9. ožujka 2013.

Bijela pita


Sigurno svatko ima svoj omiljeni recept za bijelu pitu, ali možda nekom posluži i ovaj :) Posvećujem ga pok.teti Nadi - majstorici za kolače koja je na današnji dan imala rođendan.

U pripremi su prigodni uskršnji recepti za slatka peciva već od idućeg tjedna, a do tada uživajte u bijeloj piti.

Ukoliko vam zatrebaju recepti za sitne i ostale prigodne slastice možete ih pronaći u labels pod nazivom: Uskrs, sitni kolači, slatki kruh, naravno obavezno pogledajte ako vam nešto odgovara iz popisa ekonomično :)



Sastojci:


Tijesto:
600 g brašna
Par zrna soli
1 prašak za pecivo     
200 g šećera
1 limun – ribana korica
1 vanilin šećer
250 g maslaca
2 jaja
180 ml kiselog vrhnja
 

Krema:
1 litra mlijeka
100 g gustina
300 g kristal šećera
2 vanilin šećera
250 g maslaca
1 limun – sok
50 g šećera u prahu

 

Priprema:

Prvo skuhati kremu, klasično kao puding (sve osim maslaca, limunovog soka i šećera u prahu). Dok se krema hladi ispeći pripremiti kore.

Mijesiti brašno, sol, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i ribanu koricu limuna sa maslacem. Kad se maslac dovoljno razmrvio dodati jedno po jedno jaje i na kraju kiselo vrhnje. Tijesto će biti mekano pa ga staviti sat vremena u hladnjak.

Kad je tijesto odmorilo, podijeliti ga na 4 jednaka dijela – izvagati ga i bit će oko 4 x 350g.

Svaki dio razvaljati u pravokutnik veličine tepsije 30x30cm te peći na okrenutoj strani 15-tak minuta na 180 st.C. Kore moraju ostati svijetle. Odložiti ih jednu na drugu zajedno sa papirom za pečenje.

U ohlađenu kuhanu kremu dodati maslac lupan sa šećerom u prahu, a na kraju limunov sok.

Tri kore nadjenuti svaku s trećinom kreme, a zadnju koru posuti šećerom u prahu. Ostaviti da odmori preko noći tako da kore prije rezanja omekšaju.

Broj komentara: 10:

  1. Jako lepa pita, deluje baš nežno, i tako ukusno! Po sastojcima bi rekla da je vrhunska!

    OdgovoriIzbriši
  2. Merhaba,

    Görüntü harika.

    Sevgiler*

    OdgovoriIzbriši
  3. a jel se ne pravi bela ili bijela pita,meni svejedno,sa ledenim kvascem ili ledenom germom

    OdgovoriIzbriši
  4. to je pita za deset,lako napraviti ,a još lakše pojesti,hvala ti mastera za recept.

    OdgovoriIzbriši
  5. Upravo je zavrsio u smeču gdje mu je u mjesto!!!!

    OdgovoriIzbriši