Davno, prije dvadesetak godina, kolegica na poslu mi je upisala potrebne sastojke na papiric kojeg još uvijek imam i koristim ga često. Keksi su fantastični, fino prhki, jednostavno se tope u ustima..
Sastojci:
1 kg glatkog brašna
30 dag šecera
1 vanilin šecer
50 dag margarina
3 jaja
prašak za pecivo
ribana korica jednog limuna
Priprema
Prvo izmiješati brašno, šecer, vanilin šecer i prašak za pecivo.
Zatim dodati margarin koji je nekoliko sati bio izvan hladnjaka pa je samo malo omekšao. Razmrviti ga u tijesto i trljati sve zajedno medu dlanovima dok sve ne bude mrvicast.
Kad je margarin potpuno izmrvljen, naribati koricu limuna, dodavati jedno po jedno jaje i mijesiti da se tijesto poveže.
Nakon zadnjeg jajeta, dobro još mijesiti dok ne nastane glatko tijesto.
Izradeno tijesto zatvoriti u plasticnu posudu ili vrecicu i staviti u hladnjak na par sati, a najbolje da odstoji do sutradan.
Sutradan izvaditi tijesto iz hladnjaka sat vremena prije izrade keksica.
Tijesto podijeliti na 3 dijela, svaki razvaljati 3 mm debljine ili tanje ako se planira spajanje marmeladom po dva jednaka kesica.
Razvaljano tijesto rezati kalupicima po želji i stavljati ih u namaštenu tepsiju (nije potreban papir za pecenje jer se tepsija ne uprlja)
Staviti peci 10 minuta u zagrijanu pecnicu na 200 st.C
Gotove spojiti po dva marmeladom i posuti šecerom u prahu ili samo ovako jednostavno posuti šecerom u prahu.
Ovi keksici mogu dugo trajati spremljeni u hermeticke posude ili limene kutije.
Recept koristim za obicne keksice, za kekse spojene marmeladom (vanilice), kekse na mašinu, a cesto i za margerite.
Semplicemente deliziosi!
OdgovoriIzbrišiPozdrav dragi Masatera,
OdgovoriIzbrišiAli ti su vrlo rapid.Ich uvijek početak studenoga godinu koja je završila s njima.
Super fino.
Pozdrav Jakov
Imam nešto slično i namjeravam uskoro praviti. Samo su ovi moji s mašću. Volim ove izdašne i jednostavne keksiće!
OdgovoriIzbrišiSlatki su...i ja volim ovakve keksiće :)
OdgovoriIzbrišiTi i ja smo ovog vikenda radile sa prhkim testom. Bas su ti slatki keksici :)
OdgovoriIzbrišiVidi se da su prhki, i dosta ispadne keksića iz ove mere.
OdgovoriIzbrišiponekad se čovjek baš zaželi običnih jednostavnih keksića :) super su!
OdgovoriIzbrišiOve slike i recepti ostavljaju bez daha. Predivno.
OdgovoriIzbrišiHvala na divnim receptima. I veliki pozdrav!
Hvala !! Drago mi je kad se nekom svidi jer uvijek ima i negativnih komentara ;) Pozdrav iz Pule!
OdgovoriIzbrišiPozdrav,
OdgovoriIzbrišiprekrasni kolačići, pogotovo Margerite koje obožavam i probati ću ih napraviti po ovom receptu za obične keksće. Sama pitanje, piše da ide 30dkg šečera, da li je to u prahu ili kristal?
Ja stavim obični kristal šećer, to mi je jeftinija solucija,a i nije potrebno staviti šećer u prahu. Ako u receptima nije naveden šećer u prahu onda znači da sam koristila kristal.
OdgovoriIzbrišiPravila sam sa maslacem, a poslije sa pola mast pola maslac.Druga verzija je bas kako sam ove keksice jela u moje pokojne svekrve,u Srbiji.Moja zaova ( majstorica u pravljenju kolaca ,u Srbiji takodje, jer Srbijanke su poznate po kolacima ) e ona kaze nikako margarin gdje kolaci se prave.A iskreno ja ga i ne volim.A papir stavljam uvijek ,bilo sta da pecem, jer tada ne treba mastiti i tako manje masno bude.
OdgovoriIzbrišiSve isto samo stavljam 250 gr.secera i puter umesto margarina a najbolje je sa mascu napraviti.
OdgovoriIzbriši