8. siječnja 2010.

Lagana kivi torta



Sastojci:

Krema:
5 dl slatkog vrhnja
4 dl kiselog vrhnja
15 dag mlijecnog namaza dukatela ili sl (ili svježeg sira)
15 dag šecera u prahu
pola limuna - sok
1 vanilin šecer
1 instant želatina

Ostalo:
8-10 kom kivija
30 dag piškota
1 preljev za torte svijetli
2,5 dl vode
2 žlice šecera



Priprema

Kivi ocistiti i narezati na krugove.

Obruc za tortu (26 cm) obložiti folijom i staviti na tanjur za torte. Piškotama obložiti prvo dno tanjura, a zatim obložiti stranice obruca polovinama piškota.



U jednoj posudi izraditi slatko vrhnje u cvrsti šlag.

U drugoj posudi dobro izmiješati: kiselo vrhnje s mlijecnim namazom, šecerom u prahu,
vanilin šecerom i sokom od pola limuna. Kad je dobro promiješano dodati instant želatinu i miksati da se želatina dobro izmiješa i otopi. U tu smjesu dodati 2/3 šlaga, a 1/3 ostaviti za ukrašavanje torte.

Polovinom kreme napuniti kalup te na nju složiti kolutove kivija. Prekriti preostalom polovinom kreme i kolutovima kivija te staviti u hladnjak.



Preljev za torte pripremiti prema uputama na vrecici:
Promiješati sadržaj vrecice sa 2 žlice šecera i 3 žlice hladne vode (oduzeti od 2,5 dl). Ostatak vode zagrijati do vrenja, maknuti s vatre, dodati pripremljenu smjesu, vratiti na vatru i miješati do ponovnog vrenja. Preljev hladiti 1 minutu pa preliti preko kivija.

Tortu prije rezanja držati u hladnjaku cca 4 sata. Skinuti obruc i maknuti foliju pa poslužiti :)



Keksi na vrhu torte su rezani u koso na pola pa nataknuti na tek stavljen preljev.

Broj komentara: 6:

  1. Hi Masatera,

    Its appearance and taste of your cake a highlight.

    Greeting Jacob

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasna torta draga moja! Mnogo krasiva i vkusna!

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako lepo izgleda,pravila sam slično,ali kao kolačić.Ja volim takav tip deserta.

    OdgovoriIzbriši
  4. Fantazija!!!
    Imaš nagradicu na mom blogu!

    OdgovoriIzbriši
  5. Kako divno izgledaju ovi komadici kivija u preseku torte. Bas je lepa! :)))

    OdgovoriIzbriši