9. ožujka 2013.

Bijela pita


Sigurno svatko ima svoj omiljeni recept za bijelu pitu, ali možda nekom posluži i ovaj :) Posvećujem ga pok.teti Nadi - majstorici za kolače koja je na današnji dan imala rođendan.

U pripremi su prigodni uskršnji recepti za slatka peciva već od idućeg tjedna, a do tada uživajte u bijeloj piti.

Ukoliko vam zatrebaju recepti za sitne i ostale prigodne slastice možete ih pronaći u labels pod nazivom: Uskrs, sitni kolači, slatki kruh, naravno obavezno pogledajte ako vam nešto odgovara iz popisa ekonomično :)Sastojci:


Tijesto:
600 g brašna
Par zrna soli
1 prašak za pecivo     
200 g šećera
1 limun – ribana korica
1 vanilin šećer
250 g maslaca
2 jaja
180 ml kiselog vrhnja
 

Krema:
1 litra mlijeka
100 g gustina
300 g kristal šećera
2 vanilin šećera
250 g maslaca
1 limun – sok
50 g šećera u prahu

 

Priprema:

Prvo skuhati kremu, klasično kao puding (sve osim maslaca, limunovog soka i šećera u prahu). Dok se krema hladi ispeći pripremiti kore.

Mijesiti brašno, sol, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i ribanu koricu limuna sa maslacem. Kad se maslac dovoljno razmrvio dodati jedno po jedno jaje i na kraju kiselo vrhnje. Tijesto će biti mekano pa ga staviti sat vremena u hladnjak.

Kad je tijesto odmorilo, podijeliti ga na 4 jednaka dijela – izvagati ga i bit će oko 4 x 350g.

Svaki dio razvaljati u pravokutnik veličine tepsije 30x30cm te peći na okrenutoj strani 15-tak minuta na 180 st.C. Kore moraju ostati svijetle. Odložiti ih jednu na drugu zajedno sa papirom za pečenje.

U ohlađenu kuhanu kremu dodati maslac lupan sa šećerom u prahu, a na kraju limunov sok.

Tri kore nadjenuti svaku s trećinom kreme, a zadnju koru posuti šećerom u prahu. Ostaviti da odmori preko noći tako da kore prije rezanja omekšaju.

Broj komentara: 10: