5. ožujka 2013.

Voćna torta s vrhnjem

Ovu sam laganu voćnu tortu namjeravala napraviti s borovnicama ali sam greškom uzela krivo pakovanje pa su to umjesto borovnica bile kupine :)




Sastojci:
 

Tijesto

250 g brašna
100 g šećera u prahu
125 g maslaca
Ribana korica pola limuna
1 jaje
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo

 
Nadjev

400 ml mlijeka
1 prašak za puding vanilija (40g)
70 g šećera
500 ml kiselog vrhnja
200 g zamrznutih malina, borovnica ili kupina

2 žlice šećera u prahu za posipanje

 

Priprema:

Od brašna, šećera, praška za pecivo, omekšanog maslaca, korice limuna, jaja i vanilin šećera umijesiti glatko tijesto. Oblikovati ga u kuglu, omotati u plastičnu foliju i ostaviti pola sata u hladnjaku da odmori.
 
Pećnicu zagrijati na 175 st.C.
 
Od mlijeka oduzeti 6 žlica pa promiješati s praškom za puding. Preostalo mlijeko zakuhati sa šećerom. Kad zakuha umiješati razmućeni puding pa kratko prokuhati. Ostaviti da se sasvim ohladi (povremeno promiješati). U ohlađeno dodati vrhnje i na kraju pažljivo umiješati voće.

Tijesto izvaditi iz hladnjaka, premijesiti ga i razvaljati na pobrašnjenoj površini u krug promjera 30-32 cm.
 
Tijestom obložiti namašćeni okrugli kalup promjera 28 cm tako da bude pokriveno dno i stranice kalupa u visini oko 3-4 cm. Uliti kremu od vrhnja s voćem i poravnati površinu.
 
Kolač peći 1 sat na 175 st.C. Ukoliko je kolač deset minuta pred kraj pečenja već dobio boju pokriti ga aluminijskom folijom i ispeći do kraja.
 
 

Pečeni kolač ostaviti da se ohladi, izvaditi ga iz kalupa i lagano posuti šećerom u prahu.

Kolač prije posluživanja dobro ohladiti.

Broj komentara: 7: