25. studenoga 2012.

Tiramisu rolada

Jedna od tiramisu verzija. Malo jeftinija verzija od pravog tiramisua uz korištenje biskvita umijesto piškota.


Sastojci:
Tijesto:
4 jaja
150 g šećera
120 g brašna
1/2 praška za pecivo
30 g kakao praha
1 žlica cappuccina u prahu
2 žlice mlijeka
1 žlica ruma

Krema:
250 g svježeg sira
250 g mascarpone sira
200 ml slatkog vrhnja
50 g šećera u prahu
2 kremfiksa (ili želatina)

Preljev:
200 ml kuhane kave
3 jušne žlice ruma
+ kakao prah za posipanje



Priprema:

Tepsiju prekriti papirom za pečenje. Upaliti pećnicu na 180 st.C.

Odvojiti žutanjke i bjelanjke. Bjelanjke sa žlicom šećera miksati u čvrsti snijeg.  Žumanjke i preostali šećer miksati dok se šećer ne otopi. Zatim dodavati po žlicu brašna izmiješanog sa praškom za pecivo, kakaom i cappuccinom te žlicom snijega od bjelanjaka.

Biskvit izliti u tepsiju (32x32 cm) i staviti peci u zagrijanu pećnicu i peci 20 minuta na 180 st.C.

Pečeni biskvit skupa sa papirom staviti na vlažnu krpu i sve zajedno zarolati te pustiti da se ohladi.

Slatko vrhnje sa kremfiksom i šećerom izmiksati u čvrsti šlag. Obje vrste sira dobro promiješati pa dodati u tučeni šlag uz dodatak još jednog kremfiksa.

Ohlađeni biskvit odmotati, maknuti krpu i odvojiti papir. Biskvit naotpiti preljevom od kave i ruma tee namazati polovinom kreme. Zarolati, prebaciti na pladanj te premazati preostalom polovinom kreme. Po kremi napraviti brazde ili valove pa posuti kakaom u prahu.


3 komentara:

  1. Tiramisu uvek i u svakom obliku. Divno. :)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Slike su divne. Volim kad tiramisu nije presladak nego vise kiselkast pa vjerujem da je dobra kombinacija s kravljim sirom.

    OdgovoriIzbriši
  3. mmmm...izgleda fino :)

    OdgovoriIzbriši