6. studenoga 2011.

Šarenko

Ovo je bio posljednji kolač rađen mojim starim mikserom. Družili smo se više od 18 godina, prošli recepata i recepata, miksali biskvite, tijesta prhka i dizana te razne druge slastice pa čak i krumpir pire :) Nije sad bilo lako naći zamjenu, ali moralo se pa od danas imam novog ljubimca, a stari je u zasluženoj mirovini ..


Kolegici Mirjam hvala na receptu za sočan i osvježavajući kolač.

Sastojci:

Biskvit:
5 jaja
250 grama šećera
1 vanilin šećer
250 grama glatkog brašna
1 prašak za pecivo
100 ml ulja
100 ml vode
2 žlice nutelle
1 žlica kakaa
1 žlica mlijeka

Puding:
1 litra mlijeka
2 praška za puding okusa maline ili jagode (2 x 40g)
50 grama šećera
1 vanilin šećer

Preljev:
600 ml kiselog vrhnja
4 žlice šećera
1 bourbon vanilin šećer


Priprema:

Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istuci sa 50 grama šećera i par zrna soli u čvrsti snijeg.

U drugoj posudi miksati: žumanjke s ostatkom šećera da nastane gusta pjenasta smjesa, zatim umiješati vanilin šećer, ulje, vodu pa brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.

Pola smjese uliti u pleh veličine cca 25 x 35 cm, a u preostalo tijesto umiješati nutellu, kakao i žlicu mlijeka. Smeđe tijesto većom žlicom stavljati na hrpice po žutom tijestu (dvadesetak hrpica).

Uključiti pećnicu da se ugrije na 180 st.C.

Skuhati puding od navedenih sastojaka. Gotov puding - još vruć uzimati većom žlicom i stavljati hrpice u postojeće hrpe od smeđeg tijesta (potrošiti sve).

Peći 40-45 minuta na 180 st.C u prethodno zagrijanoj pećnici.


Dok se kolač peče, dobro promiješati sastojke za preljev da se šećer otopi.
Pečen kolač još vruć preliti preljevom. Najbolje ga je raditi dan ranije kako bi se preko noći dobro rashladio. Držati ga u hladnjaku jer je tako posebno osvježavajući.

Sličan, nešto manje šaren - kolač s vrhnjem.

Broj komentara: 10:

  1. Baš je šarenko, samo ime mu pristaje :) Divan kolač! Sada imaš i divnu uspomenu na kolačić i na mikser koji ga je po posljednji puta izmiksao :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Mnogo fin koalc.A mogu ti reci i moj mikserje anticki i nadam se da ce jos dugo ziveti..bas sam se navikla na njega;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Lep kolač i deluje baš atraktivno...

    OdgovoriIzbriši
  4. Jednostavno,a ukusno! Super receptić! Lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  5. Stvarno veselo i lepo izgleda! :) Super kolac!

    OdgovoriIzbriši
  6. O, sneki, sve moje pohvale kao da ti je uputio moj suprug.Naime, nemam svoj blog, pokusavam se registrovati i biti clan tvog bloga ali..nesto radim kako ne treba.Suprugov blog je Records 4 People..A ustvari, tvom radu se najiskrenije raduje i postuje ga, Suzanan.Srdacan pozdrav.
    Ustvari, ne znam koji identitet da kliknem, da bi bilo sve kako treba..

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala svima na lijepim komentarima !
    Suzanan, ako imaš gmail mislim samo klikneš na slovo B naranđasto. Ako suprug nema vremena za pomoć javi mi se na mail: cetinaorama@gmail.com pa ćemo riješiti taj tvoj problemčić ;) Puno pozdrava!!

    OdgovoriIzbriši
  8. baš su mi simpatični ovi kolačići
    ja imam stari mamin mikser i pitam se kako to samo radi jer ja sam ga iskoristila maksimalno od kako miskam a prije i ona, ovaj novi bi mi se već bio rastopio da ga toliko forsiram :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Meni ovo liči na kompliciraniju varijantu tzv. Krater kolača. Razlika je u tome što je ovdje biskvit dvobojan, puding ružičast, a preljev čak treba i kuhati (ja bih to samo nalijala na kolač i zapekla kao u receptu za spomenuti Krater kolač).
    Vedrana

    OdgovoriIzbriši