Ovaj kolač posvećujem mojoj kompi Loreni :) Ona je moja desna ruka u FM-u. Nekoliko mi ga je puta spominjala, mislila sam ona ga je i radila, a sad sam tek shvatila da uopće nema recept :) Evo draga nadam se da ćeš ga isprobati i uživati u njegovom okusu :)
Trostruki užitak možete raditi u kalupu (25x35 cm) kao i ja, a može i u manjem (20x33cm) pa rezati na veće kocke. Ja ga radim u malo širem kalupu tako da mogu rezati manje kockice ili štanglice koje se onda mogu poslužiti sa sitnim kolačićima.
Sastojci:
Tijesto:
6 bjelanjaka
200 g šećera
200 g mljevenih oraha
50 g oštrog brašna (2 velike žlice)
1 žlicu krušnih mrvica
1 žlicu ulja
1/2 praška za pecivo
Krema:
6 žumanjaka
800 ml mlijeka
2 pudinga vanilija (2 x 40g)
2 razom pune žlice gustina
200 g kristal šećera
250 g maslaca (ili margarina)
Ostalo:
50 g otopljene čokolade za kuhanje
200 g petit beure keksa
mlijeko i rum za namakanje keksa
kakao za posipanje kolača
Priprema:
Umutiti bjelanjca sa šećerom u čvrsti snijeg, dodati mrvice, mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Lagano izmiješati pa uliti u namašten i pobrašnjen kalup 25 x 35 cm. Peći 20-25 min na 180 st.C.
Za kremu kuhati mlijeko sa žumancima, pudingom, šećerom i gustinom. Dok zakuha povremeno miješati, a kad krene kuhati energičnije miješati dok se ne zgusne. Ohladiti pa u to umiješati omekšali maslac ili margarin. U pola kreme umiješati otopljenu čokoladu.
Slaganje:
Biskvit namazati bijelom kremom, zatim red petit keksa (umočenih ili poprskanih mješavinom mlijeka i ruma) pa čokoladnu kremu. Bogato posuti kakaom u prahu i staviti u hladnjak na nekoliko sati.
Rezati na štanglice ili male kockice.
Super izgleda :)
OdgovoriIzbrišiSnježana,tvoje poslastice izgledaju vrhunske. Ovo mi se jako dopada.
OdgovoriIzbrišiHvala vam :)
OdgovoriIzbrišiVrlo enostaven recept pa tako lepo izgleda!
OdgovoriIzbrišiEnostaven recept pa tako lepo pecivo!
OdgovoriIzbrišiTrostruki mi je jako drag kolač, ima oraha pa nije lagan, a opet je dovoljno kremast za kremoljupce i nije težak! Lijepo izgledaju fotke.
OdgovoriIzbriši