4. listopada 2009.

Sasvim obični keksići

Davno, prije dvadesetak godina, kolegica na poslu mi je upisala potrebne sastojke na papiric kojeg još uvijek imam i koristim ga često. Keksi su fantastični, fino prhki, jednostavno se tope u ustima..



Sastojci:
1 kg glatkog brašna
30 dag šecera
1 vanilin šecer
50 dag margarina
3 jaja
prašak za pecivo
ribana korica jednog limuna



Priprema

Prvo izmiješati brašno, šecer, vanilin šecer i prašak za pecivo.

Zatim dodati margarin koji je nekoliko sati bio izvan hladnjaka pa je samo malo omekšao. Razmrviti ga u tijesto i trljati sve zajedno medu dlanovima dok sve ne bude mrvicast.

Kad je margarin potpuno izmrvljen, naribati koricu limuna, dodavati jedno po jedno jaje i mijesiti da se tijesto poveže.

Nakon zadnjeg jajeta, dobro još mijesiti dok ne nastane glatko tijesto.

Izradeno tijesto zatvoriti u plasticnu posudu ili vrecicu i staviti u hladnjak na par sati, a najbolje da odstoji do sutradan.

Sutradan izvaditi tijesto iz hladnjaka sat vremena prije izrade keksica.

Tijesto podijeliti na 3 dijela, svaki razvaljati 3 mm debljine ili tanje ako se planira spajanje marmeladom po dva jednaka kesica.

Razvaljano tijesto rezati kalupicima po želji i stavljati ih u namaštenu tepsiju (nije potreban papir za pecenje jer se tepsija ne uprlja)

Staviti peci 10 minuta u zagrijanu pecnicu na 200 st.C

Gotove spojiti po dva marmeladom i posuti šecerom u prahu ili samo ovako jednostavno posuti šecerom u prahu.




Ovi keksici mogu dugo trajati spremljeni u hermeticke posude ili limene kutije.
Recept koristim za obicne keksice, za kekse spojene marmeladom (vanilice), kekse na mašinu, a cesto i za margerite.

Broj komentara: 13:

  1. Pozdrav dragi Masatera,

    Ali ti su vrlo rapid.Ich uvijek početak studenoga godinu koja je završila s njima.
    Super fino.

    Pozdrav Jakov

    OdgovoriIzbriši
  2. Imam nešto slično i namjeravam uskoro praviti. Samo su ovi moji s mašću. Volim ove izdašne i jednostavne keksiće!

    OdgovoriIzbriši
  3. Slatki su...i ja volim ovakve keksiće :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ti i ja smo ovog vikenda radile sa prhkim testom. Bas su ti slatki keksici :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Vidi se da su prhki, i dosta ispadne keksića iz ove mere.

    OdgovoriIzbriši
  6. ponekad se čovjek baš zaželi običnih jednostavnih keksića :) super su!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ove slike i recepti ostavljaju bez daha. Predivno.
    Hvala na divnim receptima. I veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala !! Drago mi je kad se nekom svidi jer uvijek ima i negativnih komentara ;) Pozdrav iz Pule!

    OdgovoriIzbriši
  9. Pozdrav,

    prekrasni kolačići, pogotovo Margerite koje obožavam i probati ću ih napraviti po ovom receptu za obične keksće. Sama pitanje, piše da ide 30dkg šečera, da li je to u prahu ili kristal?

    OdgovoriIzbriši
  10. Ja stavim obični kristal šećer, to mi je jeftinija solucija,a i nije potrebno staviti šećer u prahu. Ako u receptima nije naveden šećer u prahu onda znači da sam koristila kristal.

    OdgovoriIzbriši
  11. Pravila sam sa maslacem, a poslije sa pola mast pola maslac.Druga verzija je bas kako sam ove keksice jela u moje pokojne svekrve,u Srbiji.Moja zaova ( majstorica u pravljenju kolaca ,u Srbiji takodje, jer Srbijanke su poznate po kolacima ) e ona kaze nikako margarin gdje kolaci se prave.A iskreno ja ga i ne volim.A papir stavljam uvijek ,bilo sta da pecem, jer tada ne treba mastiti i tako manje masno bude.

    OdgovoriIzbriši
  12. Sve isto samo stavljam 250 gr.secera i puter umesto margarina a najbolje je sa mascu napraviti.

    OdgovoriIzbriši