27. ožujka 2013.

Aromatične Uskršnje Jajarice


Istarska Jajarica (Uskršnje pecivo s jajetom) tradicionalni je recept, koji je jednostavan za pripremu, ali i izrazito ukusan. Obično se priprema u Uskrsno vrijeme. Najčešće su bake u starim pećima uz Pince pekle i Jajarice te ih darivale unucima.

Jajarice se pripremaju od tijesta za Pincu uz dodatak 1-2 žumanjka. Tijesto se može ispreplesti na nekoliko načina. Ja sam danas u tijesto za Jajarice osim žumanjaka dodala i Dr. Oetker mješavinu dodataka i aroma za Pincu/Sirnicu zamotala u vjenčić te u sredinu smjestila jaje.

Sastojci za 8 komada:

1 kg glatkog brašna
1 omot Dr. Oetker mješavine dodataka za Pincu/Sirnicu
prstohvat soli
40 g svježeg kvasca
240 g šećera
2 jaja
2 žumanjka
100 g maslaca
180 ml kiselog vrhnja
220 ml mlijeka


8 srednjih jaja
1 žličica vode
1 žumanjakPriprema:

U posudu staviti brašno, Dr. Oetker mješavinu dodataka za Pincu/Sirnicu, šećer i sol pa promiješati, zatim dodati uzašli kvasac te ostale sastojke za tijesto. Miješati spiralnim nastavcima miksera da tijesto postane kompaktno, zatim ga rukama još malo mijesiti i oblikovati u kuglu. Ostaviti sat vremena da odmara i poveća volumen.

Tijesto premijesiti oblikovati u kuglu, malo ju spljoštiti pa kao tortu odrezati na 8 jednakih dijelova. Svaki trokut malo oblikovati pa podijeliti na 2 dijela. Isto tako tijesto možete oblikovati u valjak pa odrezati 16 jednakih dijelova.

Uzimati po dva komada, oblikovati svaki u valjak dužine 30 cm pa spiralno isplesti, odnosno zavrtiti valjke u pletenicu čije krajeve spojiti tako da nastane krug. Odložiti na lim od pećnice obložen papirom za pečenje. Isto ponoviti s preostalih 14 komada tijesta.
Oprati jaja te mokra pažljivo utaknuti u sredinu svakog vjenčića. Ostaviti pokrivene da odmaraju 20-tak minuta.

Uključiti pećnicu na 180 st.C. Kad je pećnica ugrijana, premazati tijesto Jajarice mješavinom žumanjka i vode te staviti peći 30 minuta.


Pečene Jajarice ohladiti pa jaja premazati masnoćom da dobiju sjaj, obojati jestivim bojama ili zalijepiti naljepnicu za Uskršnja jaja.

 
Jaja nije potrebno kuhati ali budite pažljivi jer ako se ponašate kao da su kuhana morat ćete kao ja sakupljati jaje po radnoj površini :).

 
Pogledajte više o raznim tradicionalnim dodacima za kolače ovdje.

2 komentara:

  1. Odlična ideja koja i tako i lijepo izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  2. Lani sam ih radila i odlicno su ispale, mekane i rahle. Okus je bio dobar cak i bez okusa za pincu. Ove godine radim ponovno.

    OdgovoriIzbriši