Sastojci
Tijesto
1 kg krumpira
40 dag brašna
2 jušne žlice masti ili ulja
2 jaja
malo soli
Posip
4 žlice ulja
20 dag krušnih mrvica
10 dag kristal šecera
Ostalo
40 dag podravka miješane ili
marmelade od šljiva
Priprema
Staviti kuhati krumpir. U meduvremenu popržiti sastojke za posip dok ne dobije zlatnu boju. Još topal krumpir propasirati na brašno koje smo pripremili na podlozi gdje cemo mijesiti tijesto. Dodati soli, mast ili ulje i jaja te ostaviti par minuta da ne bude prevruce pa zamijesiti tijesto.
Po želji tijesto razvaljati pa rezati kvadratice koje cemo puniti marmeladom ili kao ja od tijesta raditi valjak pa rezati na vece komade koje spljoštimo dlanovima pa punimo marmeladom. Paziti da je tijesto oko marmelade dobro zatvoreno kako prilikom kuhanja marmelada nebi iscurila u vodu.
Dok punimo tijesto marmeladom, staviti kuhati vodu u koju smo dodali malo ulja i soli. Lonac je najbolje puniti do pola jer nakon stavljanja njoka bude prepun. Njoke lagano spuštati u vodu i kuhati dok ne isplivaju na površinu cca 8-10 min (ne duže jer bi popucali). Dok kuhaju, povremeno promiješati da se koji nebi zaljepio za dno ali paziti da ih se ne ošteti pa da puknu.
Kuhanje njoke vaditi šupljikavom žlicom ili plitkim manjim cijedilom te na njih stavljati posipa ili ako se radi manja kolicina uvaljati svaki posebno u posip.
Ja radim vecu kolicinu pa u posude stavim prvo žlicu posipa pa red njokiju, malo posipa pa protresem, opet red njokiju, malo posipa pa opet lagano protresem..
Prije kuhanja punjeni njoki se mogu zamrznuti pa kuhati neki drugi dan i to zaledene direktno u kuhanu vodu.
Umijesto marmeladom može ih se puniti šljivama kojima je potrebno izvaditi koštice.
E, ovako....
OdgovoriIzbrišinjoke obozavam....
a ovi slatki su mi jako, jako, jako fini, ali ih ne pravim bas iz tog razloga.
Ne bih znala stati kad bih pocela jest....
a hranu, koliko god da volim, mogu da je gledam a da ne jedem,
al ipak....veliko je to iskusenje kad se ovako nesto servira :))))
Sve mi je dobro dok ne oprobam, a tada ne znam stati :))))
Kod mene ih svi obožavaju. Nažalost, samo ja sam buca, ostali su tvigi :(
OdgovoriIzbrišiDALI KRUMPIR MORA BITI KUHAN U LJUSCI ILI GA SE PRIJE TREBA OČISTITI?
OdgovoriIzbrišiKrumpir je bolje kuhati u ljusci pa kuhanog čistiti tako da ne bude vodenast, ali iskreno ja ga uvijek skuham očišćenog jer mi je tako brže gotovo :)
OdgovoriIzbriši