sada nepokriveno. Ukupno pecite sat vremena, a gotovo jelo poslužite uz omiljenu salatu i čašu piva ili vina ;)



Nakon što lignje poprskate vinom krenite u pripremu krem juhe: sadržaj vrećice uspite u hladnu vodu, miješajte pjenjačom dok juha ne zavri, a zatim kuhajte na laganoj vatri 5 minuta neprestano miješajući. Ova juha je spoj punog kremastog okusa s komadićima zelene i bijele šparoge te aromatičnog vlasca. Baš me fino okrijepila nakon što sam u vrijeme pripreme jela paralelno odradila 45 minuta brzog čišćenja doma J. Ukućani su zadovoljno mazili svoje trbuščiće, dogovor je pao… isti objed pripremamo i na Badnjak!


Nema komentara:

Objavi komentar