Od kad znam da pečem kolače, svakog 1.1. sam pekla tortu za svoj rođendan 2.1. Tako je bilo i ovog puta, nakon obilaska rodbine, zasukala rukave i na posao. Obično koristim svoj rođendan za izradu neke nove torte za koju unaprijed pretpostavim da je "kraljevska". Ove godine nikako da se odlučim, imala sam nekoliko recepata u užem izboru, ali umor je učinio svoje i nažalost nisam ni jednu isprobala nego sam u hodu napravila kombinaciju mojih torti kako bi dobila nešto novo sa minimalno uloženog truda :))
Biskvit sam prvi odabrala, dok sam miksala, razmišljala sam o kremi, a tijesto je neprestano bilo kremasto, posebno kremasto.. a rezultat je bio da je "biskvit prikipio" pa sam dobila kat više :))
Torta sa samo 5 dag margarina nastala kombinacijom torte od oraha s vodom i torte labude jezero, uz dodatak kokosa.
Sastojci:
Tijesto
8 žumanjaka (koristiti veca jaja)
30 dag kristal šecera
16 velikih žlica vode
30 dag brašna
1 prašak za pecivo
16 dag oraha
3 velike žlice ruma
8 bjelanjaka (koristiti veca jaja)
prstohvat soli
15 dag kristal šecera
Kreme
5 dl mlijeka
1 puding od vanilije
4 velike žlice šecera
2 vanilin šecera
4 lista želatine
voda
5 dl slatkog vrhnja
15 dag kokosovog brašna
Glazura
8 dag cokolade za kuhanje
5 dag margarina
2 velike žlice mlijeka
1 velika žlica ulja
Ostalo
za natapanje biskvita:
2 dl mlijeka
3 žlcice šecera
3 žlice ruma
za ukrašavanje:
5 dag kokosovog brašna ili mljevenih oraha
Priprema
Tijesto:
Bjelanjcima dodati prstohvat soli i mutiti ih dugo na srednjoj brzini miksera, kad su na pola cvrsti dodati lagano šecer u više navrata i neprestano mutiti dok ne nastane cvrsta pjena.
Ukljuciti pecnicu na 200 st.C.
U drugoj posudi žutanjke i šecer pjenasto umutiti, dodati 6 žlica vode - žlicu po žlicu. Zatim dodati trecinu brašna izmiješanog s pecivom, mutiti, dodati 5 žlica vode, drugu trecinu brašna, mutiti, dodati 5 žlica vode i preostalo brašno, mutiti, dodati orahe promiješane sa rumom i nekoliko žlica snijega od bjelanjaka. Mutiti i stalno paziti da smjesa bude kremastog izgleda, na kraju dodati preostali snijeg od bjelanjaka, samo ga par sekundi mutiti pri vrhu sa mikserom a onda rucno (može izvadenim nastavcima miksera) kako bi i dalje smjesa ostala kremastog izgleda.
Kalup (28cm) nauljiti, pobrašniti i staviti peci tijesto te smanjiti temp. pecnice na 180 st.C. Biskvit peci oko 50 min, provjeriti štapicem ili tankim dugim nožem ako je peceno.
Krema:
Namociti želatinu u hladnu vodu oko 10 minuta, odnosno dok se kuha puding. U mlijeku zakuhati puding, šecer i vanilin šecer, kad je kuhano maknuti sa vatre i dodati ocijedenu želatinu list po list i neprestano miješati da se želatina otopi. Puding ohladiti povremeno miješajuci da se ne stvori korica. Cvrsto istuci slatko vrhnje i dodati u ohladeni puding.
Kremu podijeliti na dva dijela te u jedan dio dodati kokos.
Od kreme bez kokosa odvojiti 2-3 žlice za premaz preko zadnje kore torte - ispod cok.glazure.
Slaganje torte:
Ohladen biskvit prerezati tri puta kako bi se dobile 4 kore. Prilikom slaganja svaku koru (osim donjeg dijela prve kore) s obje strane navlažiti mješavinom mlijeka, ruma i šecera uz pomoc kista.
Ohladen biskvit prerezati tri puta kako bi se dobile 4 kore. Prilikom slaganja svaku koru (osim donjeg dijela prve kore) s obje strane navlažiti mješavinom mlijeka, ruma i šecera uz pomoc kista.
Na prvu koru nanijeti pola kreme bez kokosa, na drugu koru nanijeti pola kreme s kokosom, na trecu koru nanijeti pola kreme bez kokosa i na vrh torte tanko namazati 2-3 žlice kreme bez kokosa (ranije odvojeno).
Stranice torte bogato premazati sa 2/3 ostatka kreme s kokosom, a preostalu trecinu iskoristiti za ukras na torti koji ce zbog kokosa iz šprice izlaziti cupavo.
Za glazuru otopiti sastojke ali na tihoj vatri i samo do pola pa maknuti s vatre i miješati dok ne nastane jednolicna smjesa, ostaviti da se malo ohladi uz povremeno miješanje kako bi se zgusnula. Sipati ju na tortu te žlicom ili kuhacom raditi šare - nepravilnu površinu.
Sretan rodjendan, dear...a tortica izgleda bas raskosno i fino!:)))
OdgovoriIzbrišiUuu..kako kremasta..odlično izgleda..velika, čokoladna...Sretan rođendan Snježana, i sve onako kako si ti poželiš!!..
OdgovoriIzbrišiSretan rodjendan draga moja! Torta ti e prekrasna! Vse dobro ti jelaem. Celuvki!
OdgovoriIzbrišiSrecan rodjendan... tortica je savrsena :)
OdgovoriIzbrišiJoš jednom sretan rođendan a torta izgleda izvrsno!
OdgovoriIzbrišiOhooo!!!
OdgovoriIzbrišiOvo je stvarno višekatnica!
Super izgleda!
Sve što si sama želiš :)
Predivno izgleda! Srecan rodjendan :)
OdgovoriIzbrišiJoj,kako dobro izgleda torta! Sretan ti rođendan želim,puno sreće,ljubavi i zdravlja
OdgovoriIzbrišiSretan Rodjendan,torta je savrsena!
OdgovoriIzbrišiSretan rođendan i sve najbolje.
OdgovoriIzbrišiTorta izgleda savršeno. :)
wow, kraljevska!!! bas kakva i treba biti za rodjendan!! sve najbolje ti zelim!
OdgovoriIzbrišiSretan rođendan i sve najbolje u Novoj:)
OdgovoriIzbrišiSretan rođendan i sve naj naj!!!
OdgovoriIzbrišiOhh, looks very rich and delicious!
OdgovoriIzbrišiCompliments! XO
Draga moja, imam nagrada za teb!
OdgovoriIzbrišiwow! presjek zaista izgleda raskošno :) fenomenalno! sretan ti rođendan i sve najbolje!
OdgovoriIzbrišiHello Masatera,
OdgovoriIzbrišiAs always a masterpiece. Compliment
Greetings from Nuremberg Jacob