Uskrs i slatka peciva tema je kojom se bavim do
Uskrsa. Davno sam dobila kalup za donuts od moje drage Tine iz Slovenije ali ga
još uvijek nisam isprobala. Pogled na krimi seriju potaknuo me na razmišljanje
o mogućnosti pripreme donutsa - američke krafne ili „policijske krafne“ uz
dodatak Dr. Oetker Mješavine dodataka i aroma za izradu Pince/Sirnice. Znala sam da neće biti problema jer se od
tijesta za pincu mogu raditi i pržena slatka peciva.
Vrijeme je za isprobavanje J
Sastojci:
Naribana korica pola limuna
2 jaja
1 žutanjak
2 žlice kiselog vrhnja
120 ml mlakog mlijeka
1 žlica ruma
1 žličica ulja
Šarene mrvice
Šećer u prahu
Priprema:
U
dublju zdjelu staviti prosijano brašno, dodati Dr. Oetker Mješavinu dodataka za Pincu, šećer i limunovu koricu. U posebnom lončiću razmrviti kvasac,
dodati žličicu šećera i brašna (oduzeti od navedenih sastojaka) pa preliti sa 120
ml mlakog mlijeka te pustiti da naraste.
Maslac otopiti, umiješati u dio brašna, umiješati jaja i žutanjak. Kad je kvasac narastao umiješati ga u dio brašna bez jaja i maslaca pa postepeno sve zajedno sjediniti uz dodavanje vrhnja i ruma.
Tijesto oblikovati u kuglu, pokriti i ostaviti oko sat vremena da naraste. Kad je tijesto udvostručilo volumen premijesiti ga i razvaljati na debljinu od 5mm. Rezati kalupom za donuts ili krugove promjera8 cm , pa unutar svakog manji
krug promjera 2 cm . Složiti prstene i male
kružiće na kuhinjsku krpu, pokriti te ostaviti još dvadeset minuta da odmore.
Maslac otopiti, umiješati u dio brašna, umiješati jaja i žutanjak. Kad je kvasac narastao umiješati ga u dio brašna bez jaja i maslaca pa postepeno sve zajedno sjediniti uz dodavanje vrhnja i ruma.
Tijesto oblikovati u kuglu, pokriti i ostaviti oko sat vremena da naraste. Kad je tijesto udvostručilo volumen premijesiti ga i razvaljati na debljinu od 5mm. Rezati kalupom za donuts ili krugove promjera
Pržiti ih u dubokom ulju i to na nešto malo manje od srednje
vatre po 2 minute svaku stranu. Čim jedna strana dobije zlatnu boju okrenuti da
se prži druga strana. Gotove prvo staviti na ubrus kako bi upio moguće ostatke
ulja zatim ih posuti šećerom ili umočiti gornjim dijelom u otopljenu čokoladu s
margarinom i žličicom ulja. Ispržiti i male kružiće koji će biti simpatični
poput bombončića.
Iako
u Dr. Oetkerovoj mješavini dodataka ima i ruma, dodala sam ga kako bi tijesto prženjem
upilo što manje masnoće. Umjesto ruma možete dodati rakije.
I na kraju moram napomenuti da sam već idući dan morala reprizirati pripremu donutsa jer su ovakvom 3 u 1 pripremom bili zadovoljeni svi ukusi: sa šećerom, bez šećera te posebno za mog ljubitelja čokolade. Da... čokoladni su zaista mrak J
Pogledajte
više o ovom i drugim tradicionalnim dodacima za kolače ovdje.
baš dobra ideja!
OdgovoriIzbrišiKako samo dobro izgledaju! Ne jedem krafne, skoro pa nikada, a i onda najviše volim one najobičnije. Kada sam u Americi, Krispy Kreme su zakon!
OdgovoriIzbrišiIzgledaju kao iz ducana.. Svidja mi se ideja.
OdgovoriIzbriši